Την έντονη διαμαρτυρία του για τη συνεχιζόμενη τακτική της κυβέρνησης να παρακρατά πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκφράζει, σε ψήφισμά του το Διοικητικό Συμβούλιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Θεσσαλονίκης, που ενέκρινε κατά πλειοψηφία στη σημερινή συνεδρίαση του και κλείνει τους δήμους στις 8 Απριλίου.
Στο ψήφισμα σημειώνεται ότι οι δήμοι όλης της χώρας εισπράττουν και μάλιστα με καθυστέρηση ενός μήνα, μειωμένες κατά 35-40% τις δόσεις της τακτικής επιχορήγησης.
"Η παρακράτηση αυτή, που γίνεται από την κυβέρνηση κατά παράβαση όλων όσων έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην ΚΕΔΚΕ και το Υπουργείο Εσωτερικών, οδηγεί στους δήμους όλης της χώρας σε οικονομική καταστροφή. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθίστανται αφερέγγυοι και υπόλογοι στις τοπικές κοινωνίες καθώς σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να καταβάλουν μισθούς, επιδόματα και δώρα αλλά και να αποπληρώσουν προμηθευτές και εργολήπτες", υπογραμμίζει η ΤΕΔΚ.
«Δυστυχώς η κυβέρνηση συνεχίζει την απαράδεκτη τακτική της απαξίωσης του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς εξακολουθεί να μην αποδίδει στους δήμους θεσμοθετημένους πόρους, τους οποίους οφείλει από πέρυσι. Υπενθυμίζεται ότι ακόμη δεν έχει αποδοθεί η τελευταία δόση του «Θησέα» του 2009, όπως και το Τέλος Διαφήμισης και ο Φόρος Ζύθου που έχουν παρακρατηθεί από την προηγούμενη χρονιά» σημείωσε στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Εξετάζοντας την εξαιρετικά δυσάρεστη αυτή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε όλη τη χώρα το ΔΣ της ΤΕΔΚ αποφάσισε: Να προχωρήσουν όλοι οι δήμοι του Νομού Θεσσαλονίκης σε αναστολή των κρατικών αρμοδιοτήτων, που προβλέπονται από το άρθρο 75 του ΔΚΚ, την Πέμπτη 8 Απριλίου, προκειμένου να καταδειχθεί το πρόβλημα στην ελληνική κοινή γνώμη. Την ίδια μέρα οι δήμαρχοι του Νομού θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στους υπουργούς Εσωτερικών και οικονομικών.
Τέλος, το ΔΣ της ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης σε ψήφισμά του επανέρχεται στο θέμα του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, ζητώντας την πλήρη εφαρμογή του χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση.