Αργοπεθαίνουν τα παραδοσιακά επαγγέλματα. Ανοίγει ο δρόμος για καινούργιες ειδικότητες, όπως οι... φροντιστές διαστημικών ταξιδιών, εμφυτευτές ενδοφλεβικών νανοσυσκευών, συγκρουσιολόγοι, δορυφορικοχαρτογράφοι ή βιοπληροφορικοί όχι λογισμικού, αλλά υλισμικού!
Πρόκειται για μερικές μόνο από τις πανεπιστημιακές ειδικότητες του μέλλοντος. Μπορεί να μας ακούγονται κινέζικα, όμως, σύμφωνα με τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εμμανουήλ Γιαννακουδάκη, ο οποίος παίρνει μέρος σε ημερίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) για τα αεπαγγέλματα του μέλλοντος, σε 15 χρόνια θα μιλάμε για αυτά τα επαγγέλματα και θα ονειρευόμαστε να τα ακολουθήσουν τα παιδιά μας.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή, το μέλλον μπορεί να είναι πιο κοντά από ό,τι νομίζουμε: στις ΗΠΑ, οι πρώτοι φροντιστές διαστημικών ταξιδιών παρακολουθούν ήδη μαθήματα (στο «Astronaut Training Center» της Οκλαχόμα), ενώ στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου εκπαιδεύονται «εκμαιευτές γνώσης»!
Για τον καθηγητή Γιαννακουδάκη, η κλίση ή το ταλέντο ενός ατόμου είναι δυνατόν να διαφανούν με βάση το ποιο μέρος του εγκεφάλου του (αριστερό ή δεξί) χρησιμοποιεί περισσότερο. Όσο για τις επιδόσεις κάποιου, υποστηρίζει ότι μπορούν να αυξηθούν κατά 80%, αν αξιοποιηθεί η θεωρία των εγκεφαλικών ημισφαιρίων!
Ο καθηγητή έχει σχεδιάσει ένα τεστ, με την επωνυμία "Άριστον", το οποίο χρησιμοποιείται από το 1979 σε βρετανικό πανεπιστήμιο. Παρατηρήθηκε ότι οι επιδόσεις των φοιτητών τετραπλασιάστηκαν, αφού εντοπίστηκαν τα δυνατά σημεία και οι αδυναμίες τους, με βάση το επικρατέστερο μισό του εγκεφάλου τους και η διαδικασία μάθησης και γνώσης προσαρμόστηκε αναλόγως.
Άλλα επαγγέλματα του μέλλοντος θεωρούνται: χαρτογράφος ασθενειών, ειδικός πνευματικών δικαιωμάτων, ψυχογράφος, τηλεργασιαλόγος, βιοκλιματολόγος, βιοπληροφορικός υλισμικού (μηχανικός βιολογικών υπολογιστών, αντικαταστάτης κυττάρων), ψυχογραφηματογράφος (ειδικός διάγνωσης προσωπικότητας μέσω έμπειρων συστημάτων), δορυφορικοχαρτογράφος (ειδικός στη λήψη και ανάλυση δορυφορικών γεωγραφικών σημάτων, χαρτών κτλ), συγκρουσιολόγος (ειδικός ανάλυσης/επίλυσης συγκρούσεων/διαφορών) κτλ.

Οι γυναίκες έχουν ηγετικές ικανότητες
Μια άλλη έρευνα, που διεξάγεται επί 15 χρόνια, και η ανάλυση της οποίας διήρκεσε άλλα 5 χρόνια, σε δείγμα 10.500 νέων ηλικίας 14-24 ετών έδειξε -μεταξύ άλλων- ότι σε αντίθεση με κοινωνικά στερεότυπα, που θέλουν τις γυναίκες σε "δεύτερο ρόλο" στην αγορά εργασίας λόγω έλλειψης κλίσης για το μάνατζμεντ, αυτές διαθέτουν ηγετικές ικανότητες και μάλιστα σε ορισμένους εργασιακούς τομείς -όπως η μετάδοση γνώσης και η εκπαίδευση- "υπερτερούν ιδιαίτερα" σε ηγετικά πόστα, έναντι των ανδρών συναδέλφων τους.
Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι ο μέσος χρόνος, που απαιτεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος για επεξεργασία δεδομένων και λήψη αποφάσεων, αλλάζει ανάλογα με την ηλικία κι όχι με το φύλλο: Από 33,6 λεπτά στα 14 έτη, έως 50,9 λεπτά σε ηλικία 24 ετών. Κι αυτό εξηγείται από το ότι, σύμφωνα με τον καθηγητή, οι πιο νέοι είναι και πιο ανυπόμονοι, ενώ με την πάροδο του χρόνου ο άνθρωπος γίνεται πιο προσεκτικός και αφιερώνει περισσότερο χρόνο στις απαντήσεις που δίνει.

