Μια σειρά από προτάσεις για να πάτε, να δειτε, να διασκεδάσετε, στη Θεσσαλονίκη, σήμερα Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010. Από τα παζάρια αγάπης (οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Ευόσμου άνοιξαν το χορό) ως τη θεατρική παράσταση με το έργο "Αποστολή στον Πλανήτη Γη", στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών(από όπου και η φωτογραφία). Διαλέξτε:
Δημοτικά:
* «Παζάρι αγάπης» διοργανώνουν οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Ευόσμου. Το παζάρι θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Μαρτίου και θα λειτουργήσει σε δύο χώρους. Σήμερα και αύριο, Παρασκευή, μπορείτε να το επισκεφτείτε στο Γυμναστήριο στην οδό Κολοκοτρώνη και το Σάββατο την Κυριακή και τη Δευτέρα 22 του μηνός στο Πολιτιστικό Κέντρο στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου 57 στον Εύοσμο.

* Λαμπάδες, στεφανάκια και είδη ανοιξιάτικης και πασχαλινής διακόσμησης θα βρείτε στο πασχαλινό παζάρι ατόμων με αναπηρία που διοργανώνει και φέτος όπως κάθε χρόνο, ο δήμος Νεάπολης και η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής στο Καφέ Άποψη του Πολυδύναμου Κέντρου Νεολαίας Νεάπολης. Τα έσοδα θα διατεθούν στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία του δήμου Νεάπολης. Μπορείτε να το επισκεφτείτε μέχρι τις 26 Μαρτίου (εκτός Σαββατοκύριακου) από τις εννέα το πρωί μέχρι τις εννέα το βράδυ.

Εκδηλώσεις:
* Στο πλαίσιο του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιούνται σήμερα:
-«Η αρχή της ιδιωτικής αυτονομίας στο Ιδιωτικό Δίκαιο» είναι το θέμα για το οποίο θα μιλήσει ο καθηγητής Αστικού Δικαίου του τμήματος Νομικής του ΑΠΘ Δημήτριος Παπαστερίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις πεντέμισι το απόγευμα στον κύκλο της Νομικής στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης (πλ. Ιπποδρομίου).
-Την ίδια ώρα, στις 19.30 μ.μ., στον κύκλο Περιβάλλον και Οικολογία, η επίκουρη καθηγήτρια Δασολογίας – Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Αναστασία Στεργιάδου θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης, πνεύμονας ζωής και εφαλτήριο περιβαλλοντικής κινητοποίησης». Η διάλεξη θα δοθεί στην αίθουσα διαλέξεων του Κέντρου Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης (πλ. Ιπποδρομίου).
-Στις 18:45 μ.μ. στον κύκλο της Ιστορίας – Αρχαιολογίας - Τέχνης, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη στην αίθουσα διαλέξεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του δήμου Θεσσαλονίκης (Εθν. Αμύνης 27). Η Διονυσία Μισίου θα μιλήσει για τις «σχέσεις κράτους και εκκλησίας στο Βυζάντιο».

* H Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα στο πλαίσιο του ετήσιου απολογισμού του επιστημονικού έργου της στην Ελλάδα, διοργανώνει, στις επτά το απόγευμα ανοιχτή συνάντηση στο Α.Π.Θ. όπου θα παρουσιαστούν το αρχαιολογικό έργο και οι δραστηριότητες της Σχολής κατά το 2009. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

* «Ιστορικές Προσεγγίσεις Πολυπολιτισμικότητας» είναι το θέμα της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στις πεντέμισι το απόγευμα στην αίθουσα λόγου και τέχνης, στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ. Η ημερίδα διοργανώνεται από τον Τομέα Γλώσσας και Ιστορίας του τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ.

