ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι Εταιρίες Παροχής Αερίου της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας έκπληκτες διαπιστώνουν ότι η ως άνω Αρχή συνάγει γενικόλογα συμπεράσματα, τα οποία δεν στηρίζονται σε πραγματικά αποδεικτικά στοιχεία και επομένως είναι συκοφαντικά. Οι Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας επισημαίνουν τα εξής:
Α) Διαμόρφωση και έλεγχος τιμολογιακής πολιτικής των Εταιρειών.
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση υπ’ αρ. Δ1/Γ/Φ7/11819/31-08-2000 και Δ1/Γ/Φ7/11818/31.08.2000 με θέμα «Χορήγηση αδείας διανομής φυσικού αερίου στις Εταιρείες Παροχής Αερίου Θεσσαλονίκης Α.Ε. και Θεσσαλίας Α.Ε.» του Υπουργείου Ανάπτυξης, τα τιμολόγια σύνδεσης, παροχής και διανομής φυσικού αερίου διαμορφώνονται σύμφωνα με τους ειδικούς κανόνες του άρθρου 4 της απόφασης αυτής, στους οποίους παραπέμπουμε το Συνήγορο του Πολίτη, διότι δεν είναι δυνατό να παρατεθούν και να αναλυθούν στο παρόν.
Εξάλλου, σύμφωνα με την παράγραφο 4.2.3. του άρθρου 4 της ανωτέρω απόφασης, οι Εταιρείες υποχρεούνται:
α) να καταρτίζουν και να υποβάλουν στη Ρ.Α.Ε. (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), που είναι η εποπτική τους αρχή, δήλωση με την τιμολογιακή τους πολιτική, το αργότερο την 1η Νοεμβρίου του προηγούμενου ημερολογιακού έτους,
β) να δημοσιοποιούν τα τιμολόγια και τις κατηγορίες παροχής και
γ) να μη μεταβάλλουν τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια του τρέχοντος ημερολογιακού έτους, παρά μόνον μετά από έγκριση της Ρ.Α.Ε. ή για μια φορά κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους, μετά από γνωστοποίηση προς τη Ρ.Α.Ε.
Σύμφωνα δε με το άρθρο 4 παρ. 2.7. της ανωτέρω υπουργικής απόφασης, «στα Τιμολόγια Παροχής δύναται να περιλαμβάνονται πάγια τέλη, δηλαδή τέλη που καταβάλλονται περιοδικά και που δεν εξαρτώνται από την ποσότητα φυσικού αερίου που καταναλώνεται σε ημερήσια βάση.»
Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι οι τιμές των τιμολογίων των Εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των παγίων τελών, διαμορφώνονται σύμφωνα με τους κανόνες της ανωτέρω υπουργικής απόφασης και ελέγχονται από τον εποπτικό φορέα, τη Ρ.Α.Ε., σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους της ανωτέρω υπουργικής απόφασης (Άδειας διανομής αερίου).
Όπως, έχουμε ήδη εξηγήσει σε όλες τις Δημόσιες Αρχές (Ρ.Α.Ε., Συνήγορο του Πολίτη, Συνήγορο του Καταναλωτή, Υπουργείο Ανάπτυξης, Επιτροπή Ανταγωνισμού, Κέντρο Προστασίας του Καταναλωτή, μέσα μαζικής ενημέρωσης που στο παρελθόν ασχολήθηκαν με το θέμα) οι Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας υπέβαλαν την τιμολογιακή τους πολιτική του έτους 2009, στη Ρ.Α.Ε. τον Οκτώβριο του 2008, τηρώντας πλήρως τους όρους της ανωτέρω υπουργικής απόφασης.
Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι έχουμε τηρήσει όλες τις νόμιμες υποχρεώσεις ως προς τη διαμόρφωση, έγκριση και ενημέρωση του κοινού για την τιμολογιακή πολιτική του έτους 2009.

Β) Ενημέρωση καταναλωτών
Ως προς την ενημέρωση των καταναλωτών για την τιμολογιακή πολιτική, οι Εταιρείες είναι υποχρεωμένες, σύμφωνα με την ανωτέρω υπουργική απόφαση, να δημοσιεύουν τα τιμολόγια πώλησης φυσικού αερίου. Αυτή τη νόμιμη υποχρέωση οι Εταιρείες την τηρούν αδιαλείπτως, όπως συνάγεται και από το γεγονός ότι οι τιμολογιακές πολιτικές των δύο Ε.Π.Α. έχουν ήδη από την 1η Νοεμβρίου 2009 δημοσιοποιηθεί στους δικτυακούς τόπους των δύο Εταιριών (www.epathessaloniki.gr, www.epathessalia.gr).