Οι άνδρες προτιμούν ...τους υπολογιστές
Κάθε φύλο προτιμά συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες. Για τους άνδρες αυτές είναι -σε σειρά προτίμησης- οι εξής: υπολογιστές (συγκεντρώνουν ποσοστό 58,2% ως επικρατέστερη προτίμηση), φυσικές επιστήμες (52,7%), μηχανολογία (51,5%), περιβάλλον (51,4%), εκπαίδευση (51,4%) και αθλητικά, ασφάλεια, μαθηματικά, αρχιτεκτονική, επιστήμες ζωής, νομικά, υπηρεσίες, οικονομία και κοινωνικές επιστήμες, γεωργία, υγεία, επικοινωνία, τέχνες και ανθρωπιστικές επιστήμες (σε μικρότερα ποσοστά).
Για τις γυναίκες οι αντίστοιχες είναι κατά σειρά: εκπαίδευση (64,6%), υπηρεσίες (58,4%), κοινωνικές επιστήμες (50,8%), τέχνες (48,3%), επικοινωνία (47,9%), νομικά (47,3%), αθλητικά, περιβάλλον, αρχιτεκτονική, επιστήμες ζωής, ανθρωπιστικές επιστήμες και υγεία, μαθηματικά, φυσικές επιστήμες, γεωργία, οικονομία, ασφάλεια, υπολογιστές και μηχανολογία.
Πάντως, ανεξαρτήτως φύλου και κλίσεων, στην υβριδική εποχή, η συμβίωση των ανθρώπων με μηχανές και υπολογιστές, με ενδοφλεβικές μικροσυσκευές, το μέγεθος των οποίων μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου και με ηλεκτρομαγνητικά σήματα, αποτελούν καθημερινότητα. Γι΄αυτό παρατηρείται -σύμφωνα με τον κ.Γιαννακουδάκη, αυξανόμενη ανάγκη για διεπιστημονική έρευνα/ανάπτυξη (π.χ., βιοπληροφορική, βιοηθική, ψυχοκυβερνητική, υπολογιστική γλωσσολογία).

Πιο πρακτικοί οι άνδρες, περισσότερο κοινωνικές οι γυναίκες
Σύμφωνα με την έρευνα, άνδρες και γυναίκες είναι εξίσου ειλικρινείς (οι πρώτοι δίνουν αληθείς απαντήσεις σε ποσοστό 81,4% και οι δεύτερες σε ποσοστό 82,2%).
Οι άνδρες εμφανίζονται πολύ πιο πρακτικοί και αρκετά πιο ερευνητικοί από τις γυναίκες, οι οποίες υπερτερούν σε κοινωνικότητα και καλλιτεχνική φύση. Τα δύο φύλα εμφανίζουν το ίδιο επιχειρηματικό πνεύμα και "κοντινά" ποσοστά συμβατικότητας.

Μέτρον ΑΡΙΣΤΟΝ
Στο πλαίσιο της έρευνας, εφαρμόστηκε το σύστημα επαγγελματικού προσανατολισμού ΑΡΙΣΤΟΝ, που αναλύει την ανθρώπινη προσωπικότητα. Πρόκειται για λογισμικό, που εμπεριέχει κωδικοποιημένη την ανθρώπινη εμπειρία και γνώση, τις οποίες αντλεί από ειδικές ψυχομετρικές βάσεις δεδομένων.
Μέσω του ΑΡΙΣΤΟΝ είναι δυνατόν να διαπιστωθούν κλίσεις και δεξιότητες, να φανεί αν ένας άνθρωπος μπορεί να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένες επαγγελματικές απαιτήσεις και να ελεγχθεί αν το ήδη ασκούμενο επάγγελμα ταιριάζει στην προσωπικότητα και τις πραγματικές δυνατότητές του.
Το τεστ γίνεται με τη συνδρομή υπολογιστή, χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων ή την επιρροή υποκειμενικών παραγόντων, και ολοκληρώνεται σε 40-45 λεπτά, μέσω ερωτημάτων πολλαπλών επιλογών.
Από τις απαντήσεις προκύπτει η "διασπορά" της προσωπικότητας του ατόμου σε συνολικά 30 επαγγέλματα, που διαβαθμίζονται ως εξής: επαγγέλματα με πολύ θετικές προοπτικές, με θετικές προοπτικές και με περιορισμένες. Στη Θεσσαλονίκη, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν το τεστ -έναντι τιμήματος 70 ευρώ- στο Εργαστήριο Συμβουλευτικής Επαγγελματικού Προσανατολισμού του καθηγητή κ.Πετρόπουλου.

Δίνουμε 75.000 ώρες ζωής στο επάγγελμα
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΘ, Μιχάλη Ζορπίδη, ο μέσος άνθρωπος αφιερώνει στην εργασία του τουλάχιστον 75.000 ώρες της ζωής του και, συνεπώς, το πώς νιώθει για το επάγγελμά του είναι σημαντικό. Γι΄αυτό, κάθε νέος πρέπει να έχει πρόσβαση στη σχολή της επιλογής του, ανάλογα με τις προσωπικές επιθυμίες, κλίσεις και επιδόσεις.
«Είναι άδικο οι νέοι να εισάγονται σε σχολές που τούς είναι αδιάφορες, το πτυχίο δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός», σημειώνει ο κ.Ζορπίδης, σύμφωνα με τον οποίο «δεν μπορείς να περιμένεις αυξημένη παραγωγικότητα από μια κοινωνία, όταν όσοι εργάζονται νιώθουν τη δουλειά τους ξένη με τα ενδιαφέροντά τους».

με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