Για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα,, θα πρέπει να βγουν από τη μέση οι... μεσάζοντες: Να ενεργοποιηθεί, δηλαδή, ο ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους, έτσι ώστε τα αγροτικά προϊόντα να ξεκινούν με μια τιμή από χωράφι και να φθάνουν στο ράφι με τη μικρότερη δυνατόν αύξηση κι όχι ακριβότερα ως και... πέντε φορές! Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος (ΓΕΣΑΣΕ) Γιώργος Γωνιωτάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που έδωσε η ΓΕΣΑΣΕ για την 23η Agrotica.
«Η επίλυση των θεσμικών ζητημάτων που θέτουμε, θα είναι ευεργετική και για την Πολιτεία», εξήγησε ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ και πρόσθεσε ότι με την ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού, θα μπει φρένο στο «υπερκέρδος» των μεσαζόντων, ενώ το κράτος, με τα πρόστιμα που «θα αναγκαστεί» να επιβάλλει, θα συγκεντρώσει και χρήματα.
Για το θέμα των αποζημιώσεων είπε ότι θέση της ΓΕΣΑΣΕ είναι να σταματήσουν οι κατ’ εξαίρεση αποφάσεις, να υιοθετηθεί ενιαία πολιτική για όλες τις περιφέρειες της χώρας και να προβλέπονται αποζημιώσεις για όλες τις καλλιέργειες.
Η Συνομοσπονδία ζητά πάγωμα των αγροτικών χρεών για τρία χρόνια και ρύθμιση σε βάθος εικοσαετίας, με ευνοϊκούς όρους και ανάλογα με το ύψος των χρεών, να αυξηθεί στο 20% η επιστροφή ΦΠΑ και ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το μεγάλο κόστος παραγωγής και να καταργηθεί το ΕΤΑΚ για τους αγρότες.
Ειδικά για τους καπνοπαραγωγούς, για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκαθαρίσει πως μειώνει τις επιδοτήσεις, είπε πως είναι άδικο οι συγκεκριμένοι να χάσουν το 50% των επιδοτήσεων που λαμβάνουν από την ΕΕ και οι οποίες ανέρχονται σε 567 εκατομμύρια ευρώ.



Η φωτογραφία είναι του Νώντα Στυλιανίδη από το Photoreportage.gr