"Δεν μπορούμε να διολισθήσουμε σε ένα αρχηγικό μέλλον"! Την αγωνία αυτή εξέφρασε, για τα εσωκομματικά, η Ντόρα Μπακογιάννη, στο Προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης, αναφερόμενη στο ποιος θα διορίζει τα μέλη του νέου Πολιτικού Συμβουλίου. Κατά τα λοιπά, η πρώην υπουργός Εξωτερικών εξαπέλυσε άλλες δύο επιθέσεις: Και κατά αυτών που θα κριτικάρουν την ομιλία τους και κατά της κυβέρνησης:
Η λειτουργία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δείχνει την εικόνα «ενός πρωθυπουργού υπερκινητικού και υπουργών σε αφασία» είπε η κ. Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι «με τους ερασιτεχνισμούς και την αναβλητικότητα τους, πρωθυπουργός και υπουργοί, επιδεινώνουν το πρόβλημα της χώρας».
Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στις αιτίες της εκλογικής ήττας της ΝΔ και είπε χαρακτηριστικά πως άλλα περίμενε από την κυβέρνηση της ΝΔ η κοινωνία και άλλα εισέπραξε. Υποστήριξε το έργο της κυβέρνησης Καραμανλή, λέγοντας ότι δεν χρειάζεται «αυτομαστίγωμα» στη ΝΔ και παρατήρησε πως όλοι έχουν ευθύνη, δεν εξαιρεί ούτε τον εαυτό της, όμως δεν πρέπει να φτάσουν στο άλλο άκρο, την απαξίωση του έργου της προηγούμενης κυβέρνησης.
Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι προβληματίστηκε αν θα έπρεπε να παραστεί και να μιλήσει στο προσυνέδριο, διότι, όπως είπε, «ο κύκλος της εσωστρέφειας που εντάθηκε την τελευταία εβδομάδα μέσα στη Νέα Δημοκρατία δημιουργεί ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον για οποιοδήποτε στέλεχος θέλει με καθαρή τη συνείδηση του να συμβάλλει σ’ ένα καλύτερο αύριο, πρωτίστως για τη χώρα και βεβαίως για την παράταξη».
Για την κ. Μπακογιάννη το ζητούμενο από τη διαδικασία προς το συνέδριο είναι η δημιουργία ενός μεγάλου κεντροδεξιού, ανοιχτού, δημοκρατικού κόμματος. Έτσι κατέθεσε, εκ νέου, προτάσεις για την εκλογή του προέδρου από τα μέλη του κόμματος, θέσπιση θητείας, καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος, τη διαφάνεια και την ονομαστικοποίηση των εσόδων.
Για την πρώην υπουργό Εξωτερικών «θα είναι λάθος να αποκλειστούν στο μέλλον από τα όργανα της ΝΔ, οι αιρετοί εκπρόσωποι της φιλελεύθερης παράταξης στους μαζικούς χώρους, οι αιρετοί από την αυτοδιοίκηση, τους επιστημονικούς φορείς και τα επιμελητήρια, από την μελλοντική κεντρική ή πολιτική επιτροπή η από το Συνέδριο. Είτε πολιτικό συμβούλιο, είτε εκτελεστική επιτροπή είτε όπως αλλιώς λεγόταν το ανώτατο πολιτικό όργανο του κόμματος, δεν υπήρξε μία φορά στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας που ο Πρόεδρος να διορίζει τα μέλη του. Βεβαίως ο Πρόεδρος κόμματος να επιλέγει τους συμβούλους και συνεργάτες του με οποιαδήποτε μορφή, αλλά δεν μπορεί να διολισθήσουμε προς ένα αρχηγικό μέλλον. Η εκλογή του Προέδρου από τη βάση δεν δικαιολογεί την επιστροφή στο αρχηγικό κόμμα του παρελθόντος» είπε η κ. Μπακογιάννη.
Κι εξαπέλυσε επίθεση και κατά κάποιων στο εσωτερικό του κόμματος: «Όσοι αντί να κάνουν τη δουλειά τους και να πηγαίνουν το κόμμα μπροστά, επιμένουν να βλέπουν αντιπάλους εκεί που δεν υπάρχουν και μένουν κολλημένοι στον εσωτερικό μικρόκοσμο δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία, ούτε στην παράταξη ούτε στη χώρα», τόνισε.