Σαμαράς κατά πάντων από το βήμα του Προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στράφηκε κατά της κυβέρνησης ("στηρίζουμε την Ελλάδα, δε στηρίζουμε την κυβέρνηση", είπε), κατά του ΛΑ.Ο.Σ. ("συναίνεση έχει ο κ. Παπανδρέου, από 'άλλο' κόμμα", τόνισε), κατά της εσωστρέφειας ("δε θα πείσουμε την κοινωνία αν στο εσωτερικό του εμφανιστεί ως μωσαϊκό κέντρων επιρροής", υπογράμμισε).

Κι όλα αυτά ενώ στην πρώτη γραμμή των καθισμάτων βρισκόταν ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος πολλές φορές χειροκρότησε τον νυν πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά. Αντίθετα, όταν ο κ. Σαμαράς έκανε αναφορά στον Κώστα Καραμανλή, ενώ όλη η αίθουσα χειροκροτούσε, ο μόνος άνθρωπος που στεκόταν με τα χέρια δεμένα στο στήθος ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη. Λίγο αργότερα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών υπερασπιζόταν την κυβέρνηση Καραμανλή κι έκανε εσωκομματική επίθεση, απορρίπτοντας την πρόταση της διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής.
Τη σκυτάλη των εσωκομματικών διενέξεων πήρε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Π. Παναγιωτόπουλος, απορρίπτοντας τις προτάσεις Μπακογιάννη για τα εσωκομματικά, ενώ νωρίτερα, ο δεύτερος τη τάξει στο κόμμα, Δ. Αβραμόπουλος, εξαπέλυε επίθεση στα... λάθη του παρελθόντος.

Η ομιλία Σαμαρά
Η επίθεση του Αντώνη Σαμαρά στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν ολοκληρωτική: «Εμείς δε φλερτάραμε ποτέ με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΠΑΣΟΚ φλερτάρει με το ΔΝΤ επιμόνως κι επικίνδυνα για τον τόπο», τόνιζε την ώρα που, τρία χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Συνεδριακό Κέντρο, σε αίθουσα πολυτελούς ξενοδοχείου, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου προσπαθούσε να πείσει στελέχη, μέλη και μη μέλη, αλλά και διεθνή ΜΜΕ, ότι δε θα πτωχεύσουμε.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι προεκλογικά έταζε τα πάντα σε όλους. "Kι όμως επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η χώρα απέκτησε πρόβλημα δανεισμού, εμφανίστηκαν τα υψηλά spreads και επικράτησε η ψυχολογία του «Τιτανικού» στην αγορά", είπε.
Στην κρίσιμη περίοδο, που διέρχεται η χώρα, δήλωσε ότι η ΝΔ στηρίζει την Ελλάδα, όχι την κυβέρνηση. «Βάζει πλάτη» για να στηρίξει την πατρίδα και τον ελληνικό λαό, αλλά η συναίνεση δεν σημαίνει «λευκή επιταγή», παρατήρησε και πρόσθεσε: «Εδώ, βασικές κυβερνητικές επιλογές αρνούνται να τις στηρίξουν, ακόμα και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που έχουν «βγει τα κεραμίδια». Δεν θα το κάνουμε εμείς. Τέτοια «συναίνεση» ούτε την υποσχέθηκα ποτέ, ούτε την παραχωρώ. Άλλωστε, τέτοια συναίνεση έχει ο κ. Παπανδρέου. Από άλλο κόμμα. Όχι από μας...», υπογράμμισε με νόημα, αναφερόμενος σαφώς στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, που, την ίδια στιγμή, εξέδιδε ανακοίνωση διαμαρτηρίας, για να πει: « Όταν η ανασφάλεια συναντά την μικρότητα τότε βγαίνουν αυθαίρετα και ανόητα συμπεράσματα. Ο ΛΑ.Ο.Σ. στηρίζει την πατρίδα στις δύσκολες ώρες και δεν τρεκλίζει, όπως ένα μέρος της Ν.Δ. υπό τον Α. Σαμαρά».

Η πλάτη του Αντώνη
O κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε πώς και πότε θα "βάλει πλάτη" στην κυβέρνηση. Όπως είπε έβαλε πλάτη στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ότι αυτό θα επαναλάβει στις 25 Μαρτίου στη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ευρωζώνης, όπου θα δει την καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ. Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια του όταν βλέπει τα αδιέξοδα της κυβέρνησης και ζητάει επίμονα να πάρει μέτρα-ανάσες για να μην «κλατάρει» η αγορά.

