Του ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ
δημάρχου Αμπελοκήπων


Έχουμε ήδη μια σοβαρή περικοπή σε βάρος των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ύψους 12% περίπου. Πρόκειται μάλιστα για δαπάνες ανελαστικές, μη δυνάμενες να περικοπούν, αφού ήδη ήταν χαμηλότερες των πραγματικών αναγκών των δήμων. Και είμαστε ακόμη στην αρχή.
α) Το 2009 πήραμε κανονικά την α΄ δόση των παρακρατηθέντων παρελθόντων οικονομικών ετών χωρίς μείωση. Το 2010 πήραμε τη β΄ δόση μειωμένη περίπου κατά 12 %.
β) Η τακτική μηνιαία δόση του Φεβρουαρίου 2010 που αφορά κατά κύριο λόγο τη μισθοδοσία δεν έχει καταβληθεί.
γ) Η τέταρτη δόση των κονδυλίων της ΣΑΤΑ (για έργα δημοτικά) που έπρεπε να έχει καταβληθεί εντός του Δεκεμβρίου 2009 (127 εκατ. ευρώ) έχει καταβληθεί μόνον κατά 40% (50 εκ. ευρώ) ενώ δεν έχουν μέχρι σήμερα καταβληθεί 77 εκ. ευρώ.
δ) Τα χρήματα που έβαλε στον κρατικό κορβανά η αυτοδιοίκηση (80 εκ. ευρώ) για την εφαρμογή μαζί με τον ΟΑΕΔ του προγράμματος καταπολέμησης της ανεργίας (απασχόληση 20.000 ανέργων), μολονότι η Κυβέρνηση ακύρωσε την εφαρμογή του, δεν αποδόθηκαν στους δήμους.
ε) Οφείλει η Κυβέρνηση για το έτος 2009 στους δήμους από το πρόγραμμα «Θησέας» 100 εκ. ευρώ (υπόλοιπο 2009).
στ) Επίσης οφείλει από τη μη παρακράτηση του «ΘΗΣΕΑ» για το έτος 2009 υπόλοιπο ποσό 88 εκ. ευρώ.
ζ) Η Κυβέρνηση οφείλει να αποδώσει στην αυτοδιοίκηση την δ΄ δόση των 62,5 εκ. ευρώ (σύνολο ήταν 250 εκ. ευρώ) από τις μεταφερθείσες αρμοδιότητες στην Τ.Α. χωρίς να μεταφερθούν ταυτόχρονα και οι πόροι.
η) Δεν πρέπει να λησμονήσουμε και τη μείωση από 2% σε 0,5% του τέλους παρεπιδημούντων χωρίς ο πόρος αυτός να αντικατασταθεί.
Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν με τα τρέχοντα οικονομικά της Τ.Α., επιχειρείται εν άκρα σπουδή και βία, άρον – άρον, μια σοβαρή μεταρρύθμιση, χωρίς την ύπαρξη του απαιτούμενου ζωτικού πολιτικού χρόνου μέχρι την 14.11.2010 (επόμενες δημοτικές εκλογές), εν μέσω οικονομικής κρίσης. Χωρίς να εξασφαλίζονται οι απαιτούμενοι για την επιτυχία του εγχειρήματος οικονομικοί πόροι. Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α) για τη διοικητική μεταρρύθμιση στον α΄ βαθμό (δήμοι – κοινότητες) απαιτείται το ποσό των 4 δισ. ευρώ. Για τον β΄ βαθμό (νομαρχίες) απαιτείται το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή συνολικά 5,5 δισ. ευρώ. Τα ανωτέρω ποσά τα αποδέχεται και η Κυβέρνηση. Δεν τα αμφισβήτησε ποτέ.
Πώς λοιπόν θα γίνει αυτή η μεταρρύθμιση, όταν από τη μια μεριά έχουμε εμφανή παράνομη περικοπή των τρεχόντων πόρων της αυτοδιοίκησης, για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του δημοσίου χρέους (αυτό υποσχέθηκε η Κυβέρνηση στις Βρυξέλες) και ταυτόχρονα από την άλλη απαιτούνται τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ για την επιτυχία του εγχειρήματος;
Είναι βέβαιο 100%, ότι χωρίς μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Κράτος στην Τ.Α. με εξασφαλισμένους πόρους, θα οδηγηθούμε σε μια περιπέτεια, που μπορεί να καταλήξει σε τραγωδία για την αυτοδιοίκηση. Ποιος θα την πληρώσεις στο τέλος. Φυσικά όχι οι δήμαρχοι αλλά οι τοπικές κοινωνίες.
Φυσικά είμαστε υπέρ της διοικητικής μεταρρύθμισης. Άλλο πράγμα όμως είναι η δ.μ. κι άλλο πράγμα η λεηλασία των θεσμοθετημένων πόρων της αυτοδιοίκησης που ήδη στην Ελλάδα είναι οι χαμηλότεροι στην Ευρώπη, ούτε καν 3%.
Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου η προσωπική μας τύχη.
Δεν αγωνιούμε για τις καρέκλες μας.
Έχουμε την αγωνία για τη διάλυση των αυτοδιοικητικών δομών που υπάρχουν σήμερα, χωρίς να οδηγούμαστε σε κάτι καλύτερο, χωρίς να γνωρίζουμε τις αρμοδιότητες που θα μεταφερθούν, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενοι πόροι και χωρίς να γνωρίζουμε το χωροταξικό.