Πού να πάτε, τι να δείτε, τι να προσέξετε σήμερα, Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010. Επιλέγουμε: Μια μουσική παγίδα με μουσικές παλιές και καινούργιες, γνώριμες και αγαπημένες θα σας χαϊδέψουν τα αυτιά, θα τραγουδήσετε, θα χορέψετε και θα γελάσετε. Ανατροπές, εκπλήξεις και αυτοσχεδιασμοί επί σκηνής, συνθέτουν ένα ανατρεπτικό κεφάτο μουσικό δίωρο πρόγραμμα για γερά νεύρα. Ο ηθοποιός Νίκος Ορτετζάτος(φωτογραφία) παρέα με τον πιανίστα Avnjel Laska δημιουργούν μια μουσική θεατρική βραδιά στο χώρο «LE CIRQUE» (Τσιρογιάννη 3). Επίσης, μπορείτε να πάτε:
Πολιτιστικά:
* Στο πλαίσιο συμμετοχής της ταινίας «Μίκης Θεοδωράκης – Ο Συνθέτης των Ποιητών και των Οραμάτων, 1950 έως σήμερα» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης οπτικοακουστική βραδιά, στο βιβλιοπωλείο Π. Κυριακίδη (Αγίας Σοφίας 40). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις επτά το απόγευμα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Τρεις καλλιτέχνες από την Θεσσαλονίκη συμπράττουν επί σκηνής. Μια ανδρική φωνή, ο Παναγιώτης Καραδημήτρης παλιός συνεργάτης της ορχήστρας, μία χορεύτρια κλασσικού χορού – η Κατερίνα Κερβανίδου και ένας πιανίστας, ο Γιάννης Φιλιππουπολίτης. Οι τρεις Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες σε έργα Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση Γιάννη Θεοδωράκη, Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη και οι εικόνες του σκηνοθέτη Γιάννη Κατωμερή θα ταξιδέψουν το κοινό στο μουσικό σύμπαν και στην ζωή του Μίκη Θεοδωράκη.

* Το ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ διοργανώνει σεμινάριο με τον ντράμερ Κώστα Αναστασιάδη με θέμα «ΤΕΧΝΙΚΗ & ΑΡΜΟΝΙΑ ΡΥΘΜΟΥ». Το σεμινάριο πραγματοποιείται στις έξι το απόγευμα στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου «Μελίνα Μερκούρη».

* Η θεατροπαιδαγωγός - μουσικός Μαρία Καραμούτσιου θα παρουσιάσει στις 10:00 το πρωί στην παιδική βιβλιοθήκη του Βαφοπούλειου ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Κλασσική μουσική: ένα κρυμμένος θησαυρός». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει στόχο να φέρει σε επαφή τα παιδιά με την κλασική μουσική και να τα βοηθήσει να την προσεγγίσουν με εργαλείο τις τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Στις εννέα το βράδυ στην αίθουσα Θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου θα πραγματοποιηθεί «Βυζαντινή Συναυλία με αγνώστους ύμνους της Μεγάλης Τεσσαρακοστής», έργα των Μεγάλων Βυζαντινών Μελουργών, από τον Πανεπιστημιακό Χορό Ψαλτών «ΙΕΡΑ ΜΕΛΩΔΙΑ».
-Πριν από τη συναυλία ο πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδωνας Αντωνίου επίκουρος Καθηγητής της Bυζαντινής Mουσικολογίας και Ψαλτικής Tέχνης στο Α.Π.Θ. θα δώσει εισαγωγική διάλεξη με θέμα: «Μια επισκόπηση της υμνολογίας και της μελοποιΐας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

* Στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί γιορτή για τα παιδιά στο παραδοσιακό κτίριο του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας στην Άνω Πόλη με συμμετοχή σχολείων από τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή του νομού, με συμμετοχή παιδικής χορωδίας και του καραγκιοζοπαίκτη Γιάννη Χατζή, με πολλά χάπενινγκ, δώρα, βιβλία, σελιδοδείκτες, και αφίσες, προσκλήσεις.
-Στον εκθεσιακό χώρο του κτιρίου, εκτός από την έκθεση παιδικού βιβλίου, θα λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής με θέμα «Πορτρέτα ηρώων των βιβλίων» με έργα των παιδιών που συμμετείχαν στα εργαστήρια ζωγραφικής των Παιδικών Βιβλιοθηκών του δήμου Θεσσαλονίκης καθώς και έκθεση με ομαδικές εργασίες των παιδιών που παρακολούθησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν έως 28 Μαρτίου.

