Θα γίνει γνωστό το τι έγινε και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, την περίοδο 200-2001, όταν όλοι εφάρμοζαν... δημιουργική λογιστική; Αυτό ζητούν να μάθουν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττα Γιαννάκου και Γιώργος Κουμουτσάκος. Συγκεντρώνουν υπογραφές και άλλων ευρωβουλευτών, μετά το ενημερωτικό σημείωμα της Eurostat σχετικά με την ελληνική οικονομία και ειδικότερα για τις ελληνικές συναλλαγές της περιόδου.
Το σημείωμα δημοσιεύτηκε σήμερα κι αναφέρει ότι όταν υιοθετήθηκε το 1995 το ευρωπαϊκό σύστημα εθνικών λογαριασμών (ESA, European System of Accounts), δεν υπήρχαν συγκεκριμένοι στατιστικοί κανόνες για συμφωνίες παραγώγων επί συναλλαγματικών ισοτιμιών (one-off market swap operation).
Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι κατόπιν αιτήματος της Eurostat προς τις ελληνικές αρχές, οι τελευταίες την ενημέρωσαν για πρώτη φορά στις 23 Φεβρουαρίου ότι πράγματι υπήρξαν τέτοιου είδους συναλλαγές την περίοδο 2000-2001. Προστίθεται επίσης ότι η Eurostat θα καθορίσει σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές ποια θα είναι η αύξηση του ελληνικού δημοσίου χρέους λόγω της συγκεκριμένης αυτής συναλλαγής.
Δεδομένου ότι, όπως αναφέρεται στο έγγραφο Eurostat, αυτές δεν ήταν συνήθεις πρακτικές για τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, χωρίς όμως να εξειδικεύει περαιτέρω αυτήν την αναφορά της, η Επιτροπή ερωτάται:
- Εάν για την ίδια χρονική περίοδο υπήρχαν και άλλα κράτη μέλη τα οποία προσέφυγαν στην ίδια πρακτική (one-off market swap operation).
- Εάν η Επιτροπή προτίθεται να προβεί σε αντίστοιχες έρευνες και προς άλλα κράτη μέλη ώστε, εάν αυτά έχουν ακολουθήσει τέτοιες ή παρεμφερείς πρακτικές, να προσαρμοστούν και να διαμορφωθούν εν συνεχεία αναλόγως τα στοιχεία του Δημόσιου Χρέους τους.