* Συνεχίζεται ο διαγωνισμός παραμυθιού και ιστοριών όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης του δήμου Θεσσαλονίκης. Ο διαγωνισμός δίνει την ευκαιρία στους μαθητές των δημοτικών σχολείων του δήμου (από Α΄ έως Στ΄ τάξη), να δοκιμάσουν το ταλέντο τους στο γράψιμο, γράφοντας το δικό τους παραμύθι. Ο φετινός διαγωνισμός έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2010, με τη γιορτή βράβευσης των καλύτερων παραμυθιών και την απονομή των εννέα πανελλήνιων βραβείων και ενός πανελληνίου βραβείου εικονογράφησης. Πληροφορίες στο τηλ. 2310-841263, 2310-840295 και 2310-841929.

Πολιτιστικά:
* Το έργο «Αποστολή στον πλανήτη Γη» του Σάκη Σερέφα σε σκηνοθεσία του Ανέστη Αζά παρουσιάζεται στις επτά το απόγευμα στο «μικρό Θέατρο» της μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, τηλ. 2310-288.00)

* Στις δέκα το πρωί στο Βαφοπούλειο η θεατρολόγος Δήμητρα Τσαπαδίκου θα παρουσιάσει με κουκλοθέατρο δραματοποιημένες ιστορίες από την ελληνική και ξένη λογοτεχνία. Τα παιδιά με την ενεργή συμμετοχή τους στην παραγωγική διαδικασία της θεατρικής παράστασης, ως μικροί ηθοποιοί, σκηνογράφοι, μουσικοί της κουκλοπαράστασης, θα έχουν την ευκαιρία μέσω του θεατρικού παιχνιδιού να εξωτερικεύσουν τις σκέψεις τους μέσα από τον διάλογο και να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, οι παιδικές βιβλιοθήκες του δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας διοργανώνουν και φέτος εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Μαρτίου. Στις δέκα το πρωί στην παιδική βιβλιοθήκη Ορέστου 33 και Χαλκιδικής θα πραγματοποιηθεί λογοτεχνική εκδήλωση με τη συγγραφέα Σοφία Μελιγκοπούλου. Θα ακολουθήσει θεατρικό παιχνίδι.

*Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Παιδείας και Πολιτισμού που διοργανώνει ο δήμος Συκεών. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 24 Ιουνίου. Στο φεστιβάλ εντάσσεται η 24η Μαθητική Θεατρική Συνάντηση που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απριλίου. Σήμερα το 8ο Δημοτικό σχολείο θα παρουσιάσεις στις επτάμισι το απόγευμα το έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύκτας». Η παράσταση θα δοθεί στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών.

Μουσική:
* Ο Μύρωνας Στρατής ταξιδεύει κάθε Πέμπτη με την μπάντα του στο New York live bar στη Θεσσαλονίκη. Ο νεαρός τραγουδοποιός θα ερμηνεύσει προσωπικά τραγούδια του και διασκευές σε ελληνικά και αγγλόφωνα τραγούδια της τελευταίας εικοσαετίας που όλοι έχουμε αγαπήσει και τραγουδήσει.

Ανακοίνωση:
* Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ζητά νέους άνδρες επαγγελματίες ηθοποιούς κάτω των 35 ετών για την καλοκαιρινή του παραγωγή. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ετοιμάσουν ένα τραγούδι και ένα μονόλογο δικής του επιλογής και αν παίζουν κάποιο μουσικό όργανο να το έχουν μαζί τους.
Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 23 και την Τετάρτη 24 Μαρτίου στην αίθουσα δοκιμών της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2, 7ος όροφος, Θεσσαλονίκη). Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες έως την Παρασκευή 19 Μαρτίου στο γραφείο Παραγωγής του Κ.Θ.Β.Ε. στα τηλέφωνα: 2310 -270398 & 2310 -266039

Εικαστικά:
* Μέχρι τις 21 Μαρτίου παρουσιάζεται στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης έκθεση οrigami της Μυρτώς Δημητρίου. Πρόκειται για την ιαπωνική εικαστική τέχνη της χαρτοδιπλωτικής. Στην έκθεση αναπαριστώνται μοτίβα κεντημάτων.

