Να μην καταλήξουν τα διόδια της Εγνατίας Οδού σε ιδιωτική εταιρία, αλλά να τα εκμεταλλευθεί ο ίδιος ο φορέας για την περαιτέρω βελτίωση του δρόμου και την κατασκευή και άλλων δρόμων ταχείας κυκλοφορίας, προτείνουν οι εργαζόμενοι στην Εγνατία Οδός Α.Ε. Με αφορμή δημοσιεύματα, δηλώσεις και προτάσεις που αφορούν άμεσα το μέλλον της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, οι εργαζόμενοι της εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον της.
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, "δημοσιεύματα όπως: «Ας μη μετρήσουμε πόσες εκατοντάδες εκατομμύρια χάθηκαν από την Εγνατία τόσα χρόνια επειδή κανένας δεν πήρε την πρωτοβουλία να χρεώσει το έργο έστω με ένα συμβολικό τίμημα. Από τεμπελιά ή από υστεροβουλία ένα χρυσωρυχείο θάφτηκε - ΒΗΜΑ 19-1-2010», και άρθρα που αναφέρουν ότι: «προτείνεται από εργολάβους να αναλάβουν την εγκατάσταση και είσπραξη των διοδίων οι ίδιοι, με αντάλλαγμα την συντήρηση της οδού - ΑΞΙΑ 24-1-2010», επαναφέρουν στο προσκήνιο τις παλιές προτάσεις να εκχωρηθεί σε ιδιώτες με σύμβαση παραχώρησης η Εξωτερική Περιφερειακή, έναντι των διοδίων της Εγνατίας οδού, για την κατασκευή της οποίας όμως επιβαρύνθηκαν όλοι οι Έλληνες πολίτες.
Η πίεση των συμφερόντων σε ΜΜΕ είναι πλέον ορατή και οι «σωτήρες» γνωστοί. Το μέλλον μας είναι άγνωστο στο σημερινό μεσοδιάστημα απραξίας και στασιμότητας.
Σήμερα έχουν παρέλθει πλέον 14 χρόνια από την ίδρυση της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ που προέβλεπε εκτός από την κατασκευή και την εκμετάλλευση της οδού, 7 χρόνια από την τελευταία νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματος της αποκλειστικής εκμετάλλευσης, 5 χρόνια από την πρώτη και 6 μήνες από την τελευταία εξαγγελία του προηγούμενου Υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με την έναρξη λειτουργίας διοδίων, 8 μήνες από την απόδοση σε κυκλοφορία ολόκληρου του οριζόντιου άξονα της Εγνατία οδού, 6 μήνες από την απόφαση της προηγούμενης διοίκησης για ίδρυση θυγατρικής «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ, ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΕ» και 4 μήνες από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί αυτοδύναμης εκμετάλλευσης της οδού («δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν τα διόδια της Εγνατίας»). Άραγε θα αναζητηθούν κάποτε οι υπεύθυνοι αυτής της επιζήμιας ολιγωρίας ή θα σταλθεί κατά τη γνωστή μέθοδο στην Εταιρία και στους εργαζόμενους ο λογαριασμός;", υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους.
Ακόμη, επισημαίνουν ότι, ενώ, σήμερα "στην Εγνατία εξακολουθούν να κυκλοφορούν δωρεάν ελληνικές και ξένες νταλίκες, προκαλώντας φθορές, όταν σε άλλους δρόμους οι εργολάβοι προεισπράττουν πανάκριβα διόδια, ακόμα και μετά τις κατολισθήσεις που έκοψαν τη χώρα στα δύο".
Επισημαίνουν ότι "η ημερήσια απώλεια εσόδων της Εταιρίας από την ανυπαρξία διοδίων, (με την ελάχιστη τιμή του 1 ΕΥΡΩ/όχημα) είναι άνω των 60 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ ετησίως, ποσό που επαρκεί για την κάλυψη του κόστους συντήρησης και λειτουργίας της οδού, την χρηματοδότηση νέων οδικών αξόνων και την εξυπηρέτηση των δανείων της για την κατασκευή του έργου.