Οι αλλαγές στο κόμμα
Ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε 13 «επαναστατικές τομές» στη ΝΔ και έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος: «Δεν θα σοβατίσουμε τις "ρωγμές". Θα ξαναχτίσουμε το οικοδόμημα από τα θεμέλια. Θα βάλουμε νέες βάσεις για το μέλλον. Τελειώσαμε με τα βιλαέτια μέσα στο Κόμμα. Τελειώσαμε με τις βαρονίες. Τώρα τελειώνουμε και με όλες τις υπόλοιπες ιστορικές παθογένειες. Και βάζουμε τα θεμέλια για τη δημιουργία της μεγάλης, της πολύ μεγάλης σύγχρονης Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, που απευθύνεται σε όλη την κοινωνία. Αλλά απευθύνεται με τις ιδέες της, όχι φορώντας μάσκες ή ερωτοτροπώντας με αντίπαλες ιδεολογίες. Που απευθύνεται και κερδίζει την κοινωνία με σύγχρονους τρόπους, όχι με παρωχημένες δομές και με ξεπερασμένες μορφές οργάνωσης. Όλα τα Ευρωπαϊκά Κεντροδεξιά κόμματα είναι πολυσυλλεκτικά. Αλλά απορρίπτουν τη χαλαρότητα, την έλλειψη πολιτικού θάρρους, απορρίπτουν τις "στρογγυλοποιήσεις" και τον ξύλινο λόγο, απορρίπτουν τον διαχειριστικό κυβερνητισμό», υπογράμμισε.
Οι προτάσεις του κ. Σαμαρά αφορούν:
1-Την οργάνωση της λειτουργίας του κόμματος από τα κάτω προς τα πάνω.
2-Τη συμμετοχή της βάσης στην εκλογή του προέδρου του κόμματος, του προέδρου της ΟΝΝΕΔ και των προέδρων των ΝΟΔΕ.
3-Ενσωμάτωση, τουλάχιστον κατά 20% νέων, πρωτοεκλεγμένων μελών στις διοικήσεις των οργανώσεων.
4-Τη συμμετοχή κατά 20% μελών ηλικίας κάτω των 35 ετών στις διοικήσεις των οργανώσεων.
5-Τη δημιουργία νέων τομέων δουλειάς στις οργανώσεις (σχέσεις με την κοινωνία).
6-Τη συμμετοχή στο συνέδριο των άμεσα εκλεγμένων από τη βάση και των αιρετών (βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες), των ευρωβουλευτών καθώς και των εκλεγμένων με ευρεία δημοκρατική νομιμοποίηση, αφού εκπροσωπούν μεγάλες πληθυσμιακά κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες.
7-Το τακτικό συνέδριο θα γίνεται ανά διετία, πλέον, και θα ονομάζεται στο εξής Εθνικό Συνέδριο του Κόμματος, για να τονίζει την εθνική ταυτότητα του κράτους και της κοινωνίας μας. Η Κεντρική Επιτροπή θα ονομάζεται Πολιτική Επιτροπή. Και το Πολιτικό Συμβούλιο θα ονομάζεται Εκτελεστική Γραμματεία.
8-Το συνέδριο θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 30% μέλη-γυναίκες (όπως ήδη συμβαίνει) και τουλάχιστον 25% μέλη κάτω των 35 ετών.
9-Ο Πρόεδρος θα εκλέγεται από τη βάση, όπως ήδη έγινε πέρσι το Νοέμβριο. Ο ίδιος εφαρμόζει πρώτος την αρχή της λογοδοσίας σε κάθε Συνέδριο. Υπάρχουν διαδικασίες αμφισβήτησης του Προέδρου. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται το σχετικό αίτημα από το 1/3 του Συνεδρίου, όπως συμβαίνει τώρα, ή από το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως επίσης συμβαίνει και τώρα, είτε από τα 2/3 των μελών της «Κεντρικής Επιτροπής», που θα ονομάζεται στο εξής Πολιτική Επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση αν κινηθεί αμφισβήτηση Προέδρου προκηρύσσονται εκλογές από τη βάση του Κόμματος.
10-Η Πολιτική Επιτροπή, θα είναι σχετικά ολιγομελής. Θα έχει πολύ λιγότερα από τα 500 και πλέον μέλη που έχει σήμερα. Επίσης, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής δεν θα μπορεί να θέτει υποψηφιότητα για βουλευτής όσο είναι Γραμματέας. Θα μπορεί ωστόσο να συμπεριληφθεί στη λίστα των βουλευτών Επικρατείας. Αυτό το «ασυμβίβαστο» καταργεί τις τριβές και την καχυποψία ανάμεσα σε εκλεγμένα στελέχη. Κι επιτρέπει στο Γραμματέα να αφιερωθεί στα καθήκοντά του. Η Πολιτική Επιτροπή θα συνέρχεται τακτικά, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο ή και εκτάκτως με απόφαση του Προέδρου του Κόμματος. Θα αναδεικνύει επίσης αιρετό Συμβούλιο Δεοντολογίας του Κόμματος, όπου κάθε ζήτημα συμπεριφοράς στελέχους θα κρίνεται άμεσα και δίκαια.
11-Η Εκτελεστική Γραμματεία θα απαρτίζεται από 15 μέλη, μαζί με τον Πρόεδρο του Κόμματος. Απ’ αυτά τα 7 θα είναι εκλεγμένα από την Πολιτική Επιτροπή και τα υπόλοιπα 7 θα είναι προσωπικότητες στελέχη του κόμματος, επιλογής και ευθύνης του Προέδρου.
12-Το Εθνικό Μητρώο Στελεχών, θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρξει πλήρης αξιοκρατία, ώστε να καταγράφεται η διαχρονική προσφορά κάθε αγωνιστή στην Παράταξη. Θα προσδώσει ακόμα διαφάνεια στην αξιοκρατική ανάδειξη στελεχών.
13-Οι τοπικές οργανώσεις θα είναι πραγματική κυψέλη-παραγωγής πολιτικής, κοινωνικών πρωτοβουλιών και πρωτοποριακής παρέμβασης και θα συγκροτούνται σε επίπεδο Δήμου, Νομαρχίας ή Περιφέρειας, ανάλογα με τη διοικητική διάρθρωση της χώρας.
Στην ομιλία του κ. Σαμαράς έκανε ονομαστική αναφορά στον ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνο Καραμανλή και στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή(διάβασε με κλικ εδώ). Ο τελευταίος έδωσε το «παρών» στο προσυνέδριο κι έτυχε θερμής υποδοχής(διάβασε λεπτομέρειες με κλικ εδώ).
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι «πάγωσε» έργα της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας, και δεσμεύτηκε για μια άλλη σχέση του κέντρου με την περιφέρεια, λέγοντας πως «Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αθήνα»(διάβασε λεπτομέρειες με κλικ εδώ).
Τις εργασίες του προσυνεδρίου άνοιξε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου Δημήτρης Αβραμόπουλος και χαιρετισμό απηύθυναν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.-