Την ώρα που στη Μενεμένη ψάχνουν τον αστυνομικό της γειτονιάς με το... μακαρόνι, ο αρμόδιος υπουργός, Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, εξήγγειλε, από τη Θεσσαλονίκη και τον αστυνομικό... door to door! Αυτόν που θα επισκέπτεται όλα τα σπίτια μιας γειτονιάς, για να διαπιστώσει αν κάποιος πολίτης χρειάζεται το παραμικρό.
Η εξαγγελία Χρυσοχοΐδη, για την ενίσχυση του θεσμού του «Αστυνομικού της Γειτονιάς» με την εφαρμογή αυτού του νέου μέτρου αστυνόμευσης, ήρθε την επομένη της Τσικνοπέμπτης, κατά τη διάρκεια της οποίας, οι άνδρες της Αμέσου Δράσεως δεν προλάβαιναν να επιληφθούν των περιστατικών που υπήρχαν σε εξέλιξη σε όλη την πόλη...
Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με την εξαγγελία Χρυσοχοΐδη, ο αστυνομικός, με το νέο μέτρο, θα περνά, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, από τα σπίτια όλων των πολιτών. Κι αυτό επειδή, όπως παραδέχτηκε σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη με αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, το έγκλημα «έχει θεριέψει» τα τελευταία χρόνια.
Για τον υπουργό, η λύση στο πρόβλημα δεν είναι, φυσικά, η πρόσληψη κι άλλων αστυνομικών (εξάλλου, κάτι τέτοιο απαγορεύεται δια ροπάλου μετά το πρόσφατο διάγγελμα του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου με το οποίο προανήγγειλε πάγωμα προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, χωρίς να εξαιρέσει ακόμη και τους τομείς της Παιδείας και της Υγείας), αλλά η καλύτερη οργάνωση. Έτσι, ζήτησε από τους αστυνομικούς να επιδείξουν νέο φρόνημα και τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων.
«Σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο, με την οικονομική κρίση, που μαστίζει τη χώρα, απαιτείται να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον την ασφάλεια των πολιτών, το αίσθημα της ασφάλειας και το καθεστώς κοινωνικής ειρήνης», είπε. Και μίλησε για την ανάγκη διαμόρφωσης μίας νέας σχέσης αστυνομίας και πολιτών.
Στην πόλη που οι φίλαθλοι και των τριών ομάδων της Superlegue έχουν ταχθεί κατά των μέτρων του, που απαγορεύουν τη μετακίνηση οπαδών για την παρακολούθηση ποδοσφαιρικών -και άλλων- αγώνων, είπε πως εκείνος προσωπικά έχει δώσει συγκεκριμένες εντολές και κατευθύνσεις στους επικεφαλής αξιωματικούς, έτσι ώστε «να είναι αυστηροί -μέσα από σωστό σχεδιασμό- σε όποια φαινόμενα εκδηλώνονται, τα οποία δημιουργούν την εντύπωση μιας μεγάλης αταξίας».
Όσο για το ασφαλιστικό των ένστολων, υποστήριξε ότι «δεν τίθεται ζήτημα να ανοίξει το θέμα» κι ότι «δε θίγονται ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα». Όσο για τις αιτήσεις παραιτήσεων από το σώμα, που πέφτουν βροχή, περιορίστηκε να πει ότι κάνουν κακό στο Σώμα και παράλληλα αδικούν τους ίδιους, που χάνουν μεγάλες αποζημιώσεις και ποσοστά των συντάξεών τους.