Οκτώ στους δέκα καταστηματάρχες της Θεσσαλονίκης είναι απογοητευμένοι από την κίνηση της αγοράς κατά την περίοδο των φετινών χειμερινών εκπτώσεων. Αυτό προκύπτει από έρευνα, σε δείγμα 250 εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης μας, την οποία διεξήγαγε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.
Η έρευνα έγινε σε εμπορικές επιχειρήσεις του Κέντρου, της Δυτικής και της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και εκτός των αποτελεσμάτων επί του συνόλου των επιχειρήσεων, υπάρχει, παράλληλα, ανάλυση αποτελεσμάτων ξεχωριστά για κάθε μία από τις παραπάνω περιοχές.
Επίσης, για το ιστορικό κέντρο της πόλης μας έχει γίνει πρόβλεψη ειδικότερης ανάλυσης αποτελεσμάτων, με βάση τις κάτωθι περιοχές:
1. ΕΓΝΑΤΙΑ – ΙΩΝ.ΔΡΑΓΟΥΜΗ – ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – ΣΥΓΓΡΟΥ (και γύρω δρόμοι)
2. ΤΣΙΜΙΣΚΗ-ΑΓ.ΣΟΦΙΑΣ-ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ-ΠΡΟΞ.ΚΟΡΟΜΗΛΑ (και γύρω δρόμοι)
3. ΕΡΜΟΥ – ΒΑΣ.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΔΗΜ.ΓΟΥΝΑΡΗ – Γ.ΣΤΑΥΡΟΥ-ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΑΣ (και γύρω δρόμοι)
Μείωση του τζίρου τους, κατά μέσο όρο, σε ποσοστό 20% έως 30% από πέρυσι, είχαν οι εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης μας, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία στους συναδέλφους.
Με δεδομένο μάλιστα, ότι η περυσινή αντίστοιχη περίοδος ήταν, επίσης, αρνητική για την αγορά, γίνεται αντιληπτό ότι το εμπόριο της πόλης μας έχει υποστεί τεράστιες οικονομικές απώλειες και αντιμετωπίζει με απαισιοδοξία και αίσθημα αγωνίας το μέλλον του, εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα.
Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το 82% του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνει απογοητευμένο, ενώ, μόνον το 18% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τζίρο την περίοδο των εκπτώσεων.
Επί του συνόλου των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, το 81% δηλώνουν μείωση του τζίρου τους, σε σχέση με πέρυσι, το 16% κυμάνθηκαν στα ίδια περυσινά επίπεδα, και μόνον το 3% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα είδαν αύξηση στον τζίρο τους.
Τα παραπάνω στοιχεία δεν έχουν διαφοροποιήσεις, από περιοχή σε περιοχή, αφού, στην περιοχή του ιστορικού ΚΕΝΤΡΟΥ μόνον το 17% των επιχειρήσεων δηλώνει ικανοποιημένο από την κίνηση της αγοράς κατά την περίοδο των εκπτώσεων, ενώ, σε άλλη ερώτηση για μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι, το 79% των ερωτηθέντων δηλώνει αρνητική μεταβολή στον τζίρο τους σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Βάσει των στοιχείων της έρευνας, όπως προκύπτει από την ειδικότερη ανάλυση:
Ø στην περιοχή της Εγνατίας-Ιων.Δραγούμη και Βενιζέλου οι ικανοποιημένες, από τον τζίρο τους, επιχειρήσεις ανέρχονται στο 5% των ερωτηθέντων
Ø στην περιοχή της Τσιμισκή-Αγ.Σοφίας-Μητροπόλεως-Προξ.Κορομηλά το ποσοστό των ικανοποιημένων από τον τζίρο τους επιχειρήσεων ανέρχεται στο 27%
Ø και στην περιοχή της Ερμού – Βας.Ηρακλείου-Δημ.Γούναρη, οι ικανοποιημένες, από τον τζίρο τους, επιχειρήσεις ανέρχονται στο 25% των ερωτηθέντων
Απογοητευτική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν επιχειρήσεις εκτός ιστορικού κέντρου, αφού, στη ΔΥΤΙΚΗ Θεσσαλονίκη το 14% δηλώνει ικανοποιημένο από την κίνηση στην περίοδο των εκπτώσεων, ενώ, σε άλλη ερώτηση, ποσοστό 88% επί των ερωτηθέντων δηλώνει ότι υπήρξε αρνητική μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι.
Στην ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Θεσσαλονίκη το 22% των επιχειρήσεων δηλώνει ικανοποιημένο από την κίνηση στην περίοδο των εκπτώσεων, ενώ, σε άλλη ερώτηση, ποσοστό 84% επί των ερωτηθέντων δηλώνει αρνητική μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι.
Από τους ερωτηθέντες, ποσοστό 35% θέτουν ως κύρια αιτία της πτώσης του τζίρου την αρνητική ψυχολογία του καταναλωτή και ακολουθεί με 32% η οικονομική κρίση.
Η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων θεωρεί ως την καλύτερη περίοδο των εκπτώσεων, από άποψη αγοραστικής κίνησης την πρώτη και δεύτερη εβδομάδα. Παράλληλα, παρατηρείται ότι η χρήση πιστωτικών καρτών είναι δραστικά μειωμένη, αφού, οι καταναλωτές, σε ποσοστό 93% πραγματοποίησαν τις αγορές τους με μετρητά και μόνον 7% με πιστωτικές κάρτες.
Αναμενόμενες ήταν οι απογοητευτικές απαντήσεις σε ερώτηση, εάν υπάρχει ικανοποίηση για την κίνηση της αγοράς κατά το διάστημα προ των εκπτώσεων, αφού μόνον το 24% δήλωσε ικανοποιημένο.
Στην ερώτηση ποιο μέτρο κατά τη γνώμη τους θα βοηθούσε την επιχείρηση υπό το καθεστώς της οικονομικής κρίσης, οι απαντήσεις που δόθηκαν αφορούσαν την αλλαγή ψυχολογίας του καταναλωτή (ποσοστό 27%), την ενίσχυση της ρευστότητας μέσω ΤΕΜΠΜΕ (ποσοστό 20%), την πάταξη του παρεμπορίου (ποσοστό 18%), την ελαστικοποίηση τραπεζικών κριτηρίων δανεισμού (ποσοστό 17%), την άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ (ποσοστό 16%)
Τέλος, σε ερωτήσεις εάν τα τελευταία 5 χρόνια έχουν προβεί οι επιχειρήσεις σε εκσυγχρονισμό του χώρου τους και έχουν προχωρήσει σε κατάρτιση του στελεχικού δυναμικού τους, το 38% έχει προβεί σε ανακαίνιση του χώρου τους , ενώ το 36% έχει προχωρήσει σε κατάρτιση.
Οι συνάδελφοι-έμποροι και οι εργαζόμενοι στις εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης μας εύλογα αγωνιούν για τις υπαρκτές και τις επερχόμενες συνέπειες της οικονομικής κατάστασης και απαιτούν από την Πολιτεία να αποφασίσει και να εφαρμόσει άμεσα και δραστικά μέτρα σταθερότητας και ανάπτυξης της οικονομίας μας.