«Δεν κομίζω πρόταση, διότι πρέπει να συζητήσω στις πρωτεύουσες των δύο χωρών και να δούμε πού βρισκόμαστε. Έχω κάποιες ιδέες οι οποίες μπορούν να δώσουν ώθηση στη διαδικασία». Αυτό δήλωσε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς, πριν την έναρξη των συναντήσεών του στη γειτονική χώρα, με κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Όπως είπε ο κ. Νίμιτς, έχει κάποιες ιδέες οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία κι εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την επίλυση της εκκρεμότητας, σημείωσε όμως ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.
«Κανείς δεν πρέπει να αναμένει ότι μπορεί να υπάρξει κάποια μαγική κίνηση με την οποία θα επιλυθεί αυτομάτως το ζήτημα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη βαρύτητα του προβλήματος και να το επιλύσουμε. Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη πολιτικής δράσης από τις δύο πλευρές», κατέληξε.
Ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε το απόγευμα με τον υπουργό Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι και το βράδυ με τον πρόεδρο των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ. Αύριο, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της γειτονική χώρα, Νίκολα Γκρούεφσκι.
Από την πλευρά του, ο κ. Γκρούεφσκι, περιορίστηκε να δηλώσει ότι η χώρα του προσέρχεται στις συναντήσεις με τον κ. Νίμιτς με τρόπο θετικό και εποικοδομητικό, επιθυμώντας την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.