«Έγινε ένας γόνιμος διάλογος τόσο για τις μικρές εκκρεμότητες που πρέπει να ρυθμιστούν ώστε να κλείσουμε τα έργα του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης αλλά και για την ένταξη έργων και πρωτοβουλιών στο Ε.Σ.Π.Α. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για τη συνεργασία που έχουμε με την κ. Λιονή και πιστεύουμε ότι αυτή θα γίνει ακόμη καλύτερη, καθώς η ίδια γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα αλλά και τις αγωνίες του κόσμου της Αυτοδιοίκησης. Η ΤΕΔΚ θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να βοηθήσει τους δήμους να διεκδικήσουν τα δυνατόν περισσότερα έργα, καθώς δεν πρέπει, κατά τη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία». Αυτό δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της ΤΕΔΚ στην οποία παραβρέθηκε η γενική γραμματέας της Περιφέριας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή, ο πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων νομού Θεσσαλονίκης, Βασ. Παπαγεωργόπουλος.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης η κ. Λιονή και οι συνεργάτες της παρουσίασαν στο Δ.Σ. της ΤΕΔΚ τους τομείς οι οποίοι θα «ανοίξουν» για χρηματοδότηση και κάποια ζητήματα των διαδικασιών που πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα προκειμένου να προετοιμαστούν σωστά τα υπό ένταξη έργα (δες περισσότερα με κλικ εδώ).
Η ΤΕΔΚ Ν. Θεσσαλονίκης έχει ζητήσει την ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. (Ψηφιακή Σύγκλιση και Διασυνοριακή Συνεργασία) δύο έργων:
1. «Ανάπτυξη συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών στην ΤΕΔΚ και ειδικών εφαρμογών στους δήμους- μέλη της». Το πρόγραμμα με στόχο τη βελτίωση της καθημερινής ζωής μέσω των τεχνολογιών πληροφορικής, έχει προϋπολογισμό 2,5 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει δράσεις όπως: Λειτουργία πρότυπου τουριστικού ιστοτόπου, δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων από φυσικούς κινδύνους μέσα από συστήματα πληροφορικής, τηλεματική διαχείριση των απορριμματοφόρων των δήμων, «ζωντανή» ενημέρωση των πολιτών για έργα και κίνηση στους δρόμους, δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο ίντερνετ και άλλα.
2. «Συγχρονισμένες ενέργειες υποστήριξης διασυνοριακής κινητικότητας στην αγορά εργασίας». Το έργο, προϋπολογισμού 1,465 εκ. ευρώ, περιλαμβάνει δράσεις αντιμετώπισης της ανεργίας, δημιουργία παρατηρητηρίου απασχόλησης και υποδομών για τηλεεργασία, τηλεεκπαίδευση, δικτύωση και εύρεση εργασίας.

Η φωτογραφία είναι του Γιώργου Τσιαντούκα