"Με την πρωτοφανή μείωση των πιστώσεων για τις εφημερίες του 2010, πλήττεται όχι τόσο το εισόδημα των νοσοκομειακών γιατρών, όσο ο «σκληρός πυρήνας» του ΕΣΥ που είναι η επείγουσα περίθαλψη. Γιατί τίθεται υπό αίρεση η ασφαλής στελέχωση και λειτουργία των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας την ώρα του επείγοντος περιστατικού, την ώρα δηλαδή που δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή για τον πολίτη πέρα από το δημόσιο σύστημα υγείας".
Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Προεδρεύων της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξη τύπου που διοργάνωσαν από κοινού η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) με θέμα την επισφαλή και επικίνδυνη εφημερία του Νοσοκομείου «Αγ. Δημήτριος».
Όπως κατήγγειλαν ο Πρόεδρος της ΕΝΙΘ κ. Χ. Παπαστεργίου και η Γραμματέας Δάφνη Κατσίμπα, στο Νοσοκομείο «Αγ. Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης, ο Διοικητής Μ. Τσούγκας ζήτησε από το Επιστημονικό Συμβούλιο να περικόψει τα προγράμματα εφημέρευσης κατά 25% ώστε να προσαρμοστούν στα ελλιπή κονδύλια που χορηγήθηκαν. Το Επιστημονικό Συμβούλιο αρνήθηκε να πράξει κάτι τέτοιο, διότι, όπως υποστήριξαν τα μέλη του, "τυχόν -έστω και ελάχιστη- περικοπή καθιστά τα προγράμματα επικίνδυνα για την υγεία και ασφάλεια τόσο των ασθενών που προσέρχονται στην εφημερία, όσο και εκείνων που νοσηλεύονται". Πάντα σύμφωνα με την καταγγελία, ο κ. Τσούγκας ανέλαβε αυτοβούλως να περικόψει τα ασφαλή προγράμματα, γι αυτό και η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης σκοπεύει να καταθέσει, αύριο, εναντίον του, μήνυση.



Η φωτογραφία είναι από παλαιότερη κινητοποίηση των γιατρών.