Στο μικροσκόπιο της Ευρωβουλής τα εθνικά μας θέματα! Τόσο το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, όσο και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπογραμμίστηκαν και από Έλληνες, αλλά και από άλλους ευρωπαίους ευρωβουλευτές. Μόνον που στο θέμα των Σκοπίων, η άποψη του Έλληνα ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Μ. Τρεμόπουλου, θα ξεσηκώσει συζητήσεις και αντιδράσεις, ενώ αντίθετα, του Γάλλου Ντανιέλ Κον Μπετίτ(των Πρασίνων) ήταν ιδιαίτερα θετική!
Ο Γάλλος Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στη χώρα μας και την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, σε συνδυασμό με το κυπριακό. Κτηγόρησε μεταξύ άλλων τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για «γενικολογίες» και «έλλειψη πρωτοβουλιών». «Ποια ήταν η πρωτοβουλία της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα; Που είναι η αλληλεγγύη για την Ισπανία; δεν φαίνεται πουθενά δεν ακούω τίποτα», του είπε.
Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι «ένα από τα προβλήματα της Ελλάδας είναι ο προϋπολογισμός της για την άμυνα. Το 4,3% του ελληνικού ΑΕΠ πηγαίνει στην άμυνα. Το πρόβλημα είναι η Κύπρος και οι σχέσεις με την Τουρκία». Και κατέληξε: «Τι έκανε η Επιτροπή; Μηδέν, απολύτως τίποτα»!
Παρόμοια ήταν η θέση του Έλληνα ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, πρώην εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών (επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη) Γ. Κουμουτσάκου. Μίλησε και αυτός για τις υψηλές αμυντικές δαπάνες και τόνισε:
«Δεν είναι μια ηθελημένη πολιτική της Ελλάδας, που χάνει πόρους για ανάπτυξη, αλλά ανάγκη. Ανάγκη και υποχρέωση λόγω της επίσημης τουρκικής πολιτικής για casus belli κατά της Ελλάδας. Μιας πολιτικής που μετουσιώνεται καθημερινά σε πράξη με παραβιάσεις, παραβάσεις και υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους από στρατιωτικά τουρκικά αεροσκάφη στο ανατολικό Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Ο κ. Κουμουτσάκος πρότεινε «το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Άγκυρα να είναι σε αυτό το σημείο ξεκάθαρο και ηχηρό».
Αντίθετα, ο Μιχ. Τρεμόπουλος, ζήτησε συμβιβασμό –και από τις δύο πλευρές των συνόρων- για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. «Η έκκληση για νηφαλιότητα και συμβιβασμό απευθύνεται και στους φίλους από την άλλη πλευρά των συνόρων», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Είναι ώρα να οικοδομήσουμε μαζί αυτό που μας ενώνει, με αμοιβαίο σεβασμό στα αισθήματα, την ταυτότητα και τη συνείδηση κάθε πλευράς», πρόσθεσε.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι χαρακτήρισαν Θετικό το ψήφισμα για τη φετινή Έκθεση Προόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης-Σκοπίων, όπως διαμορφώθηκε τελικά από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.