«Η οστεοπόρωση έχει τις ρίζες της στην ενδομήτρια ζωή και τη βρεφική ηλικία. Ιδιαίτερη σημασία για τα οστά του παιδιού που θα γεννηθεί, έχει η διατροφή της μητέρας. Επίσης, μελέτες έδειξαν ότι τα βρέφη που θηλάζουν έχουν στη μετέπειτα ζωή τους καλύτερα οστά απ’ ό,τι εκείνα που δεν θηλάζουν. Το 90% της κορυφαίας οστικής μάζας αποκτάται μέχρι τα 18 έτη. Οι ηλικίες-"κλειδιά" για τα κορίτσια είναι τα 11-14 έτη και για τα αγόρια τα 13-17 έτη». Αυτά δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Δημήτριος Κασίμος, με αφορμή ανακοίνωσή του στο 40ο Παιδιατρικό Συνέδριο(27-28 Μαρτίου 2010 στη Θεσσαλονίκη).
Το σημαντικότερο κομμάτι της αντιμετώπισης της οστεοπόρωσης είναι η πρόληψη που επικεντρώνεται στη διατροφή, την άσκηση και την αποφυγή του καπνίσματος και της χρήσης αλκοόλ. Ιδιαίτερα για τους εφήβους είναι πολύ σημαντική η επαρκής λήψη ασβεστίου.
«Συνήθως όμως, οι έφηβοι στερούνται της απαραίτητης ποσότητας ασβεστίου, διότι παραμελούν την καθημερινή λήψη πρωινού, αλλά και γιατί υποβάλλονται σε εξαντλητικές δίαιτες που βασίζονται στη λανθασμένη αντίληψη ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα οδηγούν στην παχυσαρκία», καταλήγει ο κ Κασίμος.