Με στόχο να καθαρίσει οριστικά ο Θερμαϊκός δήμου, νομαρχία και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συστήνουν «κοινό μέτωπο».


Η σημερινή κατάσταση του Θερμαϊκού είναι σαφώς καλύτερη από παλαιότερα, ωστόσο φυτοφάρμακα, λύματα εργοστασίων στα οποία δεν λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός και ρύπανση που μεταφέρεται στην Ελλάδα από τα Σκόπια μέσω των ποταμών που καταλήγουν στον Θερμαϊκό Κόλπο συνθέτουν τη σημερινή εικόνα της δυτικής παράκτιας ζώνης της Θεσσαλονίκης. Βιομηχανίες, υδάτινες εκροές και ανθρώπινες δραστηριότητες «προσφέρουν» σημαντικά ρυπαντικά φορτία απειλώντας την περιβαλλοντική ισορροπία αλλά και τις οστρακοκαλλιέργειες της περιοχής που αποτελούν σημαντική πηγή εισοδήματος για τον τόπο.
Το «κοινό μέτωπο» αντιμετώπισης της κατάστασης αυτής συγκροτούν το επόμενο χρονικό διάστημα οι Δήμοι Αξιού και Εχεδώρου, η νομαρχία Θεσσαλονίκης, ο Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα καθώς και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης. Οι παραπάνω φορείς θα συνεργαστούν για την εγκατάσταση τηλεμετρικών σταθμών παρακολούθησης της κατάστασης των υδάτων και την δημιουργία παρατηρητηρίου ολοκληρωμένης διαχείρισης της παράκτιας ζώνης.
«Σκοπός μας είναι να αποκτήσουμε μια πλήρη εικόνα για τη μόλυνση στα νερά του Θερμαϊκού. Μέσω των τηλεμετρικών σταθμών θα μπορούμε να γνωρίζουμε τα σημεία εκείνα όπου συγκεντρώνονται τα λύματα, να εντοπίζουμε τις πηγές της ρύπανσης, να παρακολουθούμε τα νερά, να προστατεύουμε τις μυδοκαλλιέργειες», λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Αξιού, Νίκος Γιουτίκας. «Εφόσον γνωρίζουμε ποιος ρυπαίνει θα μπορούμε να τον σταματήσουμε και να λάβουμε περαιτέρω μέτρα για την προστασία του οικοσυστήματος που ανήκει στη συνθήκη Ραμσάρ και την αειφορική του ανάπτυξη» προσθέτει. Παράλληλα, μια ειδική εφαρμογή που θα υποστηρίζεται από αντίστοιχες βάσεις δεδομένων θα προειδοποιεί εγκαίρως για ενδεχόμενα περιστατικά ρύπανσης.
«Οι μελέτες είναι έτοιμες. Κάθε φορέας που συμμετέχει στο πρόγραμμα θα αναλάβει και μια συγκεκριμένη δράση και ευελπιστούμε ότι από το ερχόμενο φθινόπωρο θα γίνονται οι πρώτες μετρήσεις» σημειώνει ο κ. Γιουτίκας και τονίζει ότι το έργο, προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ θα υποστηριχθεί από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.