Την ίδρυση δικαστικής αστυνομίας θέλουν οι εισαγγελείς οι οποίοι επαναφέρουν το θέμα με την ευκαιρία της συγκρότησης σε σώμα του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας. Οι εισαγγελείς ζητούν να λειτουργεί δικαστική αστυνομία σε όλες της εισαγγελίες της χώρας με στόχο την αντιμετώπιση των σύγχρονων μορφών εγκληματικότητας.


Οι εισαγγελείς λοιπόν ζητούν την ίδρυση μιας ακόμα αστυνομίας. Πριν από μερικά χρόνια οι δήμαρχοι ζήτησαν και πέτυχαν την ίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας με τα γνωστά αποτελέσματα, δηλαδή τα εκατοντάδες ευτράπελα στους περισσότερους δήμους της χώρας. Το ερώτημα είναι βέβαια, αν τελικά ιδρυθεί η Δικαστική Αστυνομία τι θα γίνει με τις αρμοδιότητες που τώρα έχει η Ελληνική Αστυνομία; Τα ευτράπελα μεταξύ δημοτικής και Ελληνικής Αστυνομίας είναι πολλά και αλησμόνητα. Ωστόσο κανένα από αυτά τα περιστατικά δεν εμπεριέχει το στοιχείο της επικινδυνότητας, αφού πρόκειται για κυρίως για κλήσεις τροχαίας. Τι θα γίνει στις σοβαρές υποθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος, όπου πολλές φορές απαιτείται η χρήση όπλων;
Τα ερωτηματικά είναι πολλά και έχουν να κάνουν και με τη σύγκρουση αρμοδιοτήτων.
Για την ιστορία το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων και τα υπόλοιπα αιτήματα του κλάδου:
Πρόεδρος Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, αντεισαγγελέας Εφετών, αντιπρόεδρος Νικόλαος Καλλίδης, αντεισαγγελέας Εφετών, γενική γραμματέας Ελένη Σκεπαρνιά, Εισαγγελέας Πρωτοδικών, ταμίας Δημήτριος Μητρουλιάς, Εισαγγελέας Πρωτοδικών, αναπληρωτής ταμίας Νικόλαος Ορνεράκης, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών και μέλη Ρούσσος-Εμμανουήλ Παπαδάκης, αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Ανδρομέδα Στεφανίδου, αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, Μαρία Δημητριάδου, αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, Παρασκευάς Αδάμης, αντεισαγγελέας Πρωτοδικών.
Το νέο Δ.Σ. αποφάσισε να επικεντρώσει κατά προτεραιότητα τη δράση του στα ακόλουθα θέματα:
-Ενίσχυση του δικαιοδοτικού και θεσμικού ρόλου του εισαγγελέα στη σύγχρονη κοινωνία.
-Ουσιαστική αναβάθμιση των συνθηκών καθημερινής λειτουργίας των εισαγγελέων, με τη δημιουργία σύγχρονης κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής, ώστε να ασκούν τα καθήκοντά τους με άνεση και αξιοπρέπεια.
-Λειτουργία δικαστικής αστυνομίας σε όλες τις εισαγγελίες της χώρας και στελέχωσή της με εξειδικευμένο προσωπικό για αντιμετώπιση σύγχρονων μορφών εγκληματικότητας.
-Συστηματική αποποινικοποίηση των ήσσονος σημασίας αδικημάτων.
-Αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και διαμόρφωση νέων θεσμών, όπως η ποινική διαμεσολάβηση, με σκοπό την επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας.
-Αύξηση των οργανικών θέσεων των εισαγγελέων σε όλους τους βαθμούς.
-Διαρκής επαγρύπνηση για τη διαφύλαξη των οικονομικών απολαβών των εισαγγελικών λειτουργών, σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή.