Συμβολική κατάληψη των γραφείων της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» πραγματοποίησαν, σήμερα Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010, στις 10 το πρωί, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην εταιρία. Όπως υποστηρίζουν, δεν υπάρχει θετική εξέλιξη -ούτε καν απάντηση- από τη διοίκηση ούτε για το εργασιακό τους μέλλον και τις συμβάσεις που λήγουν, ούτε για την αξιοποίηση της Εταιρείας
Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» :
1. Έχει δύο έργα παραχώρησης και πρέπει η εταιρεία να εφαρμόσει όλα όσα προβλέπει ο νόμος για τη στελέχωση παρόμοιων έργων, αξιοποιώντας και επιπλέον προσωπικό .
2. Έχει τη συντήρηση, με επίσης σημαντικό αντικείμενο
3. Έχει την παρακολούθηση των κατασκευασμένων έργων (γεφυρών, σηράγγων, ειδικών κατασκευών)
4. Έχει τη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου
5. Έχει εργολαβίες σε εξέλιξη (κύριος άξονας, κάθετοι άξονες, συμπληρωματικά έργα)
6. Έχει δημοπρατήσει εδώ και λίγες ημέρες νέα έργα σημαντικού προϋπολογισμού
7. Έχει έργα εν εξελίξει στο εξωτερικό (διαχείριση και επίβλεψη έργων σε Ρουμανία, Αλβανία, Σερβία, Τεχνική Γραμματεία υλοποίησης διαδρόμου Θεσ/νίκης-Κων/πολης κ.α.)
8. Έχει καταθέσει προσφορές σε διαγωνισμούς στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας βιογραφικά Συμβασιούχων ορισμένου χρόνου,
9. Έχει μελέτες εν εξελίξει (η εξωτερική περιφερειακή Θεσσαλονίκης - και όχι μόνον- τρέχει), αλλά και...
10. ...εκ παραλλήλου έργα αρμοδιότητας της «ΕΟΑΕ,» που θα δημοπρατηθούν εντός τριών μηνών: το Καστοριά – Κρυσταλλοπηγή (δηλώσεις Υπουργού κ.Ρέππα) και αμέσως μετά το Φλώρινα – Νίκη.
Και ρωτούν: "Ποιός πότε και πώς θα υλοποιήσει τα παραπάνω";
Υποστηρίζουν πως όλα αυτά γίνονται "χωρίς την προοπτική της ανάπτυξης της «Ε.Ο.Α.Ε.» με την ανάληψη των νέων έργων και χωρίς να συνυπολογίζεται η δυνατότητα εισροής χρημάτων άμεσα, από την αξιοποίηση της Εταιρείας διεθνώς".
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν παράταση όλων των συμβάσεων μέχρι 31.12.2010 ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα, να συνεχιστεί η στελέχωστη των νέων αντικειμένων της εταιρίας, τα έργα εξωτερικού, να συντηρηθούν και να παρακολουθούνται οι αυτοκινητόδρομοι, καθώς και να ολοκληρωθούν μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Επίσης, ζητούν απαντήσεις στα εξής:
* Γιατί εσκεμμένα δεν βρέθηκε ακόμα τρόπος να συνεχίσουμε να στελεχώνουμε έργα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και έργα που βραχυπρόθεσμα διεκδικούμε να ανατεθούν στην Εταιρεία (π.χ. Λάρισα-Κοζάνη-Πτολεμαΐδα-Φλώρινα);
* Θα δημιουργηθούν καινούρια σχήματα και θα εκπαιδευτούν από την αρχή νέα στελέχη, απαξιώνοντας μια αποδεδειγμένα πετυχημένη ευρωπαϊκά εταιρεία, για να πειραματιστούμε εν μέσω οικονομικής δυσπραγίας;
Το σύνθημα στη σημερινή κινητοποίηση ήταν "όχι στο τυφλό ξεκαθάρισμα των συμβασιούχων της Εταιρείας".