Συναυλίες(όπως του Μύρωνα Στρατή, για παράδειγμα, που βλέπουμε στη φωτογραφία), παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και αγιογραφίας και θεατρικές παραστάσεις σας προτείνουμε για απόψε το βράδυ, ανήμερα του Ευαγγελισμού. Εκτός κι αν έχετε να πάτε σε κάποιον Βαγγέλη ή κάποια Ευαγγελία. Κι εκεί, καλά να περάσετε και να τους χαίρεστε. Διαφορετικά, διαλέξτε:
* Ο Μύρωνας Στρατής ταξιδεύει κάθε Πέμπτη με την μπάντα του στο New York live bar στη Θεσσαλονίκη. Ο νεαρός τραγουδοποιός θα ερμηνεύσει προσωπικά τραγούδια του και διασκευές σε ελληνικά και αγγλόφωνα τραγούδια της τελευταίας εικοσαετίας που όλοι έχουμε αγαπήσει και τραγουδήσει.


* Στην αίθουσα τέχνης «ΕΨΙΛΟΝ» της Ρόζυς Οικονομίδου φιλοξενείται η καινούργια ζωγραφική δουλειά του Βασίλη Τάγκαλου με τίτλο «Τοπία εκ του Φυσικού». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Απριλίου.

* Βυζαντινό Πανόραμα με εκθέσεις αγιογραφίας φιλοξενούνται από στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Τα έργα θα παραμείνουν στο χώρο μέχρι τις 22 Απριλίου.

* «Η Στέψη της Παναγίας» το έργο του Ελ Γκρέκο μπορείτε να επισκεφτείτε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ.

Το έργο φιλοτεχνήθηκε την περίοδο που ο Θεοτοκόπουλος ζούσε στο Τολέδο, ο οποίος ήταν και ο τελευταίος σταθμός του. Εκεί δημιούργησε ένα εργαστήρι με αρκετούς βοηθούς κατακτώντας τη φήμη του πρώτου ζωγράφου στην πόλη.


*Το έργο του Ελ Γκρέκο παρουσιάζεται στο Τελλόγλειο παράλληλα με δύο άλλες εκθέσεις: «Αρχαίο Δράμα και Όπερα» και «Τα Παναθήναια της Παγκόσμιας Γλυπτικής».

Η πρώτη, αφορά κοστούμια, που φόρεσαν σπουδαίοι ηθοποιοί του θεάτρου, όπως η Κατίνα Παξινού, η Μελίνα Μερκούρη και η Ειρήνη Παππά και μεγάλες ντίβες της όπερας, όπως η Μαρία Κάλλας, η Κριστίν Γκανιέ και η Τζένη Δριβάλα.

Στην έκθεση «Τα Παναθήναια της Παγκόσμιας Γλυπτικής» παρουσιάζεται υλικό από τη διοργάνωση της πρώτης και μοναδικής ελληνικής Μπιενάλε της Μοντέρνας Γλυπτικής, που διεξήχθη το 1965 στο λόφο του Φιλοπάππου. Την έκθεση πλαισιώνουν έξι έργα του Γιαννούλη Χαλεπά, που είχαν παρουσιαστεί στη συγκεκριμένη έκθεση.


* Στο χώρο του Τελλόγλειου εκτίθενται, εξάλλου, έργα από τη Συλλογή της Εθνικής Τράπεζας, με θέμα «Υπαιθρισμός. Απόηχοι του Ιμπρεσιονισμού στην ελληνική ζωγραφική των αρχών του 20ού αιώνα», στο πλαίσιο της συνεργασίας των Πέντε Μουσείων.

* Συνεχίζεται μέχρι τις 9 Μαΐου η έκθεση με τίτλο «Η απεικόνιση του προσώπου», στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης. Πρόκειται για πορτρέτα από τη συλλογή της Εθνικής Τράπεζας, με τις υπογραφές μεγάλων ζωγράφων του 19ου και του 20ού αιώνα.

* Ένας Γερμανός, ένας Δανός και ένας Έλληνας εμπνέονται και παρουσιάζουν στο Παρτιζάν, στη Βαλαωρίτου 29, την κοινή τους έκθεση με τίτλο «Ίχνη-Μνημονικά». Τα έργα των εικαστικών Αλεξάντερ Κλάιν, Ασγκερ Τζόαν και Γιώργου Ανέστη θα φιλοξενούνται στον εκθσιακό χώρο μέχρι τις 30 Μαρτίου.



Θέατρο:

* Ολοκληρώνονται την Κυριακή των Βαΐων 28 Μαρτίου οι παραστάσεις της παραγωγής «Από μακριά». Το έργο του Θοδωρή Αθερίδη σκηνοθετεί ο ίδιος ο συγγραφέας που πρωταγωνιστεί σ’ αυτό, μαζί με τους Σμαράγδα Καρύδη, Γιώργο Καπουτζίδη, Βίκη Βολιώτη και άλλους ηθοποιούς.

* Το έργο «Αποστολή στον πλανήτη Γη» του Σάκη Σερέφα σε σκηνοθεσία του Ανέστη Αζά παρουσιάζεται στις επτά το απόγευμα στο «μικρό Θέατρο» της μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21, τηλ. 2310-288.00)

* Εως την Κυριακή 28 Μαρτίου παρουσιάζεται το έργο του Γρηγόρη Ξενόπουλου «Το φιόρο του Λεβάντε». Οι παραστάσεις δίνονται στο θέατρο Ράδιο Σίτυ. Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Τσιάνου.

* Το θεατρικό έργο με τίτλο «Τα παιδιά της πιάτσας» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, σε κείμενα του Νίκου Τσιφόρου παρουσιάζει η «Λαϊκή Σκηνή» του Κρατικού θεάτρου στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός», στη Μονή Λαζαριστών. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 16 Μαίου. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη.