Αισιόδοξοι οι νέοι, απέναντι στην οικονομική κρίση. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μεγάλη έρευνα των σπουδαστών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, τα στοιχεία της οποίας επεξεργάστηκε η εταιρία ερευνών Alco σε δείγμα 857 νέων, 16 - 25 ετών, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Δεν ξεκαθαρίζεται, πάντως, αν αυτό γίνεται επειδή οι γονείς φροντίζουν να μην αισθανθούν τα παιδιά τους την κρίση αυτή. Σύμφωνα με την έρευνα:
Το 53,9% των νέων κρίνουν ότι η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους παραμένει σταθερή σε σχέση με πέρυσι, ενώ το 28,1% θεωρούν ότι χειροτέρεψε (το ποσοστό ανεβαίνει ανάμεσα στους άνδρες, στις ηλικίες 16 - 18, 24 - 25 και στους αποφοίτους λυκείου).
Σε ό,τι αφορά την προσωπική οικονομική κατάστασή τους, το 46,8% αυτών θεωρούν πως παραμένει σταθερή, ενώ το 30,6% δηλώνουν ότι χειροτέρεψε (το ποσοστό αυτό ανέρχεται ανάμεσα στους άνδρες 24 - 25 ετών και στους αποφοίτους λυκείου).
Το 41,8% των νέων ελπίζουν ότι η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους θα παραμείνει σταθερή μέχρι και το τέλος του 2010, ενώ το 23% πιστεύουν ότι θα χειροτερέψει (το ποσοστό ανεβαίνει στους άνδρες, στις ηλικίες 24 - 25 και στους μαθητές γυμνασίου/ λυκείου).
Σε ό,τι αφορά την προσωπική οικονομική κατάστασή τους, το 39,7% ελπίζουν πως θα παραμείνει σταθερή συγκριτικά με την περσινή χρονιά, ενώ το 24% αυτών πιστεύουν ότι θα χειροτερέψει (το ποσοστό αυτό αυξάνεται στους άνδρες 16 - 18, 24 - 25 ετών και στους μαθητές γυμνασίου/ λυκείου).
Το 21,9% των νέων ευελπιστούν ότι η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους θα εξελιχθεί θετικότερα στο τέλος του 2010 (το ποσοστό ανεβαίνει στις γυναίκες, στις ηλικίες 18 - 23 και στις αποφοίτους ΙΕΚ/ ΕΕΣ).
Η εξέλιξη τόσο της προσωπικής όσο και της οικογενειακής κατάστασης είναι χειρότερη για τους αποφοίτους λυκείου, σε ποσοστό 37,6% και 36,8 % αντίστοιχα και χαμηλότερη η προσδοκία για αλλαγή και βελτίωση στο μέλλον.
Παρά το γενικότερο οικονομικό κλίμα, ωστόσο, οι δαπάνες του τελευταίου εξαμήνου αυξάνονται σε σχέση με τις συνήθεις για το 37,9% των ερωτηθέντων.
Μόνον ένα 27,4% αυτών δηλώνουν ότι οι δαπάνες το τελευταίο εξάμηνο μειώθηκαν.
Οι κατηγορίες των δαπανών που μειώθηκαν αφορούν κυρίως τη διασκέδαση (51,9%) και την ένδυση - υπόδηση (48,1%), ενώ ακολουθούν τα ταξίδια (33,2%) και η κινητή τηλεφωνία (30,2%).
Για το 36,1% των νέων υπάρχει ανησυχία για πιθανή απώλεια εργασίας σχετικά με κάποιο μέλος της οικογένειας ή και για τους ίδιους στο επόμενο εξάμηνο.
Το 38,6% εκτιμά ότι η επιρροή των ΜΜΕ στη διαμόρφωση ψυχολογίας είναι πολύ/ αρκετά σημαντική.
Το 42,7% εκτιμά όμως ότι το μέγεθος της κρίσης είναι μικρότερο απ' ό,τι αναφέρεται στα ΜΜΕ.
Τέλος, το εμπόριο θεωρούν ότι πλήττεται περισσότερο από την κρίση.
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ, Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, τόνισε: «Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι οι νέοι ατενίζουν με αισιόδοξο βλέμμα το θέμα της κρίσης. Είναι ακόμα πιο ενθαρρυντικό το γεγονός ότι αναγνωρίζουν πως υπάρχει κρίση, αλλά προσβλέπουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Και δε θα έπρεπε, άλλωστε, να είναι αλλιώς. Γιατί οι νέοι έχουν χρέος να είναι αισιόδοξοι».

Η φωτογραφία είναι του Νώντα Στυλιανίδη, από το www.photoreportage.gr και απεικονίζει καρναβαλιστές, νέους που πήραν μέρος, σήμερα, στην παρέλαση που έγινε στην Πυλαία.