Με 180 εκατομμύρια δολάρια θα κλείσει το άλλο μεγάλο γερμανικό σκάνδαλο: Αυτό της Mercedes. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler κατηγορείται ότι έδωσε μίζες σε διάφορους πολιτικούς (μαντέψτε ποιες χώρες είναι ανάμεσα σε αυτές που είχαν απλωθεί τα πλοκάμια του σκανδάλου) για να προτιμήσουν Mercedes, για υπουργικά αυτοκίνητα! Το σκάνδαλο πάντως, δε θα πάρει διαστάσεις, αφού η γερμανική εταιρία είναι έτοιμη να πληρώσει 180 εκατομμύρια δολάρια ως πρόστιμο στο πλαίσιο συμφωνίας με την αμερικανική δικαιοσύνη για να κλείσει η έρευνα, όπως δήλωσε σήμερα δικαστική πηγή.
Η συμφωνία έχει ως στόχο τον τερματισμό τη ποινικής έρευνας της αμερικανικής δικαιοσύνης, καθώς και της παράλληλης έρευνας των χρηματιστηριακών αρχών, για τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία κατέβαλε μίζες σε 22 χώρες, δήλωσε η ίδια πηγή.
Τόσο το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και η Daimler αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές.
Η μήνυση η οποία κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσινγκτον κατηγορεί την Daimler ότι επιδόθηκε σε μία “πρακτική δωροδοκιών” αξιωματούχων ξένων χωρών μέσω διαφόρων μηχανισμών. Σύμφωνα με τη μήνυση, η Daimler μοίρασε σε εκατοντάδες ξένους αξιωματούχους μίζες ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε τουλάχιστον 22 χώρες για να εξασφαλίσει κυβερνητικά συμβόλαια.
Στη μήνυση αναφέρεται επίσης ότι μίζες δόθηκαν μεταξύ άλλων σε κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Κίνα, την Κροατία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ινδονησία, το Ιράκ, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Λιθουανία, την Νιγηρία, τη Ρωσία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Τουρκία.