* Ο τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης, θα εμφανιστεί στο «Μύλο» όπου θα ερμηνεύσει παλιές και νέες δημιουργίες. Μαζί του ο Θύμιος Παπαδόπουλος στα πνευστά, ο Στέλιος Κάτσαρης στο πιάνο, ο Νίκος Καρατζάς στα κρουστά, ο Κώστας Κωνσταντίνου στο κόντρα – μπάσο, ο Αντρέας Αρβανίτης στη λύρα και στο λαούτο και η ερμηνεύτρια Άννα Λινάρδου.

Διάφορα:
* Στις επτά το απόγευμα στον ΙΑΝΟ στην Αριστοτέλους το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης και εκπαιδευτικοί από σχολεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσιάζουν μια Σειρά διδακτικών προτάσεων-παραδειγμάτων.

* Μία νύχτα στο τσίρκο. Ένα ταξίδι σε ένα μαγικό κόσμο του τσίρκου θα επιχειρήσει η μη κυβερνητική οργάνωση Παιδιά εν δράσει απόψε στις οκτώμισι τελευταίο βράδυ στον πολυχώρο πολιτισμού Block33.

* Για ενδέκατη συνεχή χρονιά εκπρόσωποι γερμανικών πανεπιστημίων και άλλων φορέων της γερμανικής εκπαίδευσης θα φιλοξενηθούν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης, με τίτλο «Ημέρα Ενημέρωσης για Σπουδές και Έρευνα στη Γερμανία». H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα από τις 10.00 π.μ. μέχρι τις 17.00 μ.μ. στο ισόγειο του κτιρίου διοίκησης «Κ. Καραθεοδωρή» του Α.Π.Θ.

Επίσης, στο περίπτερο του Ινστιτούτου Goethe και του συνδέσμου FaDaF θα παρέχονται πληροφορίες για τις δυνατότητες εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.

* Η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με τη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) και το Γενικό Προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας διοργανώνει ημερίδα, με θέμα: «Δίπλωμα και μάστερ, διδάγματα και εμπειρίες από τη Γερμανία και η κατάσταση στην Ελλάδα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τις 18.00 μ.μ. έως τις 20.00 μ.μ. στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Τσιούμης» της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ.

* Εκδήλωση αφιερωμένη στην τοπική ιστορία του Πανοράματος και στον προσφυγικό ελληνισμό πραγματοποιείται στης δώδεκα και μισή μετά το μεσημέρι στο 1ο Γενικό Λύκειο Πανοράματος. Στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί έκθεση με χάρτες και φωτογραφίες από τα αρχεία της Ένωσης Ποντίων Πανοράματος και του κ. Γεωργίου Αμβροσιάδη.

«GREMANDOS» (φωτο)
Μια μουσική παγίδα με μουσικές παλιές και καινούργιες, γνώριμες και αγαπημένες θα σας χαϊδέψουν τα αυτιά, θα τραγουδήσετε, θα χορέψετε και θα γελάσετε. Ανατροπές, εκπλήξεις και αυτοσχεδιασμοί επί σκηνής, συνθέτουν ένα ανατρεπτικό κεφάτο μουσικό δίωρο πρόγραμμα για γερά νεύρα. Ο ηθοποιός Νίκος Ορτετζάτος παρέα με τον πιανίστα Avnjel Laska δημιουργούν μια μουσική θεατρική βραδιά στο χώρο «LE CIRQUE» (Τσιρογιάννη 3)
ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ 5 ευρώ

Περιφερειακά
* Η Μαρία Θανοπούλου θα παρουσιάσει το νέο παραμύθι της "Μπόκα ο γενναίος αετός" σε σχολεία και βιβλιοθήκες στη Ροδόπη και στον Έβρο.
Σήμερα βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της Κομοτηνής. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη WWF.
Το πρόγραμμα:
Πέμπτη 18.3. Λάβαρα
Σουφλί 5-6
Δαδιά 6.00-7.00
Παρασκευή 19.3. Αλεξανδρούπολη
Πέπλος 6.30 μ.μ
Σάββατο 20.3. Αλεξανδρούπολη
Δευτέρα 22.3. Πεντάλοφος -Δίκαια