Κόκκινο φως άναψε το νομαρχιακό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, στην ανέγερση εργοστασίου καύσης υπολειμμάτων, στον Άγιο Αντώνιο. Γνωμοδοτεί κατά, χωρίς, πάντως, να μπορεί να μπλοκάρει το έργο, για το οποίο η ευθύνη, πλέον, περνά στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Το θέμα άναψε για τα καλά, χθες, τη συζήτηση στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου. Η κατασκευή εγκατάστασης επεξεργασίας και διάθεσης υπολειμμάτων, αποτέλεσε την αφορμή για την αντιπαράθεση μεταξύ κατοίκων και μελών της διοίκησης.
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν κάτοικοι του Αγίου Αντωνίου, οι οποίοι δε βλέπουν με καλό μάτι την κατασκευή του ΧΥΤΥ και ζητούσαν δεσμεύσεις από τη νομαρχία.
Τελικά, το νομαρχιακό συμβούλιο τους… έκανε το χατίρι. «Ως διοίκηση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης απορρίπτουμε επίσημα τη δημιουργία εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στον Άγιο Αντώνιο και προχωράμε σε σύσταση επιτροπής για την εξέταση δυνατότητας αλλαγής χωροθέτησης», ανακοίνωσε ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Έκλεισε, έτσι, την πεντάωρη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Η πρόταση της διοίκησης έγινε δεκτή ομόφωνα από όλες τις παρατάξεις του νομαρχιακού συμβουλίου. Η κατασκευή, όμως, μιας τέτοιας μονάδας, ανήκει στον Περιφερειακό Σχεδιασμό -είναι, δηλαδή, ευθύνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το νομαρχιακό συμβούλιο, απλά, γνωμοδοτεί. Βέβαια, δε συνηθίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος να «ανάβει πράσινο» σε έργα για τα οποία κάποια νομαρχία δεν έχει γνωμοδοτήσει θετικά, όσον αφορά την περιβαλλοντική τους μελέτη.
Επίσης, στην ομόφωνη απόφαση δε γίνεται λόγος για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του ΧΥΤΥ Αγίου Αντωνίου.
«Ένας τέτοιος σχεδιασμός δεν πρέπει να γίνει σε επίπεδο νομαρχίας», μας είπε ο συντονιστής νομαρχιακού έργου, Γ. Τσαμασλής. «Δεν μπορεί να δημιουγηθεί ΧΥΤΥ στον Άγιο Αντώνιο, περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση μόλις δέκα χιλιομέτρων από τη Χαλκιδική και η ομόλογη υπηρεσία να χωροθετήσει έναν άλλον ΧΥΤΥ δίπλα στα σύνορα των νομών, σε έδαφος του νομού Χαλκιδικής. Θα είναι καταστροφικός ένας τέτοιος σχεδιασμός για το περιβάλλον της περιοχής. Γι αυτό θέλουμε τέτοιες αποφάσεις να παίρνονται σε επίπεδο περιφέρειας και, σίγουρα, μετά τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την εφαρμογή του ‘Προγράμματος Καλλικράτης’», πρόσθεσε.

Νομάρχης: Στο πόδι η χωροθέτηση
Στην εισήγησή της η αρμόδια Αντινομάρχης Ανάπτυξης Γιάννα Τζάκη εξήγησε ότι μετά την ολοκλήρωση της χωροθέτησης, το 2002, «διαπιστώθηκε έλλειμμα κοινωνικής διαβούλευσης που η Νομαρχία Θεσσαλονίκης προσπάθησε να καλύψει με αλλεπάλληλες συναντήσεις και συσκέψεις». Πρόσθεσε ότι «προϋπόθεση για να προχωρήσει το οποιοδήποτε έργο είναι η κοινωνική συναίνεση και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το έργο αυτό αφορά όλο το νομό και όχι μόνο την περιοχή του Αγίου Αντωνίου».
Για «αρνητική ψυχολογία» των κατοίκων της περιοχής, από τα τόσα χρόνια λειτουργίας της χωματερής των Ταγαράδων, έκανε λόγο στην τοποθέτησή του κ. Τσαμασλής.
«Θεωρούμε ως διοίκηση ότι η χωροθέτηση του συγκεκριμένου χώρου έγινε χωρίς να βασανιστούνε κάποιοι, με προχειρότητα, στο πόδι. Ακούστηκε από εκπροσώπους της περιοχής ότι υπάρχει πρόβλημα χρήσης γης, το πρόβλημα της σουρωτής» είπε ο κ. Ψωμιάδης στην τοποθέτησή του.
Παρόντες ήταν οι δήμαρχοι Βασιλικών Χρήστος Βαγγέλης, Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, Λαχανά Παντελής Πάσχος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης Γιάννης Ζουρνάς, εκπρόσωποι κατοίκων, συλλόγων κ.ά.
Ο κ. Τσαμασλής δεσμεύτηκε ότι σε 15 μέρες θα είναι σε θέση να δώσει απαντήσεις για το ιδιοκτησιακό και τη δυνατότητα να υπάρξουν ανταλλάξιμες εκτάσεις, ώστε να προταθεί νέος χώρος εγκατάστασης.