Tην έγκριση πίστωσης ύψους περίπου 2,2 εκατομμυρίων ευρώ ζητά η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή, στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Η πίστωση αφορά στην κατασκευή των απαιτούμενων εργασιών αποκατάστασης των ζημιών από τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στο οδικό κύκλωμα της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, μεταξύ Ν. Φώκαιας και Αθύτου (περιοχή Βόθωνα).
Η μελέτη ολοκληρώθηκε και πλέον με την έγκριση της πίστωσης θα γίνει ο σχετικός διαγωνισμός και θα εγκατασταθεί ο ανάδοχος για την έναρξη των απαιτούμενων εργασιών.
Όπως τόνισε η κ. Λιονή, «με την έγκριση της πίστωσης των 2,2 εκ. ευρώ από το Υπουργείο θα προχωρήσει τάχιστα η έναρξη των εργασιών, προκειμένου πριν από το καλοκαίρι να μπορέσουν και πάλι οι κάτοικοι, επισκέπτες και τουρίστες της Κασσάνδρας να χρησιμοποιήσουν τον κεντρικό οδικό άξονα με απόλυτη ασφάλεια. Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε επαρκώς το πρόβλημα των κατολισθήσεων και γι’ αυτό το λόγο γεωλόγοι και άλλοι σχετικοί επιστήμονες μας υπέδειξαν τις δέουσες λύσεις. Πιστεύω πως το Υπουργείο θα ανταποκριθεί άμεσα και θα έχουμε τη δυνατότητα με τήρηση κάθε νόμιμης διαδικασίας να δημοπρατήσουμε το έργο και να ξεκινήσουμε τις εργασίες αποκατάστασης».
Στο πλαίσιο των εργασιών, όπως προβλέπεται από τη μελέτη, στην πλευρά της θάλασσας θα τοποθετηθεί πλέγμα και θα γίνουν οι απαιτούμενες αγκυρώσεις ώστε να σταματήσει η υποχώρηση του πρανούς. Το πρόβλημα της κατολίσθησης από τη συγκεκριμένη πλευρά άλλωστε υπάρχει από το παρελθόν, λόγω των διαβρώσεων από τη θάλασσα.
Επίσης, στην πλευρά του βουνού προβλέπεται η δημιουργία τοίχου αντιστήριξης και η τοποθέτηση αγκυρίων και πλέγματος, αλλά και απομάκρυνση όλων των χαλαρών πετρωμάτων που έχουν εντοπιστεί. Σε ορισμένα σημεία θα γίνει και εκτόξευση σκυροδέματος, ενώ όπως διαπίστωσαν οι γεωλόγοι το πέτρωμα δε ρηγματώνεται παρά μόνο επιφανειακά.