Τους λόγους, για τους οποίους καθυστερεί η ολοκλήρωση των εργασιών του μετρό της Θεσσαλονίκης, παρέθεσε αναλυτικά ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, σε εκδήλωση που διοργάνωση το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Ο κ. Μαγκριώτης παραδέχτηκε ότι «η Θεσσαλονίκη θα έπρεπε σήμερα να έχει σε λειτουργία τη βασική γραμμή του μετρό», για να ρίξει την ευθύνη στην… κυβέρνηση Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «το μεγάλο λάθος έγινε το 1992 όταν δημοπρατήθηκαν ταυτόχρονα η βασική γραμμή του μετρό της Αθήνας περίπου 21 χιλιομέτρων και της Θεσσαλονίκης 9,6 χιλιομέτρων, με μία όμως σημαντική διαφορά: Το μετρό της Αθήνας δημοπρατήθηκε ως Δημόσιο Έργο, ενώ αυτό της Θεσσαλονίκης ως ιδιωτικό έργο, το οποίο με τα κέρδη και τις κρατικές επιδοτήσεις θα αποπλήρωνε τους ιδιώτες χρηματοδότες και φυσικά θα κάλυπτε και τα έξοδα της συντήρησης και της λειτουργίας του».
Σύμφωνα με τον κ. Μαγκριώτη την υπόθεση «μετρό Θεσσαλονίκης» έσωσε η κυβέρνηση Σημίτη που, «το 2002 το επαναδημοπράτησε ως Δημόσιο Έργο, το οποίο συμβασιοποιήθηκε το 2006». Παραδέχτηκε, δε, πως αυτές οι δύο αποφάσεις(σ.σ. η δεύτερη ελήφθη από την κυβέρνηση Κ. Καραμανλή) είναι σημαντικές και αποτελούν την αφετηρία κατασκευής του.
Ο κ. Μαγκριώτης υπογράμμισε ότι «κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τη συνέχεια της ολοκλήρωσης του μετρό» και απαρίθμησε ως «χρόνια προβλήματα που οδήγησαν σε σημαντικές καθυστερήσεις» την υποχρηματοδότηση(η Εθνική Συμμετοχή στη συγχρηματοδότηση του έργου με Κοινοτικούς Πόρους, γίνεται μέσω δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), τη γραφειοκρατία, την αδυναμία της αποτελεσματικής διοίκησης από την Αθήνα και τα εσωτερικά προβλήματα της κοινοπραξίας που το κατασκευάζει.
Σύμφωνα με τον υπουργό, σήμερα εκτελούνται εργασίες:
• Στους 9 από τους δέκα πρώτους σταθμούς (ΝΣΣ, Δημοκρατίας, Βενιζέλου, Αγ. Σοφία, Σιντριβάνι, Πανεπιστήμιο, Ευκλείδης, Φλέμινγκ και Ανάληψη),
• Στον υποσταθμό του ν. σιδηροδρομικού σταθμού
• Στη διασταύρωση προς Σταυρούπολη
• Στη διασταύρωση τροχιογραμμών στο Σιντριβάνι (Βιβλιοθήκη)
Δεν εκτελούνται εργασίες:
• Στο σταθμό Παπάφη(o χώρος θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει τον 11/2006)
• Στο σταθμό Πατρικίου(οι εργασίες κατασκευής θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει τον 2/2008 προκειμένου να ολοκληρωθούν τον 7/2011)
• Στο σταθμό Βούλγαρη(οι εργασίες κατασκευής θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει τον 3/2008 προκειμένου να ολοκληρωθούν τον 9/2011)
• Στο σταθμό Νέας Ελβετίας(δεν έχει οριστικοποιηθεί η χωροθέτησή του ενώ θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευή τον 4/2008 προκείμενου να ολοκληρωθούν τον 6/2011)
• Στο χώρο του αμαξοστασίου (οι εργασίες κατασκευής θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει τον 2/2008 προκειμένου να ολοκληρωθούν τον 11/2010)
Όσον αφορά το χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου, ο υπουργός απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα. Είπε, απλά ότι «έχουμε δεσμευτεί να επιταχύνουμε την κατασκευή του έργου για να κερδίσουμε σημαντικό μέρος του χαμένου χρόνου», αλλά ακριβή ημερομηνία ολοκλήρωσης (με χρονική απόκλιση, έστω, αρκετών μηνών) δεν ακούστηκε. Περιορίστηκε να προσθέσει ότι «το μετρό είναι έργο που μας ενώνει όλους, περά από Κόμματα και προσωπικές επιδιώξεις» και να εκφράσει «τη χαρά του» επειδή, «τις τελευταίες ημέρες εκφράζονται ανησυχίες για την πορεία του έργου από πρώην και νυν στελέχη της Ν.Δ.», κάτι που εξέλαβε ως «θετικό γεγονός», για να καταλήξει:
«Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζουν(σ.σ. τα στελέχη της Ν.Δ.), ότι τα προβλήματα του ΜΕΤΡΟ δημιουργήθηκαν στα δικά τους κυβερνητικά χρόνια. Τώρα έχουμε ευθύνη να δουλέψουμε όλοι για να τα ξεπεράσουμε και πρώτα- πρώτα εμείς στην Κυβέρνηση, στην οποία οι πολίτες ανέθεσαν την ευθύνη μετά τις εκλογές του 2009».