Καταργείται το ενιαίο τέλος ακινήτων και αντικαθίσταται από προοδευτικό φόρο στην ακίνητη περιουσία. Πρόκειται για τον ετήσιο φόρο κατοχής μεγάλης ακίνητης περιουσίας που θα ισχύει σε ατομικό επίπεδο και θα εφαρμόζεται με την εξής κλίμακα:
Αξία ακίνητης περιουσίας (αντικειμενικές αξίες) έως 400.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητη. Από 400.000 έως 500.000 ευρώ θα υπολογίζεται με φορολογικό συντελεστή 0,1%. Από 500.000 έως 600.000 ευρώ με συντελεστή 0,3% , από 600.000 έως 700.000 ευρώ με συντελεστή 0,6%, από 700.000 έως 800.000 με συντελεστή 0,9% και άνω των 800.000 με 1%.
Η ισχύουσα φορολογία μεταβίβασης ακινήτων θα εφαρμόζεται πλέον και κατά τη μεταβίβαση μετοχών ή εταιρικών μεριδίων εταιριών κατοχής και εκμετάλλευσης ακινήτων.
Αυξάνεται από 3 έως 10% ο ετήσιος συντελεστής φορολόγησης των ακινήτων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία των off Shore εταιρειών.
Προβλέπεται αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων ώστε οι τελευταίες να προσεγγίσουν τις πραγματικές εμπορικές αξίες των ακινήτων, ενώ για να αποφευχθεί η υπερβολική φορολογική επιβάρυνση που ενδεχομένως προκύψει από την αύξηση αυτή, θα προσαρμοστούν προς τα κάτω οι συντελεστές φόρου μεταβίβασης ακινήτων.
Τέλος, προβλέπεται ακόμη η φορολογία της ακίνητης περιουσίας της εκκλησίας όπως και των εσόδων τους από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της και των ιερών μονών.
Η υπερβολική επιβάρυνση της ακίνητης ιδιοκτησίας με ακραίες φορολογικές ρυθμίσεις και μεγάλες αντικειμενικές αξίες θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες στην οικοδομή, απασχόληση, τους εμπλεκόμενους επαγγελματικούς κλάδους, τεχνικούς, νομικούς και εμποροβιομηχανικούς, αλλά και την οικονομία γενικότερα, ανέφεραν χθες σε συνέντευξη Τύπου για τις ρυθμίσεις για την επικείμενη φορολογία των ακινήτων, δέκα φορείς μεταξύ των οποίων ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, το Τεχνικό Επιμελητήριο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η Ομοσπονδία Μεσιτών κ.α. Στις προτάσεις που διατυπώθηκαν από την ΠΟΜΙΔΑ, ο πρόεδρός της κ. Στράτος Παραδιάς επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι μια περιουσία μπορεί να θεωρείται μεγάλη μόνο εάν υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ.