Στα επίπεδα του 2005 έπεσαν οι εξαγωγές της χώρας μας σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Μάλιστα η σταθεροποίηση των εξαγωγών τον Ιανουάριο του 2010 αποδεικνύεται μόνο φαινομενική, αν εξεταστεί η σύνθεσή τους υποστηρίζει με ανακοίνωσή του ο σύνδεσμος.


Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, στην επερχόμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών (ΕΣΕΞ), «κεντρικό σημείο εστίασης θα πρέπει να αποτελέσει η ανάκτηση του χαμένου εδάφους του 2009 και η άμεση επέμβαση για την αύξηση τόσο των ελληνικών εξαγωγών σε αξία και της εξαγωγικής βάσης των ελληνικών ΜΜΕ, μέσω της χάραξης μιας αποτελεσματικής, εθνικής στρατηγικής εξαγωγών».
Με βάση την ίδια ανακοίνωση, σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές του Ιανουαρίου 2010, αποθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι κατηγορίες, όπου αντανακλάται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, υποχώρησαν κατά 2,7%. «Εξετάζοντας την κλαδική σύνθεση των ελληνικών εξαγωγών, παρατηρείται ότι τα βιομηχανικά προϊόντα και ο κλάδος μηχανολογικού εξοπλισμού και υλικού μεταφορών σημείωσαν εκ νέου πτώση, κατά 8,4% και 3,1% αντίστοιχα τον Ιανουάριο 2010. Ο κλάδος τροφίμων και ζώων σημείωσε πτώση κατά 4,5% τον εξεταζόμενο μήνα», υπογραμμίζεται.
Ο ΣΕΒΕ υπενθυμίζει, τέλος, ότι σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν το 2009 συνολική μείωση κατά 18,4%, συγκριτικά με το 2008. Οι ελληνικές εξαγωγές σημείωσαν μείωση οριακά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (-18%), ενώ η χώρα μας κατατάσσεται 21η μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ και 14η ανάμεσα στους 16 της ευρωζώνης για το 2009. Η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, παρουσίασαν πέρυσι τους χαμηλότερους βαθμούς εξωστρέφειας στην ΕΕ-27._