Έντονα προβλήματα ρευστότητας έχει δημιουργήσει στους πρατηριούχους το «πάγωμα» της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης. Συγκεκριμένα, από την περασμένη Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει επιστρέψει ούτε ένα ευρώ στους βενζινοπώλες, μέσω του συστήματος «Ήφαιστος», για τις ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που αγόρασαν με τον υψηλό φορολογικό συντελεστή που ισχύει στο πετρέλαιο κίνησης και πούλησαν με το χαμηλό συντελεστή του θέρμανσης.
Όπως καταγγέλλουν τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, το υπουργείο δεν έχει κάνει επίσης εκκαθάριση των πωλήσεων που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο, γεγονός που προμηνύει νέες καθυστερήσεις στην επιστροφή του φόρου.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων προσθέτει ότι "το υπουργείο Οικονομικών ενόψει των γνωστών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κράτος υποχρεώνει ουσιαστικά τους βενζινοπώλες να δανείζουν άτοκα το Δημόσιο. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που τα έσοδα λόγω κρίσης είναι μειωμένα και οι ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης αυξάνονται λόγω της πρόσφατης αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη".
"Σημειώνουμε επίσης ότι το Δημόσιο οφείλει πριν ζητήσει θυσίες από την κοινωνία, να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του έναντι των πολιτών", καταλήγει η ανακοίνωση των πρατηριούχων εμπόρων καυσίμων.