Το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος υποτίθεται ότι θα το κερδίζουν οι φορολογούμενοι συγκεντρώνοντας αποδείξεις ως εξής: για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώνονται αποδείξεις αξίας του 30% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος του φορολογούμενου, ενώ για εισοδήματα μεταξύ 6.000 και 12.000 ευρώ θα απαιτούνται αποδείξεις που θα αντιστοιχούν στο 10% του εισοδήματος.
Αν οι αποδείξεις που θα συγκεντρώνονται από τους φορολογούμενους δεν επαρκούν για να καλύψουν το αφορολόγητο όριο, τότε η διαφορά του ύψους των αποδείξεων αυτών και αυτών που απαιτούνται για το αφορολόγητο θα φορολογείται με συντελεστή 10%.
Οι αποδείξεις θα υποβάλλονται είτε ηλεκτρονικά σε ειδική φόρμα είτε με κλειστό φάκελο στην αρμόδια Εφορία. Ο υπουργός είπε επίσης ότι το σύστημα αυτό θα είναι μεταβατικό έως ότου υπάρξει τουλάχιστον η on line σύνδεση των εμπορικών καταστημάτων και των εταιριών παροχής υπηρεσιών με τις φορολογικές αρχές του υπουργείου Οικονομικών.
Ποιες αποδείξεις, όμως, θα "μετράνε"; Όλες, λέει ο υπουργός. Όλες, εκτός αυτών της αγοράς αυτοκινήτων και σκαφών, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της ύδρευσης, της Wind, της Vodafon, της Cosmote και όλων των εταιριών κινητής τηλεφωνίας! Καμία ρύθμιση, επίσης, για το περίφημο θέμα των διατροφών -παραμένει το ίδιο καθεστώς...
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν κύριο έξοδο τα ποσά που δίνουν για... φως, νερό, τηλέφωνο και τα δάνεια για σπίτι, μαζί με τις κάρτες -και θα είχε και δίκιο. Βλέπουμε, λοιπόν, εδώ, ότι -ουσιαστικά- γινόμαστε κυνηγοί αποδείξεων των... αρτοποιείων και των καταστημάτων ψιλικών -αφού τα άλλα καταστήματα, όπως οι μπουτίκ για παράδειγμα, δεν υπήρχε περίπτωση να μη μας δώσουν αποδείξεις, ενώ έχουμε όφελος μόνον από τα σούπερ μάρκετ που, ούτως ή άλλως μας έδιναν αποδείξεις- ενώ είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουμε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και συναφή επαγγέλματα να μας δίνουν απόδειξη. Η τακτική των τελευταίων είναι γνωστή: Αν δεν κόψεις απόδειξη πληρώνεις 50 ευρώ για μια εργασία κι αν κόψεις πληρώνεις, για την ίδια εργασία, από 80 ευρώ και πάνω! Κέρδος για τα νοικοκυριά; Μηδέν!
θα ακολουθήσουν κι άλλα δημοσιεύματα, για το αφορολόγητο, την αυτοτελή φορολόγηση, τη φορολόγηση επιχειρήσεων -και πάει λέγοντας.