Αν "το δις εξαμαρείν ουκ ανδρός σοφού", τότε, για το τρις τι να πούμε; Γιατί ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης στήνει, για τρίτη φορά, την ΚΕΔΚΕ! Ο κ. Ραγκούσης ανέβαλε την αυριανή παρουσία του στο δ.σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος και οι φωνές κατά του Προγράμματος Καλλικράτης γίνονται όλο και περισσότερες -κι όλο και δυνατότερες.
Για την ερχόμενη Δευτέρα 15 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΚΕ στην οποία θα αποφασιστεί η στάση των αυτοδιοικητικών. Όπως δείχνουν τα πράγματα, η ΚΕΔΚΕ θα προχωρήσει στην έγκριση -έστω και κατά πλειοψηφία- ενός ψηφίσματος με το οποίο θα υπογραμμίζει ότι το Πρόγραμμα Καλλικράτης είναι αδύνατο να εφαρμοστεί κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Ποιες είναι οι συνθήκες αυτές: Δυόμισι μήνες μετά την αρχική ανακοίνωση, το Υπουργείο Εσωτερικών κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για το χωροταξικό και τα οικονομικά. Την ίδια στιγμή, οι γενικές επικρατούσες οικονομικές συνθήκες κάνουν αδιανόητη την εφαρμογή μιας διοικητικής μεταρρύθμισης που απαιτεί πολλά χρήματα για να γίνει πραγματικότητα. Φαίνεται πως δεν έχει γίνει το παραμικρό βήμα στο θέμα του χωροταξικού (παραμένει άγνωστο ποιοι δήμοι θα συνενωθούν με ποιους), ενώ θολό παραμένει και το τοπίο με τις δημοτικές επιχειρήσεις -κάτι που, όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, έχει θορυβήσει τους εργαζόμενους στη Δημοτική Εταιρία Πληροφόρησης και Θεάματος (ΔΕΠΘΕ), δηλαδή στη Δημοτική Τηλεόραση και το Δημοτικό Ραδιόφωνο.
Φαίνεται, έτσι, να δικαιώνεται ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασ. Παπαγεωργόπουλος, καθώς όλο και περισσότεροι δήμαρχοι συντάσσονται με την άποψη που διατύπωσε στο πλαίσιο της τελευταίας συνεδρίασης του δ. σ. της ΚΕΔΚΕ ο "φτερωτός γιατρός". Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ ζητάει αποχώρηση από το διάλογο και σημειώνει πως πρέπει να υλοποιηθεί η απόφαση του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ του Ιανουαρίου. Έτσι εφόσον ως τις 28 Φεβρουαρίου ο Γιάννης Ραγκούσης δεν άνοιξε τα χαρτιά και δεν συναντήθηκε καν με την ΚΕΔΚΕ οι δήμαρχοι να αποχωρήσουν από το διάλογο και να καταγγείλουν την τακτική του υπουργείου Εσωτερικών.
Το θέμα απασχόλησε τη Συνδιάσκεψη Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Οι περισσότεροι "γαλάζιοι" δήμαρχοι (όπως αυτοί από το Λαγκαδά και τους Αμπελόκηπους, Γιάννης Καραγιάννης και Λάζαρος Κυρίζογλου, αντίστοιχα), κράτησαν σκληρή στάση. Ο κ. Κυρίζογλου, χαρακτηριστικά, ζήτησε να αποχωρήσει η ΚΕΔΚΕ απο το διάλογο και να καταγγείλει την κυβέρνηση για κομματικές μεθοδεύσεις καθώς ως τις 28 Φεβρουαρίου δεν παρουσιάστηκε ο χάρτης ούτε δόθηκαν απαντήσεις για τα οικονομικά των νέων δήμων.
Στις συζητήσεις που προηγήθηκαν οι δήμαρχοι άφηναν αιχμές για την συναινετική στάση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ και δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη. “Δεν θα δεχθούμε πράσινη κοπτοραπτική”, είπε ο κ.Κυρίζογλου.
Αιχμηρά και τα σχόλια των βουλευτών της ΝΔ. “Η κυβέρνηση διαμορφώνει το χάρτη στα κρυφά όπως την βολεύει”, είπε ο Κώστας Γκιουλέκας. Ο Θόδωρος Καράογλου τόνισε πως “πρέπει μέσα απο την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ να υπάρχει αντίδραση και αντίσταση καθώς ο χάρτης σχεδιάζεται όπως βολεύει το ΠΑΣΟΚ”.