Βόλτα στο... Αιγαίο βγήκε, σήμερα, τουρκική φρεγάτα κλάσης O.H.PERRY, η F490 Gaziantep (πρώην USS Clifton Sprague). Το τουρκικό πολεμικό πλοίο απέπλευσε, χθες το απόγευμα, από τον ναύσταθμο του Αksaz στην Μαρμαρίδα και έφτασε σήμερα στο Σούνιο, το Λαύριο, το Πόρτο Ράφτη, την Ραφήνα και την Άνδρο!
Για να φθάσει εκεί ακολούθησε μια θρασύτατη πορεία μέσα από τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες έφτασε ανοικτά του Σουνίου και με «ανοικτά» τα ηλεκτρονικά και οπλικά της συστήματα κατευθύνεται βόρεια προς την Άνδρο. Σε όλη αυτή τη διάρκεια του ταξιδιού της, παρακολουθείται από την ελληνική πυραυλάκατο Ρ67 ”Ρουσσέν”.
Η διέλευση τυπικά θεωρείται “αβλαβής”(κίνηση σκάφους όχι κάθετα, προς την εχθρική ακτή, αλλά παράλληλη, με απενεργοποιημένα ραντάρ και ανθυποβριχιακές συσκευές, σε σταθερή πορεία και, αν πρόκειται για υποβρύχιο, σε ανάδυση, έτσι ώστε να είναι σαφής ο ειρηνικός χαρακτήρας της διέλευσης), αλλά πρόκειται για κορυφαία πρόκληση, όχι μόνο λόγω των συστημάτων του σκάφους που ήταν όλα ”ανοικτά” κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών, αλλά κυρίως γιατί σε μία μοναχική πορεία ξεκίνησε απο τον Aksaz για να φτάσει στην Αθήνα! Γενικά, μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που έχουμε κίνηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ημέρα Κυριακή και αυτό ίσως να δείχνει ασήμαντο, αλλά είναι μία πολύ σημαντική σημειολογική κλιμάκωση
Πολλά ελληνικά σκάφη (ψαράδικα, αναψυχής κλπ) που βρίσκονταν στην ακτή της ανατολικής Αττικής είδαν την τουρκική φρεγάτα να περνάει από μπροστά τους!
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, πρόκειται για πρόκληση παρόμοια με εκείνην πάνω από τη φρεγάτα "Αιγαίο"(θυμήσου με κλικ εδώ), έτσι ώστε να προκληθεί ελληνική αντίδραση (κάτι που είχε φέρει στην Ευρωβουλή η ομάδα ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας -δες με κλικ εδώ). Ειδικά τώρα που, στη γειτονική χώρα, οι συλλήψεις στρατηγών (για συμμετοχή σε οργάνωση πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν) συνεχίζονται(θυμίσου με κλικ εδώ).
Κάτι παρόμοιο έγινε και πριν, περίπου, έναν χρόνο, στις 14 Ιανουαρίου 2009: Τότε, η τουρκική φρεγάτα“ΤURGUT REIS”, συμμετέχοντας στην προγραμματισμένη άσκηση “ACIK DENIZ” έπλευσε ανενόχλητη εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, παραβαίνοντας τους κανόνες αβλαβούς διέλευσης, κατά μήκος των ανατολικών ακτών της Αττικής, ελάχιστα ναυτικά μίλια από το σπίτι του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Ραφήνα!
Αυτήν τη φορά η φρεγάτα δεν... ξεστράτισε κατά τη διάρκεια άσκησης, αλλά απέπλευσε από ναύσταθμο, ο οποίος βρίσκεται πολύ μακριά από την Αττική.