Τα πρώην στρατόπεδα και η μελλοντική χρήση τους είναι το θέμα της εκδήλωσης - συζήτησης που διοργανώνει αυτή την ώρα ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος BuenaVentura.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει χαρακτηριστικά: "Το θέμα της παράδοσης των άδειων στρατοπέδων, τα οποία βρίσκονται μέσα στα αστικά κέντρα στους Δήμους συζητιέται εδώ και μια δεκαετία. Γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και συντεχνιακές διεκδικήσεις από την πλευρά του ελλ. Στρατού έχουν ως αποτέλεσμα την κωλυσιεργία της όλης διαδικασίας".
Στην ανακοίνωση τονίζεται πως "εν τούτοις, πριν ένα περίπου δίμηνο, ο υπ. Άμυνας, Ε. Βενιζέλος, επισκέφτηκε τους Δήμους της Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης και δήλωσε ότι η παράδοση αποτελεί προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ κι ότι το υπ. Άμυνας είναι έτοιμο να ακούσει τις προτάσεις των Δήμων αυτών για την αξιοποίηση των στρατοπέδων που δεν χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις. Τη συνάντηση μεταξύ Υπουργού, Δήμων και διαφόρων εκπροσώπων, μεταξύ αυτών και της Εκκλησίας, οργάνωσε η Αναπτυξιακή Εταιρία Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος της και δήμαρχος Νεάπολης, Νάκης Λαδόπουλος, ο οποίος είπε ότι τα στρατόπεδα που δεν χρησιμοποιούνται είναι τέσσερα (Ζιάκα, Μ. Αλεξάνδρου, Π. Μελά, Καρατάσιου) συνολικής έκτασης 1.500 στρεμμάτων. Αυτό υποδηλώνει ότι ίσως η χρονική συγκυρία έχει φτάσει ώστε το συγκεκριμένο ζήτημα να τεθεί επί τω πρακτέω και να γίνουν οι πρώτες κινήσεις".
Στη διάρκεια της συζήτησης - εκδήλωσης θα τεθούν και ορισμένα ερωτήματα. Συγκεκριμένα, το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι αν αποτελεί θετικό γεγονός για την ίδια την κοινωνία και τους κατοίκους των πόλεων, η παραχώρηση των στρατοπέδων στους Δήμους. "Η απάντηση", αναφέρεται στην ανακοίνωση, "είναι αυτονόητη. Ναι".
Το δεύτερο ερώτημα, και το πιο σημαντικό, αφορά τα σχέδια αξιοποίησης των χώρων των στρατοπέδων από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης. "Μέχρι στιγμής", διευκρινίζεται, "όλοι σχεδόν οι θεσμικοί φορείς παραδέχονται ότι το πρόβλημα της έλλειψης πρασίνου στα αστικά κέντρα είναι πολύ μεγάλο κι ότι η χρήση των στρατοπέδων ως φυσικών εστιών στις καρδιές των πόλεων είναι αναγκαία. Παρόλα αυτά, άμα διαβάσει κάποιος τις δηλώσεις Δημάρχων και θεσμικών φορέων για το θέμα του μελλοντικού σχεδιασμού της χρήσης των χώρων αυτών θα ακούσει πολλά και διάφορα, τα οποία με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο αποκρυσταλλώνουν συντεχνιακές λογικές σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες του κάθε στρατοπέδου".

buenaventurasc.blogspot.com