Αγοράστε στεφανάκια και λαμπάδες στα διάφορα μπαζάρ. Επισκεφθείτε μία από τις πολλές εκθέσεις αγιογραφίας. Ή, μια έκθεση με... καλαπόδια! Φυσικά, σας περιμένι κι ένας Ελ Γκρέκο. Διαλέξτε:
Επετειακές εκδηλώσεις:

* Παραμονή της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου σήμερα και πολλές είναι οι εκδηλώσεις που έχουν διοργανώσει διάφοροι φορείς της Θεσσαλονίκης. Πανηγυρικοί εορτασμοί και ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στις δημόσιες υπηρεσίες, στους οργανισμούς, σε τράπεζες και σε δημόσιες επιχειρήσεις.

Στις 11π.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού από αντιπροσωπείες μαθητών και των αρχών της Θεσσαλονίκης.

,

Στις 12.30 μ.μ. θα γίνει η στέψη ανδριάντων, προτομών και μνημείων των ηρώων από τη μαθητιώσα νεολαία, παρουσία των διευθυντών των οικείων σχολείων.

Στις 12.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η εορταστική εκδήλωση στην αίθουσα συνεδριάσεων του νομαρχιακού συμβουλίου παρουσία του νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και του νομαρχιακού συμβουλίου.

* Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών διοργανώνει εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο τελετών του πανεπιστημίου.

* Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών τιμά την επέτειο της εθνεγερσίας με πανηγυρική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις επτάμισι στην αίθουσα τελετών της. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο πρόεδρος της Εταιρείας Ν. Μέρτζος με θέμα: «Από το 1821 στο 2010. Σταθμοί στρατηγικής καμπής».


Δημοτικά - πολιτιστικά:

* Την «πρώτη Έκθεση Δημιουργώ» διοργανώνει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού - Αθλητισμού Μίκρας. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 28 Μαρτίου. Περιλαμβάνει καλλιτεχνικές δημιουργίες και θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Επιχείρησης, που στεγάζεται στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο Τριλόφου. Τα εγκαίνιά της θα πραγματοποιηθούν στις 6.30 σήμερα το απόγευμα.


* Λαμπάδες, στεφανάκια και είδη ανοιξιάτικης και πασχαλινής διακόσμησης θα βρείτε στο πασχαλινό παζάρι ατόμων με αναπηρία που διοργανώνει και φέτος όπως κάθε χρόνο, ο δήμος Νεάπολης και η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής στο Καφέ Άποψη του Πολυδύναμου Κέντρου Νεολαίας Νεάπολης. Τα έσοδα θα διατεθούν στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία του δήμου Νεάπολης. Μπορείτε να το επισκεφτείτε μέχρι τις 26 Μαρτίου (εκτός Σαββατοκύριακου) από τις εννέα το πρωί μέχρι τις εννέα το βράδυ.

Εικαστικά:

* Έκθεση εικαστικών καλαποδιών φιλοξενείται μέχρι τις 30 Μαρτίου στα «Λουτρά Παράδεισος» (Μπέη Χαμάμ).

Έντονη είναι η παρουσία ξύλινων σφραγίδων, που κοσμούν τα καλαπόδια, καθιστώντας τη σχέση αξιωματούχων και γραφειοκρατίας εμφανή.

* Σχέδια και γλυπτά του Γεράσιμου Σκλάβου, του γλύπτη που έκανε
την Ύλη Πνεύμα, παρουσιάζονται έως τις 17 Απριλίου στην γκαλερί
TSATSIS ARTFORUM.


* Ομαδική έκθεση αγιογραφίας διοργανώνεται από την αντιδημαρχία Πολιτισμού-Νεολαίας και τη Δημοτική Πινακοθήκη και εντάσσεται στο πλαίσιο εορτασμού της Λατρευτικής Εβδομάδας. Με τον τίτλο «Πανόραμα Βυζαντινών Τεχνών» διοργανώνεται σειρά εκθέσεων στους πέντε εκθεσιακούς χώρους του δήμου Θεσσαλονίκης: Δημοτική Πινακοθήκη, Κέντρο Πολιτισμού δήμου Θεσσαλονίκης, Αλατζά Ιμαρέτ, Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί) και Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, όπου φιλοξενούνται οι δημιουργίες. Μπορείτε να επισκεφτείτε την έκθεση μέχρι τις 9 Απριλίου.

Άλλες εκδηλώσεις:

* Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 1ου Φεστιβάλ Παιδείας και Πολιτισμού που διοργανώνουν ο δήμος και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καλλιτεχνικής Παιδείας και Πολιτισμού Συκεών.

Το έργο των Βαρβάρας Δουμανίδου και Μαρίας Ράπτη «Μικρές αλλόκοτα αλλιώτικες ιστορίες» θα παρουσιάσει στις 7.30 μ.μ. το 6ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών στο κλειστό δημοτικό θέατρο. Η διδασκαλία των ρόλων είναι της Βαρβάρας Δουμανίδου και η μουσική του Νίκου Κυπουργού.


* Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, προκήρυξε τον 3ο Mαθητικό Διαγωνισμό Ποίησης με θέμα: «Οι μαθητές γράφουν ποίηση». Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος έως τις 31 Μαΐου 2010 όλοι οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων των σχολείων του νομού Θεσσαλονίκης με ελεύθερο θέμα και με ένα μόνο ποίημα. Τα ποιήματα που θα διακριθούν θα εκδοθούν σε ειδικό τεύχος, το οποίο θα απονεμηθεί στους μαθητές στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης «Δημήτρια στα σχολεία».

Συνεχίζεται η λατρευτική εβδομάδα

* Ενόψει της λατρευτικής εβδομάδας σήμερα στις 19:00 στον ιερό ναό των Αγίων Πάντων θα ψάλλουν

-Ο Βυζαντινός Χορός του εν Θεσσαλονίκη Συλλόγου Μουσικοφίλων «Γεώργιος Καρακάσης» και

-Ο Βυζαντινός Χορός Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Θεσσαλονίκης

Στις 19:30 στον ιερό ναό των Τριών Ιεραρχών (Βούλγαρη) θα ψάλλουν :

-Ο Βυζαντινός Χορός συλλόγου Αποφοίτων Εκκλησιαστικής Σχολής Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας και ο

-Βυζαντινός Χορός Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης

- Ανήμερα της Πέμπτης 25 Μαρτίου, στις 18:30 στον ιερό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Σαράντα Εκκλησίες) ο βίος της Παναγίας μέσα από την υμνολογία «Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε» θα ψαλλεί από τον

-Βυζαντινό Χορό Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. «ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΑΙ» και από τη Μεικτή Βυζαντινή Χορωδία Β’ Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης.

Την ίδια μέρα στις 19:00 στον ιερός ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου θα ψάλλουν:

-Ο Βυζαντινός Χορός Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Ντεπώ και ο

-Βυζαντινός Χορός Θεσσαλονίκης ‘’Λυκούργος Πετρίδης’’