Την απειλή για τον τρίτο σε σημασία πανευρωπαϊκά βιότοπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην παραλία Ρεθύμνου από την παράτυπη κατασκευή αγωγού λυμάτων προς τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της πόλης φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο με ερώτησή τους.
Σύμφωνα με καταγγελίες των οργανώσεων ΑΡΧΕΛΩΝ και Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα στην εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, η κατασκευή του αγωγού γίνεται πάνω στην παραλία και όχι κατά μήκος του υπάρχοντος δρόμου, με αποτέλεσμα σοβαρή και μη αντιστρεπτή αλλοίωση του βιοτόπου της θαλάσσιας χελώνας και ζημία των τοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων.
«Η προστασία του τόσο σημαντικού αυτού βιότοπου δεν έρχεται σε αντιπαράθεση ούτε με τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού ούτε με τις υπεύθυνες τουριστικές επιχειρήσεις» δήλωσε ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Το πρόβλημα εμφανίζεται από τη στιγμή που με μια κοντόφθαλμη λογική εύκολου κέρδους κάποιοι επιλέγουν να περάσουν τον αγωγό λυμάτων όχι από τον υφιστάμενο δρόμο όπως προβλέπει η εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αλλά από την ίδια την παραλία».