Με χαρτονομίσματα ευρώ δεύτερης γενίας απαντά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην αύξηση των φαινομένων παραχάραξης. Τα νέα τραπεζογραμμάτια του ευρώ (η... δεύτερη γενιά, όπως ονομάζεται), θεωρούνται μικρό θαύμα της τεχνολογίας, καθώς, σύμφωνα με απάντηση της επιτροπής στον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γ. Παπανικολάου.
Η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση έχει θεσπισθεί ένα συνεκτικό σύνολο μέτρων για την προστασία του ενιαίου νομίσματος κατά της παραχάραξης από τότε που έγινε η εισαγωγή του ευρώ όπως ο κανονισμός (EΚ) 1338/2001 που προβλέπει τη λήψη των βασικών μέτρων για την προστασία των τραπεζογραμματίων και κερμάτων του ευρώ, η απόφαση-πλαίσιο του Μαΐου του 2000 που προβλέπει ποινικές κυρώσεις έναντι της παραχάραξης καθώς και η έκδοση αρκετών νομοθετικών πράξεων τεχνικού περιεχομένου για την καλύτερη προστασία των τραπεζογραμματίων και κερμάτων του ευρώ.
Η Επιτροπή σημειώνει ότι κυκλοφορούν 13 δισεκατομμύρια γνήσια τραπεζογραμμάτια του ευρώ, ενώ τα πλαστά υπολογίζονται στα 3000 ημερησίως, αριθμός που θεωρείται μικρός για να επηρεάσει την κυκλοφορία του γνήσιου νομίσματος. Ο αριθμός των κίβδηλων κερμάτων παραμένει επίσης σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με την επιτροπή, ο ορισμός της Europol ως κεντρικής υπηρεσίας που συντονίζει τα εθνικά μέτρα καταστολής για την προστασία του ευρώ, ο συντονισμός των τεχνικών πτυχών που αφορούν τα τραπεζογραμμάτια του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η διαχείριση επιμορφωτικών ενεργειών από την Επιτροπή μέσω του προγράμματος "Περικλής", εξασφάλισαν τη συγκράτηση της παραχάραξης του ευρώ σε πολύ χαμηλά επίπεδα με βάση τα ιστορικά και διεθνή πρότυπα. Εξάλλου, το νέο καθεστώς της Europol ως οργανισμού της ΕΕ θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της καταστολής, ενώ με νέα νομοθεσία τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα υποχρεώνονται να εγγυώνται τη γνησιότητα των νομισμάτων ευρώ που διανέμουν.