* Η έκθεση του Θάνου Κλωνάρη με τίτλο “Islands» φιλοξενείται μέχρι τις 27 Μαρτίου στην γκαλερί Tin T. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τη ζωγραφική, το σχέδιο και την επεξεργασμένη φωτογραφία δημιουργώντας υβρισκούς τόπους.

* Στην αίθουσα τέχνης «ΕΨΙΛΟΝ» της Ρόζυς Οικονομίδου φιλοξενείται η καινούργια ζωγραφική δουλειά του Βασίλη Τάγκαλου με τίτλο «Τοπία εκ του Φυσικού». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Απριλίου.

* Βυζαντινό Πανόραμα με εκθέσεις αγιογραφίας φιλοξενούνται από στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Τα έργα θα παραμείνουν στο χώρο μέχρι τις 22 Απριλίου.

* «Η Στέψη της Παναγίας» το έργο του Ελ Γκρέκο μπορείτε να επισκεφτείτε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ. Πρόκειται για ένα εξαιρετικής αξίας αυτόγραφο έργο του Ελ Γκρέκο που χρονολογείται γύρω στο 1603 με 1605 και φιλοξενείται μέχρι τις αρχές Μαίου στο Τελλόγλειο. Πρόκειται για έργο (λάδι σε μουσαμά) διαστάσεων 57Χ76,5 εκ., που δημιούργησε ο Ελ Γκρέκο ως προμελέτη για ανάλογη σύνθεση στο παρεκκλήσι στο "Νοσοκομείο του Ελέους" στο Ιγέσκας, κοντά στο Τολέδο, που ήταν αφιερωμένο στην Παναγία.
Το έργο φιλοτεχνήθηκε την περίοδο που ο Θεοτοκόπουλος ζούσε στο Τολέδο, ο οποίος ήταν και ο τελευταίος σταθμός του. Εκεί δημιούργησε ένα εργαστήρι με αρκετούς βοηθούς κατακτώντας τη φήμη του πρώτου ζωγράφου στην πόλη.

*Το έργο του Ελ Γκρέκο παρουσιάζεται στο Τελλόγλειο παράλληλα με δύο άλλες εκθέσεις: «Αρχαίο Δράμα και Όπερα» και «Τα Παναθήναια της Παγκόσμιας Γλυπτικής».
Η πρώτη, αφορά κοστούμια, που φόρεσαν σπουδαίοι ηθοποιοί του θεάτρου, όπως η Κατίνα Παξινού, η Μελίνα Μερκούρη και η Ειρήνη Παππά και μεγάλες ντίβες της όπερας, όπως η Μαρία Κάλλας, η Κριστίν Γκανιέ και η Τζένη Δριβάλα. Επίσης, η έκθεση αφορά σκηνικά, μακέτες και εποπτικό υλικό ιστορικών παραστάσεων.
Στην έκθεση «Τα Παναθήναια της Παγκόσμιας Γλυπτικής» παρουσιάζεται υλικό από τη διοργάνωση της πρώτης και μοναδικής ελληνικής Μπιενάλε της Μοντέρνας Γλυπτικής, που διεξήχθη το 1965 στο λόφο του Φιλοπάππου. Την έκθεση πλαισιώνουν έξι έργα του Γιαννούλη Χαλεπά, που είχαν παρουσιαστεί στη συγκεκριμένη έκθεση.

* Στο χώρο του Τελλόγλειου εκτίθενται, εξάλλου, έργα από τη Συλλογή της Εθνικής Τράπεζας, με θέμα «Υπαιθρισμός. Απόηχοι του Ιμπρεσιονισμού στην ελληνική ζωγραφική των αρχών του 20ού αιώνα», στο πλαίσιο της συνεργασίας των Πέντε Μουσείων.

Ακύρωση:
* Με ανακοίνωση των υπεύθυνων της εκδήλωσης ακυρώνεται η παράσταση του Gremandos στις 20 Μαρτίου στο Le Cirque λόγω ανωτέρας βίας. Θα ανακοινωθεί εντός των ημερών η νέα ημερομηνία της παράστασης.