Οι Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας διαβεβαιώνουν ότι ο σεβασμός στους πελάτες τους, η προστασία των καταναλωτών και η τήρηση της νομοθεσίας που διέπουν τις δύο Εταιρείες είναι βασική τους αρχή και λυπούνται για τις μεροληπτικές εναντίον τους κρίσεις, ενόψει των οποίων επιφυλάσσονται των δικαιωμάτων τους έναντι του νόμου.
Οι Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας από την ίδρυσή τους έως σήμερα, λειτουργούν πάντοτε υπό τον έλεγχο της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, τηρώντας με σεβασμό τους όρους της Άδειας Διανομής. Όλες οι μεταβολές στα αναλογικά και πάγια τέλη που χρεώνονται στους λογαριασμούς φυσικού αερίου, κοινοποιούνται στη ΡΑΕ, το αργότερο έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, όπως ορίζει η Άδεια Διανομής, ενώ κάθε έτος ελέγχεται από την Αρχή η τήρηση του Μέγιστου Επιτρεπόμενου Εσόδου.
Η ενημέρωση των καταναλωτών για τις μεταβολές τόσο των παγίων όσο και των αναλογικών τελών, πραγματοποιείται άμεσα, την ημέρα έκδοσης των μηνιαίων τιμών αερίου, μέσω των ιστοσελίδων της Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης και της Ε.Π.Α. Θεσσαλίας, καθώς και μέσω των λογαριασμών φυσικού αερίου. Ειδικά για το θέμα της εξέλιξης του αναλογικού τέλους, η ενημέρωση προς τους καταναλωτές ήταν συνεχής με καταχωρήσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, με ειδικά έντυπα ενημέρωσης μαζί με τους λογαριασμούς καθώς και μέσω των γραφείων εξυπηρέτησης πελατών της Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης και της Ε.Π.Α. Θεσσαλίας. Είναι λάθος να χρεώνεται στις Εταιρίες ότι προέβησαν σε παραπλανητική διαφήμιση και προκαλούμε το Συνήγορο του Πολίτη να παρουσιάσει έστω και μία διαφήμιση της Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης και της Ε.Π.Α. Θεσσαλίας, στην οποία δεσμεύονται να διατηρήσουν την τιμή του φυσικού αερίου 20% χαμηλότερη έναντι αυτής του πετρελαίου. Αυτό αφορά αποκλειστικά και μόνο την Ε.Π.Α. Αττικής Α.Ε., η τιμολογιακή πολιτική της οποίας, όπως είναι γνωστό, είναι εντελώς διαφορετική από αυτή της Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης και της Ε.Π.Α. Θεσσαλίας, και διαμορφώνεται με βάση την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Επισημαίνεται ότι η τιμολογιακή πολιτική των δύο Ε.Π.Α. κατά τη διάρκεια των ετών παρείχε στους καταναλωτές οικονομικό όφελος που έφτασε και ξεπέρασε σε ορισμένες περιπτώσεις το 35%.
Αξίζει να σημειώσουμε, ότι όλα τα στοιχεία που αφορούν στην εφαρμογή της τιμολογιακής μας πολιτικής, κατατέθηκαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για την ενημέρωσή της.
Θα θέλαμε να τονίσουμε, ότι οι τοποθετήσεις μας απέναντι στους καταναλωτές φυσικού αερίου, αλλά και απέναντι στις καταναλωτικές οργανώσεις ήταν πάντοτε υπεύθυνες και έγκυρες. Σε κανένα σημείο δε χρησιμοποιήσαμε πλάγιες αναφορές ή γενικόλογες συγκρίσεις. Οι απαντήσεις μας ήταν σε κάθε περίπτωση συγκεκριμένες, ουσιαστικές και περιεκτικές.
Σύμφωνα με τις διεθνείς τιμές των πετρελαιοειδών, και με συνέπεια στην ενημέρωση που παρείχαμε σε όλους τους καταναλωτές την προηγούμενη περίοδο θέρμανσης, σας ενημερώνουμε, ότι η τιμή του φυσικού αερίου το μήνα Οκτώβριο 2009 διαμορφώθηκε σε 0,039506960 €/kWh για την κατηγορία Τ2 και 0,040974426 €/kWh (+ΦΠΑ 9%) για την κατηγορία Τ3, σημειώνοντας μείωση κατά 32% και 31% αντίστοιχα από το μήνα Ιανουάριο 2009.
