"Η Ελλάδα κινδυνεύει να μην τηρήσει την κοινοποιημένη προθεσμία, δηλαδή το 2012, για την πλήρη μετάβαση στη ψηφιακή τηλεόραση εξαιτίας των καθυστερήσεων στις τεχνικές παραμέτρους, στις αδειοδοτήσεις και στην εκχώρηση ραδιοφάσματος". Αυτό είναι το βασικό μήνυμα της Επιτροπής έπειτα από ερώτηση του Ευρωβουλετή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου σχετικά με την μετάβαση της Ελλάδας από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση.
Το πλαίσιο για τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση και τη λειτουργία της στην Ελλάδα καθορίζεται με τον νόμο 3592/2007, στον οποίο, μεταξύ άλλων, περιγράφεται η διαδικασία αδειοδότησης για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση (DTT) και η μεταβατική περίοδος. Τον Αύγουστο του 2008, εκδόθηκε κοινή υπουργική απόφαση, στην οποία περιγράφεται λεπτομερώς η διαδικασία μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση (τοποθεσίες αναμετάδοσης, συχνότητες καναλιών που θα χρησιμοποιηθούν κ.λπ.). Σύμφωνα με αυτήν την απόφαση, η μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση στην Ελλάδα άρχισε επίσημα την 1η Νοεμβρίου 2008. Η ολοκλήρωσή της είναι προγραμματισμένη για το τέλος του 2012, με το κλείσιμο των υπόλοιπων υπηρεσιών αναλογικής μετάδοσης.
Ωστόσο, η Επιτροπή σημειώνει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει χορηγηθεί από το ελληνικό κράτος επισήμως καμία άδεια αναλογικών ή ψηφιακών εκπομπών(αλλά η κυβέρνηση... ζητά από τα κανάλια το 2%). Οι συχνότητες ψηφιακής τηλεόρασης και οι άδειες για μετάδοση κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου χορηγούνται μόνο σε όσους εκπέμπουν ήδη με αναλογική τεχνολογία, ενώ οι ιδιοκτησίες που θα χρησιμοποιηθούν για τα πάρκα κεραιών αναμετάδοσης δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.
Η Ελλάδα, όπως και τα υπόλοιπα κράτη μέλη, καλούνται μέχρι τα μέσα του 2010 να υποβάλουν έκθεση στην Επιτροπή σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά την έγκαιρη κατάργηση των αναλογικών εκπομπών. Η Επιτροπή έχει εκδώσει δύο ανακοινώσεις σχετικά με τη μετάβαση, στις οποίες επισήμανε τα απαραίτητα μέτρα σε εθνικό επίπεδο και θα εξακολουθεί να δημοσιεύει στον ιστότοπό της τις εθνικές ημερομηνίες και τα σχέδια για τη μετάβαση στις ψηφιακές τηλεοπτικές εκπομπές, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανταλλαγή πείρας μεταξύ των κρατών μελών και να βελτιωθεί η διαφάνεια της διαδικασίας για όλους τους ενδιαφερόμενους.