Μια ενδιαφέρουσα και ευρηματική εικαστική και θεατρική δράση παρουσιάστηκε την Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ. «Η Σκάλα που Μιλάει»… είπε ιστορίες και τραγούδησε με τη φωνή της ηθοποιού Ελένης Ευσταθίου, στο πλαίσιο της έκθεσης «Αρχαίο Δράμα και Όπερα». Το δρώμενο παρουσιάστηκε από το τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. και το τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών.
Η εικαστική και θεατρική δράση «Η Σκάλα που Μιλάει» -που έχει σαν άξονα αναφοράς την έννοια ‘σκάλα’- παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Τελλόγλειο και θα επαναληφθεί τις επόμενες εβδομάδες σε μέρα και ώρα που θα ανακοινωθεί.
Άλλες παράλληλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της έκθεσης «Αρχαίο Δράμα και Όπερα» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών θα συνεχιστούν και μετά το Πάσχα. Την Παρασκευή 16 Απριλίου 2010 στις 20.30 ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Θεοδόσιος Τάσιος, θα δώσει διάλεξη με θέμα «Ήταν άραγε εφικτός ο σχεδιασμός και η κατασκευή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων τον 2ο αιώνα π.Χ.;». Αμέσως μετά ο Μηχανολόγος Μηχανικός Κωνσταντίνος Κοτσανάς θα μιλήσει για «Το «Στατόν» αυτόματο θέατρο του Ήρωνος του Αλεξάνδρεως-τον κινηματογράφο των αρχαίων Ελλήνων». Η παρουσίαση αυτή θα επαναληφθεί στις 17 και 18 Απριλίου 2010 στις 12.00.
Την Τετάρτη 21 Απριλίου 2010 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τίτλο «Αρχαίοι μύθοι και όπερα» σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ. Θα ακολουθήσει Μουσικό Βραδινό με τις Ηλέκτρα Πλακοπούλου και Ματίνα Γεροθανάση (τραγούδι). Στο πιάνο θα τις συνοδεύει ο Νίκος Ζαφρανάς.
Τέλος, την Παρασκευή 23 Απριλίου 2010 στις 20.00 θα παρουσιαστούν Άριες και Όπερες με Αρχαία Θέματα, με τη συμμετοχή των Νίκο Σπανού, Μαρκέλλου Χρυσικόπουλου και Ιάσωνα Ιωάννου. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Λουκόπουλος.
Εκθέσεις στο Τελλόγλειο
Εκτός από την έκθεση «Αρχαίο Δράμα και Όπερα» (ως τις 2 Μαΐου), αυτήν την περίοδο φιλοξενείται στο Τελλόγλειο το αριστούργημα του Ελ Γκρέκο «H Στέψη της Παναγίας» (ως τις 30 Μαΐου), η έκθεση «Τα Παναθήναια της παγκοσμίου γλυπτικής. Η ιστορία μιας έκθεσης 1965» (ως τις 2 Μαΐου) και η έκθεση «Υπαιθρισμός. Απόηχοι του Ιμπρεσιονισμού στην ελληνική ζωγραφική των αρχών του 20ού αιώνα» (ως τις 2 Μαΐου).