Τιμούμε και εκτιμούμε πάντα τη δράση όλων των Αρχών (Ρ.Α.Ε., Συνήγορο του Πολίτη, Συνήγορο του Καταναλωτή, Υπουργείο Ανάπτυξης, Κέντρο Προστασίας του Καταναλωτή). Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι κύριο μέλημά μας είναι η διατήρηση των τιμών αερίου σε χαμηλά επίπεδα, τόσο για την προστασία των καταναλωτών, αλλά και για τη διείσδυση του φυσικού αερίου. Άλλωστε, από την πρόσφατη εξέλιξη των τιμών αερίου κατέστη γνωστό σε όλους ότι ούτε η Ε.Π.Α Θεσσαλονίκης ούτε η Ε.Π.Α. Θεσσαλίας διαμορφώνουν την τελική τιμή του αερίου προς τον καταναλωτή, αλλά το φαινόμενο αυτό ήταν αποτέλεσμα της εξέλιξης των τιμών των ενεργειακών προϊόντων διεθνώς που κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είχε άκρως αφύσικο χαρακτήρα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κατά τη δεκαετή δραστηριότητα της Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης και της Ε.Π.Α. Θεσσαλίας, μόνο για διάστημα τεσσάρων μηνών, τέλη 2008 – αρχές 2009, η τιμή του φυσικού αερίου δεν ήταν επαρκώς ανταγωνιστική έναντι του πετρελαίου για λόγους που οφείλονται στην πορεία του κόστους των πετρελαιοειδών και συνεπώς και της τιμής του φυσικού αερίου διεθνώς.
Εξάλλου το γεγονός ότι, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, η Δ.ΕΠ.Α. η Ρ.Α.Ε., το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Κέντρο Προστασίας του Καταναλωτή δεν έδωσαν συνέχεια στα αιτήματα του Συνηγόρου του Πολίτη, αποδεικνύει το αβάσιμο των αιτιάσεων και των κατηγοριών που απηύθυνε στις Εταιρίες μας και όχι, όπως κάποιοι θέλουν να δημιουργηθεί η εντύπωση, την έλλειψη βούλησης εκ μέρους των εν λόγω αρχών να ενεργήσουν.
Οι Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης και Ε.Π.Α. Θεσσαλίας σε μία περίοδο σοβαρής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης για τη χώρα θεωρούν επιζήμιο και ανεύθυνο να προβαίνει κανείς σε δηλώσεις που στερούνται αντικειμενικών στοιχείων, όπως αυτές του Συνηγόρου του Πολίτη, καθόσον μπορούν να προκαλέσουν συναισθηματικές αντιδράσεις εκ μέρους των πολιτών χωρίς πραγματικούς λόγους. Οι Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης και Ε.Π.Α. Θεσσαλίας επιφυλάσσονται για όλες τις άμεσες και έμμεσες ζημίες συνεπεία των συγκεκριμένων δηλώσεων και επισημαίνουν τη ζημία που έχει ήδη προκληθεί στην ανάπτυξη του φυσικού αερίου στις περιοχές αδείας από ανεύθυνες και ανεξέλεγκτες δηλώσεις.
Προς επίρρωση της ορθής συμπεριφοράς της Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης και της Ε.Π.Α. Θεσσαλίας παραθέτουμε αυτολεξεί τα συμπεράσματα του Συνηγόρου του Καταναλωτή της 16/10/2009 πάνω στο ίδιο θέμα.
« i) Οι Εταιρίες παροχής φυσικού αερίου δεν είναι υποχρεωμένες εκ του νόμου για την εφαρμογή κοινής τιμολογιακής πολιτικής, ii) η μεθοδολογία τιμολόγησης της Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης είναι σύμφωνη με τους κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής του οικείου κλάδου συναλλαγών, τελεί σε συνάρτηση με τα ανταγωνιστικά καύσιμα και τα στοιχεία κόστους, δεν υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο κέρδους και δεν έχει μεταβληθεί κατά το τρέχον έτος τιμολόγησης iii) η κατανάλωση φυσικού αερίου είναι συμφέρουσα για τον καταναλωτή σε σχέση με την κατανάλωση πετρελαίου εκτός βραχύχρονων και εκτάκτων συγκυριών και iv) δεν έχει υποβληθεί κανένα στοιχείο σχετικά με την εμπορική επικοινωνία της εταιρείας για σταθερή τιμολόγηση του φυσικού αερίου κατά 20% χαμηλότερα από την αντίστοιχη τιμή του πετρελαίου, σας ενημερώνουμε ότι η αναφορά σας τίθεται στο αρχείο δυνάμει των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 3297/2004 (ΦΕΚ 259 Α’) "Συνήγορος του Καταναλωτή"».