Να αναρτάται η άδεια λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος του Δήμου Θεσσαλονίκης στις προθήκες τους, αλλά και στο διαδίκτυο, μαζί με σχεδιάγραμμα του Δημόσιου χώρου (πεζοδρόμια, πεζόδρομοι, πλατείες κ.λ.π.) που επιτρέπεται να καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματά τους. Την πρόταση αυτή κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Ανδρέας Κουράκης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη" και κάλεσε για μία ακόμη φορά τη διοίκηση να εφαρμόσει όχι μόνο την απόφαση 3447/2007 του ΣτΕ για την απομάκρυνση όλων των αυθαίρετων κατασκευών, αλλά και την πρόσφατη απόφαση της Υπουργού περιβάλλοντος της 31.12.1009 με την οποία επιβάλλεται ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών ελάχιστου πλάτους 1,5 μέτρων σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους για την ασφαλή και ανεμπόδιστη κυκλοφορία κάθε κατηγορίας χρηστών.
Η κατάσταση σε ολόκληρη την πόλη είναι απαράδεκτη και η πρόσβαση των πεζών στους δημόσιους χώρους της είναι εξαιρετικά προβληματική σε πολλές περιοχές, όπως για παράδειγμα στην οδό Αλεξ. Παπαναστασίου, όπου το πεζοδρόμιο είναι απροσπέλαστο από αυτοκίνητα, εκθέματα των αντιπροσωπειών αυτοκινήτων, από αυθαίρετες κατασκευές καταστημάτων κάθε είδους, όπως ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία, πιτσαρίες κλπ. Παρουσίασε τέλος φωτογραφίες για δύο κραυγαλέες περιπτώσεις στη γωνία των οδών Αλ. Παπαναστασίου και Κλεάνθους και κατέθεσε εκ νέου την επιστολή της «Πρωτοβουλιας» της 25.06.09, όπου γινόταν αναλυτική αναφορά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, και ζήτησε από τη διοίκηση να κάνει το καθήκον της και να προστατέψει τον δημόσιο χώρο της πόλης.
Η εικόνα που παρουσιάζει το κέντρο της πόλης με τον τρόπο που εκτελούνται οι εργολαβίες του Δήμου είναι όχι μόνο τριτοκοσμική αλλά και επικίνδυνη για τους πεζούς συνέχισε ο δημοτικός σύμβουλος της «Πρωτοβουλίας». Πλάκες πεζοδρομίου σκορπισμένες παντού, τσιμέντα και αδρανή υλικά παρατημένα, χωρίς προστατευτικά μέτρα και ασφαλείς οδεύσεις πεζών, απουσία σημάνσεων και μια εικόνα ακαταστασίας και τσαπατσουλιάς είναι η κυρίαρχη κατάσταση στη βιτρίνα της πόλης, στο ιστορικό της κέντρο. Την ίδια στιγμή, οι εργολαβίες για τα συγκεκριμένα έργα βιτρίνας συνεχίζουν να κοστίζουν πανάκριβα στους Θεσσαλονικείς, με εξοργιστικά μικρές εκπτώσεις εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, χωρίς μάλιστα να εφαρμόζονται οι προδιαγραφές που προβλέπονται από τις σχετικές διακηρύξεις τόσο για την ποιότητα των υλικών, όσο και για τον τρόπο κατασκευής των εργασιών.
Αναφερόμενος τέλος στο θέμα των ημερών, δηλ. στην απόφαση του Εφετείου με την οποία απορρίφτηκε η αγωγή που είχε ασκήσει ο Δήμαρχος κατά της κας Χρύσας Αράπογλου, επισήμανε ότι στο σκεπτικό της απόφασης του Εφετείου γίνεται αναφορά σε σωρεία παράτυπων και εκτός νομιμότητας ενεργειών της διοίκησης του Δήμου, που συνέβαιναν πράγματι επί σειρά ετών, που ήταν σε γνώση της, και ήταν όλα αυτά που επέτρεψαν εντέλει σε όσους ευθύνονται να υπεξαιρέσουν τεράστια ποσά από τα ταμεία του Δήμου, που το ύψος τους είναι άγνωστο ακόμη.
Απευθυνόμενος στο Δήμαρχο, τον κάλεσε να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν να μη συμβαίνει τίποτε και να αναλάβει τουλάχιστον την πολιτική ευθύνη για όλα αυτά που μας κάνουν να ντρεπόμαστε. Απευθυνόμενος στους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης, ο Ανδρέας Κουράκης τους κάλεσε να αναλογιστούν όλα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια σχετικά με την υπόθεση. Τα είδαμε να ξετυλίγονται μπροστά μας σαν ταινία σε συνέχειες στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατέληξε, με την παγία, την υπεξαίρεση στα γυμναστήρια, τα πειθαρχικά, την μεγάλη υπεξαίρεση που ξεκίνησε με διαβεβαιώσεις για μικρά ελλείμματα του 1,5 εκατομμυρίου που πολλαπλασιάστηκαν σε αδιευκρίνιστα ακόμη τεράστια ποσά των πολλών δεκάδων εκατομμυρίων, και τους κάλεσε να σταματήσουν να στηρίζουν με τη στάση τους μια Διοίκηση που, εν μέσω Εθνικής οικονομικής κρίσης, επιβαρύνει την πόλη με μια κρίση που είναι όχι μόνο οικονομική, αλλά και κρίση θεσμών και αξιών.