Με πρωτοβουλία του Κοινωνικού Συνδέσμου Κατοίκων Χαριλάου παραδόθηκε το Σάββατο 13 Μαρτίου 2010, 75 κιβώτια εκπαιδευτικού υλικού καθώς και παιχνίδια στο εννεαθέσιο ελληνικό σχολείο του Αργυροκάστρου, παρουσία των δασκάλων, καθηγητών και των μαθητών του σχολείου.
Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου το φθινόπωρο και βρήκε γρήγορα θερμή απήχηση στα μέλη και τους φίλους του καθώς και σε άλλους εκπαιδευτικούς και επαγγελματικούς φορείς της πόλης. Απλοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες, πολλά σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων όμορων νομών καθώς και ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στέλνοντας εκπαιδευτικά και λογοτεχνικά βιβλία, τετράδια, μολύβια, παιχνίδια, τα οποία αφού συγκεντρώθηκαν, τοποθετήθηκαν σε κιβώτια για να μεταφερθούν στο σχολείο του Αργυροκάστρου.
Την αποστολή του εκπαιδευτικού υλικού συνόδευσαν δύο λεωφορεία με μέλη και φίλους του Συνδέσμου οι οποίοι ήθελαν να γνωρίσουν από κοντά το σχολείο αλλά και την περιοχή όπου ζει και κρατά ακόμη ελληνικός πληθυσμός.
Στα ελληνοαλβανικά σύνορα υποδέχτηκε την αποστολή ο κ.Βασίλης Κουτσός, υπάλληλος του Ελληνικού Προξενείου στο Αργυρόκαστρο και ο οποίος συνόδευσε τους επισκέπτες, καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα.
Όταν η αποστολή έφθασε στο σχολείο, η υποδοχή από τους δασκάλους, τους καθηγητές και τα παιδιά ήταν ιδιαίτερα συγκινητική. Στην κατάμεστη από τους μικρούς μαθητές και τους γονείς τους αυλή του σχολείου, έγινε η παράδοση του εκπαιδευτικού υλικού. Ακολούθησε το καλωσόρισμα των επισκεπτών από τη διευθύντρια του σχολείου κ. Κατερίνα Ντίνου η οποία αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο που επιτελούν οι εκπαιδευτικοί της Ομογένειας στην περιοχή, στις αντιξοότητες που και στο παρελθόν αλλά και σήμερα ακόμα συναντούν αλλά και στην ανάγκη στήριξης του έργου τους από το ελληνικό κράτος.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ.Στράτος Τσίχλας, αφού ευχαρίστησε τη διευθύντρια του ελληνικού σχολείου για τη θερμή υποδοχή, εξέφρασε τη σπουδαιότητα του εκπαιδευτικού έργου που συντελείται στο σχολείο και τόνισε τη σημασία συνέχισης των προσπαθειών των Ελλήνων δασκάλων στην περιοχή όπου υπάρχει ακόμη Ελληνισμός.
Ακολούθησε μια σεμνή αλλά ιδιαίτερα συγκινητική τελετή από τους μικρούς μαθητές, που ντυμένοι με ελληνικές φορεσιές, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς της πατρίδας μας, τραγούδησαν και απήγγειλαν με παραστατικό τρόπο πατριωτικά τραγούδια και ποιήματα. Στη συνέχεια οι μαθητές χόρεψαν μαζί με τη γυναικεία χορευτική ομάδα του Κοινωνικού Συνδέσμου Κατοίκων Χαριλάου χορούς από τη Θράκη.
Στο ελληνικό σχολείο της πόλης του Αργυροκάστρου φοιτούν σήμερα 140 μαθητές στις εννέα τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με το ισχύον εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Αλβανίας. Η πλειονότητα των μαθημάτων γίνεται στην ελληνική γλώσσα ενώ οι μαθητές διδάσκονται παράλληλα και την αλβανική. Διακαής πόθος και συνεχές αίτημα όλων των μαθητών, όπως μας εκμυστηρεύθηκε η διευθύντρια του σχολείου, είναι να επισκεφθούν τα παιδιά την πόλη της Θεσσαλονίκης για την οποία έχουν ακούσει τόσα πολλά από τους γονείς αλλά και τους φίλους τους που ζουν σήμερα εδώ. Στο Πανεπιστήμιο του Αργυροκάστρου λειτουργεί επίσης Τμήμα Ελληνικών Σπουδών με συνεχή φθίνουσα όμως παρουσία Ελλήνων φοιτητών, λόγω μετανάστευσής τους στην Ελλάδα.
Οι Έλληνες του Αργυροκάστρου ανέρχονται σήμερα στις 7.000 περίπου, σε σύνολο 30.000 Αλβανών κατοίκων και αποτελούν ένα δημιουργικό κομμάτι της ζωής στην ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας της Δρόπολης που κατοικείται, εδώ και αιώνες, από ελληνικούς πληθυσμούς.
Το Αργυρόκαστρο, πόλη γραφική, χτισμένη στην κοιλάδα του ποταμού Δρίνου, είναι το κέντρο της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, διαθέτοντας ελληνικό Προξενείο. Αρχοντικά και σπίτια χτισμένα με την αισθητική της λαϊκής αρχιτεκτονικής, πλακόστρωτοι δρόμοι και ένα επιβλητικό βυζαντινό κάστρο στο πιο περίβλεπτο σημείο της πόλης, εξηγούν γιατί το ιστορικό κέντρο του Αργυροκάστρου αποτελεί, από το 2005, Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Η επίσκεψη του Κοινωνικού Συνδέσμου Κατοίκων Χαριλάου ολοκληρώθηκε με τη μετάβαση στο ένα από τα δύο ελληνικά νεκροταφεία των πεσόντων από τον πόλεμο του 1940 που υπάρχουν στη νότια Αλβανία. Το νεκροταφείο βρίσκεται επίσης στην περιοχή της κοιλάδας της Δρόπολης, στην είσοδο του χωριού Βουλιαράτες, εκεί όπου στον καιρό του ελληνοιταλικού πολέμου λειτουργούσαν δύο στρατιωτικά νοσοκομεία. 



Η φωτογραφία είναι του Νώντα Στυλιανίδη από το photoreportage.gr.