Όλοι γνωρίζουμε ότι χωρίς αυτοδύναμη εκμετάλλευση της οδού από τον φορέα που την κατασκεύασε (που έχει δώσει απτά δείγματα γραφής σε καινοτόμες δράσεις) δεν μπορεί να υπάρχει ασφαλής λειτουργία και αξιόπιστη συντήρηση του μεγαλύτερου έργου της Β. Ελλάδας και δεν διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των χρηστών για προσιτά διόδια και ασφαλή κυκλοφορία.
Όλοι συμφωνούμε ότι χωρίς πόρους από διόδια δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ στις υποχρεώσεις που έχει σε τρίτους, στα δάνεια, στο κόστος συντήρησης και στην εκτέλεση άλλων μεγάλων έργων υποδομής, όπως η Εξωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης.
Είναι παράδοξο το γεγονός η κυβέρνηση να αναζητά τρόπους για εξοικονόμηση πόρων, ζητώντας θυσίες από όλους και εξαγγέλλοντας μείωση δαπανών και ένα μεγάλο έργο να μένει ανεκμετάλλευτο, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με το κόστος του όλοι οι πολίτες και όχι οι χρήστες του.
Είναι αντιφατικό από τη μια να εξαγγέλλονται καταργήσεις ή συγχωνεύσεις ΔΕΚΟ και άλλων φορέων του δημοσίου, και από την άλλη να δημιουργούνται απαρχής υπηρεσίες για τα νέα έργα υποδομής, (όπως στη περίπτωση του Β. άξονα Κρήτης), αντί να αναλαμβάνονται από τους ήδη υπάρχοντες, κατά κοινή ομολογία καταξιωμένους και με άρτια εκπαιδευμένο και έμπειρο στελεχιακό δυναμικό, φορείς.
Αξίζει να θυμίσουμε επίσης για το ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ τις σχετικές δηλώσεις της Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου στις 12-11-2003 «Έχω δεσμευτεί, επειδή το Αττικό Μετρό έχει την τεχνογνωσία ότι θα είναι η διευθύνουσα υπηρεσία και η επιβλέπουσα η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.» και στις 08-12-2003 «Σε δεύτερη φάση εξετάζεται η εμπλοκή της «ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.» στην κατασκευή του έργου. Στις προθέσεις του Υπουργείου είναι να εμπλακεί η «ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.» κατά την περίοδο κατασκευής του έργου.»
Θεωρούμε λοιπόν παράλογο το γεγονός αφενός να υπάρχουν τόσο μεγάλες ανάγκες υποστήριξης σε έργα υποδομής και αφετέρου να κινδυνεύει να απαξιωθεί αντί να αξιοποιηθεί πλήρως η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ.
Εάν δεν αναλάβει σύντομα να εκτελέσει νέα μεγάλα έργα (Περιφερειακή), δεν αξιοποιηθεί σε άλλα (Μετρό, Κρήτη) και δεν εισπράττει διόδια, τότε νομοτελειακά θα συρρικνωθεί και θα μετατραπεί σε ένα ακόμα «δημόσιο ταμείο πληρωμών και εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων», μια ακόμα προβληματική εταιρία, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική".
Οι εργαζόμενοι, αναμένουν από την κυβέρνηση:
• Την ανάληψη καθηκόντων νέας διοίκησης, που θα εξειδικεύσει τις πολιτικές της κυβέρνησης και θα εφαρμόσει τις προεκλογικές και προγραμματικές δεσμεύσεις της.
• Την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για τις προοπτικές και το μέλλον της Εταιρίας.
• Την εγκατάσταση πλαισίου διαφάνειας, νομιμότητας και κανόνων λειτουργίας που εξασφαλίζουν την εργασιακή ειρήνη.
• Την ορθολογική αξιοποίηση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού.

Επίσης, προτείνουν:
• Την άμεση έναρξη λειτουργίας των υπαρχόντων διοδίων στον Πολύμυλο Κοζάνης με χαμηλό τίμημα.
• Την άμεση ένταξη των διοδίων Μαλγάρων στο σύστημα διοδίων της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΑΕ.
• Την κατασκευή και έναρξη λειτουργίας των υπολοίπων σταθμών εντός του έτους.
• Την δημοπράτηση των ΣΕΑ κατά μήκος της οδού.
• Την έναρξη πρόδρομων εργασιών της Περιφερειακής ως δημόσιο έργο.
• Την αξιοποίηση της Εταιρίας στα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης, του Β. άξονα Κρήτης και στην ολοκλήρωση της «Εγνατίας ζώνης ανάπτυξης».