Με αφορμή ερωτήσεις πρατηριούχων υγρών καυσίμων και καταναλωτών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπορίας Καυσίμων(ΠΟΠΕΚ) διευκρινίζει ότι σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αφορά μόνο τις βενζίνες (14,3 λεπτά το λίτρο μαζί με το ΦΠΑ) και το πετρέλαιο κίνησης (6 λεπτά ανά λίτρο μαζί με το ΦΠΑ), και όχι το πετρέλαιο θέρμανσης.
Το πετρέλαιο θέρμανσης αλλάζει φορολογική κλίμακα και από 302 Ευρώ το χιλιόλιτρο που ίσχυε την προηγούμενη εβδομάδα, αυξάνεται στα 352 ευρώ, χωρίς να επιβαρύνεται όμως ο καταναλωτής. Το στοιχείο που αλλάζει είναι ότι, αυτή την διαφορά από τα 302 ευρώ στα 352 ευρώ στο πετρέλαιο θέρμανσης, οι βενζινοπώλες θα εισπράττουν μέσω του συστήματος «Ήφαιστος», υπολογίζοντας με συντελεστή επιστροφής 0,39389 ανά λίτρο από 10/02/2010 για τις πωλήσεις θέρμανσης. Συγκεκριμένα η επιστροφή από 0,33439 ευρώ το λίτρο θα ανέβει στο 0,39389 ευρώ / λίτρο. Η προσαρμογή αυτή, επαναλαμβάνουμε, είναι ουδέτερη για τον καταναλωτή.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ),διαμαρτύρεται εντόνως για τις καθυστερήσεις επιστροφής του Ε.Φ.Κ, οι οποίες δημιουργούν έντονα προβλήματα ρευστότητας στους πρατηριούχους, καθώς και στις προθέσεις του Υπ. Οικονομικών να φορολογήσει τα αποθέματα της 9ης Φεβρουαρίου 2010, με την διαφορά του Ε.Φ.Κ, τα οποία όμως πουλήθηκαν κατά την διάρκεια της ημέρας με τον παλαιό μειωμένο Ε.Φ.Κ
Με την ευκαιρία, η ΠΟΠΕΚ εκφράζει την ανησυχία της για τις επιπτώσεις της αύξησης του ΕΦΚ στην κατανάλωση βενζίνης η οποία είναι ήδη μειωμένη λόγω της κρίσης. Τονίζει επίσης ότι είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που η αύξηση του ΕΦΚ προαναγγέλθηκε μια εβδομάδα πριν γίνει. Με τον τρόπο αυτό δόθηκε το περιθώριο σε κάποιους να αποθεματοποιήσουν καύσιμα με τους παλιούς φόρους και να τα πουλήσουν με αυξημένες τιμές, ασκώντας «νόμιμη» κερδοσκοπία.
Τέλος, επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί αναλυτικά για το θέμα των ταμειακών μηχανών όταν γίνουν γνωστές οι αναλυτικές ρυθμίσεις. Σε πρώτη φάση κρίνεται σε θετική κατεύθυνση η εξαγγελία του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου για ένταξη μιας σειράς επαγγελματιών, μεταξύ αυτών και του κλάδου μας, στο ΕΣΠΑ. Η ΠΟΠΕΚ επαναλαμβάνει την πάγια θέση, υπέρ της έκδοσης αποδείξεων για τις πωλήσεις καυσίμων εφόσον εγκατασταθούν ταυτόχρονα και ολοκληρωμένα συστήματα ελέγχου εισροών – εκροών. Διαφορετικά αποδείξεις λιανικής μπορούν να εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές που ήδη διαθέτουν τα πρατήρια για τα λοιπά είδη στην κατανάλωση, με την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνονται διασταυρώσεις με το βιβλίο αποθήκης ώστε να μην είναι υπόλογοι οι πρατηριούχοι για τις διαφορές όγκου καυσίμων που οφείλονται σε ξένους παράγοντες.