Περισσότεροι από 300 πιστοί προσεύχονταν στο τέμενος Μπαμπ Μπερντιεγίν στην πόλη Μεκνές, όταν ο τετρακοσίων χρόνων μιναρές και ένα μέρος της στέγης του τεμένους, κατέρρευσαν. Η προσευχή της Παρασκευής μετατράπηκε σε τραγωδία. Δεκάδες ήταν οι νεκροί και οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν άμεσα σε νοσοκομεία της Μεκνές, αλλά και της γειτονικής πόλης Φες.
Με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, πιστοί, κάτοικοι της περιοχής και στρατιώτες, προσπαθούσαν να απομακρύνουν τα συντρίμμια του τεμένους, καθώς υπήρχαν έντονοι φόβοι ότι κάτω από αυτά παρέμεναν παγιδευμένοι 80 άνθρωποι. Παρά το ότι τα σπίτια στο Μαρόκο –και ειδικά στην πόλη Μεκνές- είναι πολύ παλιά και σε κακή κατάσταση, κατάρρευση μιναρέ δεν είχε σημειωθεί ποτέ.
Ο υπουργός Eσωτερικών της χώρας, απέδωσε την τραγωδία στις κατακλυσμιαίες βροχές που πέφτουν στην πόλη τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας των οποίων αδυνάτισε η δομή του μιναρέ.
Η πόλη Μεκνές, μία από τις τέσσερις αυτοκρατορικές πόλεις του Μαρόκου, η οποία απέχει 120 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ραμπάτ, έχει ενταχθεί στις πόλεις πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο.
Την άμεση αποκατάσταση του ιστορικού μιναρέ και του τεμένους, διέταξε ο βασιλιάς της χώρας, Μοχάμεντ ο δεύτερος.