Η φωτογραφία δεν είναι από τη συνάντηση Ψωμιάδη - Σαμαρά που θα γίνει στις 20 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη

Υπάρχει, ή όχι, χώρος για νέο κόμμα στην ελληνική πολιτική σκηνή; Σύμφωνα με τη χθεσινοβραδυνή δήλωση του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, «δεν υπάρχει». Μην παίρνετε, όμως και… όρκο! Αιτία για τις στροφές του νομάρχη, είναι ο… Καλλικράτης. Το ότι δεν «προχωρά» η αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημαίνει, εκτός των άλλων, ότι η λύση «Ψωμιάδης για περιφερειάρχης και νέο πρόσωπο για δήμαρχος» δεν προκρίνεται. Έτσι και ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος έχει κάθε λόγο να πιέζει να πάρει το επίσημο χρίσμα (τη δήλωση συμμετοχής του στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την έχει κάνει εδώ και καιρό) και ο νυν νομάρχης μπορεί να επαναφέρει την επιθυμία του να αφήσει τη νομαρχία και να διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης. Κι όλα αυτά, την ίδια στιγμή που οι υποψήφιοι για τη δημαρχία, Κώστας Γκιουλέκας και Σταύρος Καλαφάτης, διαγκωνίζονται για το ποιος θα πάρει καλύτερη θέση κάτω από το καλάθι για να μαζέψει το ριμπάουντ…
Αυτά φαίνεται πως έφθασαν στα αυτιά του Παν. Ψωμιάδη και, το πρωί, στις τηλεοπτικές εκπομπές, δήλωνε πως επειδή τα μεγάλα κόμματα έχουν δυσαρεστήσει το λαό, σκέφτεται κάθε μέρα να ιδρύσει κόμμα! Πρόσθετε ότι «υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού από όλες τις παρατάξεις, αλλά για να φύγεις μπροστά χρειάζεσαι στηρίγματα και ο Ψωμιάδης δεν τα έχει». Προχωρούσε, μάλιστα, σε συστάσεις προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «ο Σαμαράς πρέπει να καλέσει εμένα, τη Ντόρα και τον Αβραμόπουλο να καθίσουμε σε ένα τραπέζι. Εγώ πήρα 10%, με κάλεσε ποτέ κανένας»;

Η νύχτα θέλει…
Έτσι, ενώ χθες το πρωί ο κ. Ψωμιάδης άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος –από τον ίδιο- το απόγευμα, απαντώντας «σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με πρωινές δηλώσεις περί ίδρυσης νέου κόμματος», δήλωνε:
«Μεταφέρω την αγωνία και την αγανάκτηση του λαού. Ο λαός δεν αντέχει άλλο τα οικονομικά μέτρα. Αν δεν ηρεμήσουμε, δεν αποκλείω απρόβλεπτες πολιτικές ανακατατάξεις. Σίγουρα δεν υπάρχουν περιθώρια για νέο κόμμα. Προσωπικά, αγωνίζομαι για την ενότητα. Χρωστάω στο λαό. Στηρίζω Σαμαρά».
Δεν ξεχνούσε, όμως και τον Κώστα Καραμανλή. Όταν του επεσήμαναν ότι στη ΝΔ αρκετοί παίρνουν αποστάσεις από τον πρώην πρωθυπουργό, υπογράμμισε:
«Πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί όταν αναφερόμαστε στον Καραμανλή και στο έργο της ΝΔ».
Όταν, δε, του αντέτειναν ότι «κάποιοι στο κόμμα μιλούν για ευθύνες και λένε ότι πρέπει να μιλήσει ο Καραμανλής», πρόσθεσε:
«Εγώ θα βγω να πω πότε θα μιλήσει; Καθένας μιλάει όταν πρέπει κι όταν έχει κάτι να πει».

Η λύση Γκιουλέκα
Οι πληροφορίες, από τη Ρηγίλλης, λένε ότι στη Νέα Δημοκρατία καλοβλέπουν το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης ένας νέος πολιτικός. Κι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης σίγουρα δε πληροί τις προϋποθέσεις. Φαίνεται πως, σ αυτόν τον τομέα, ο πρώτος σε ψήφους βουλευτές στην Α Θεσσαλονίκης, για τη Νέα Δημοκρατία, ο Κ. Γκιουλέκας, έχει «πάρει κεφάλι». Ακολουθεί ο Σταύρος Καλαφάτης κι έπονται οι υπόλοιποι –ίσως επειδή δεν έχει «παίξει», ακόμη, το όνομά τους για τη δημαρχία. Μόνον που σε αυτά τα σενάρια δεν «μπαίνει» το όνομα του νυν δημάρχου, το οποίο, αντίθετα, φιγουράρει σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Interview –έχοντας ως αντίπαλο δέος εκτός κόμματος τον.. Ευάγγελο Βενιζέλο!
Πάντως, ο κ. Ψωμιάδης, έριξε γέφυρες και προς το «παλιό καλό ΠΑΣΟΚ»:
«Ο κ. Πάγκαλος αποτελεί μία όαση στην κυβέρνηση και μακάρι όλοι να λειτουργούσαν όπως ο κ. Πάγκαλος», είπε. Όσο για το ποιοι είναι η… έρημος στην κυβέρνηση –αφού ο κ. Πάγκαλος είναι η όαση- προσέθετε:
«Αυτοί που δεν έχουν πάρει ακόμη αρμοδιότητες, δεν ξέρουν τα αντικείμενά τους και δεν έχουν καμία σχέση με το ιστορικό ΠΑΣΟΚ».
Την ίδια στιγμή, στη Νέα Δημοκρατία της Θεσσαλονίκης, ετοιμάζουν το προσυνέδριο του κόμματος. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ το προσυνέδριο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Μαρτίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης». Θα αφορά τα οργανωτικά θέματα και εισηγήσεις θα αναπτύξουν ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, ο γραμματέας Οργανωτικού Μανώλης Αγγελάκας και ο γραμματέας Προγράμματος Κώστας Γκιουλέκας.
Το πρόγραμμα των υπόλοιπων προσυνεδριακών διαδικασιών που θα οδηγήσουν στο 8ο Τακτικό Συνέδριο που θα γίνει στην Αθήνα από 25 ως 27 Ιουνίου φαίνεται στον παρακείμενο χάρτη.
Για σήμερα το πρωί είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας Νομού Θεσσαλονίκης, στα γραφεία του Κόμματος, Μητροπολίτου Ιωσήφ 8, με θέμα «Προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη».