Ειλικρινή διάλογο, για τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζήτησε, σήμερα Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνάντησής του με τους δημοσιογράφους. Με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ για τον «Καλλικράτη», έκρουσε, για άλλη μία φορά, τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς έχει περάσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να γίνει το παραμικρό για την πολυδιαφημισμένη διοικητική μεταρρύθμιση.
«Καλώ την κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Παπαγεωργόπουλος, «να επανεξετάσει τις θέσεις της και να προχωρήσει σε έναν ειλικρινή διάλογο για να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που αφορούν την Αυτοδιοικητική οικογένεια, όπως αρμοδιότητες, πόροι, μητροπολιτική διακυβέρνηση, ψήφοι μεταναστών, κ.ά.».
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπενθύμισε ότι στις 14 Νοεμβρίου 2010 θα έχουμε Δημοτικές Εκλογές και με τις προϋποθέσεις που έχουν, ήδη, διαμορφωθεί «δεν μπορεί να γίνει καμία Διοικητική Μεταρρύθμιση. Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει».
Για τον κ. Παπαγεωργόπουλο, «το θέμα είναι πώς θα δημιουργηθούν ισχυροί δήμοι, που σημαίνει μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων από την κεντρική εξουσία στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Κάτι για το οποίο δεν έχει υπάρξει η παραμικρή κυβερνητική πρωτοβουλία. Αντίθετα, μάλιστα, η κυβέρνηση διεμήνυσε στους δήμους ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης, θα μειώσει το ποσόν των χρημάτων που κατευθύνεται προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στην ίδια συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, ο κ. Παπαγεωργόπουλος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα άμεσης ενεργοποίησης του ΕΣΠΑ (ευρωπαϊκά κονδύλια Δ΄ Κ.Π.Σ.) και της ένταξης σε αυτό του εγκεκριμένου έργου της ανάπλασης της Νέας Παραλίας, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ που θα δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας. Από τα κονδύλια των δημοσιών επενδύσεων, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, πρέπει να δοθούν 6,5 εκατ. ευρώ για το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο.
Τέλος ο κ. Παπαγεωργόπουλος ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει εδώ και τέσσερις μήνες ένα νέο επενδυτικό και αναπτυξιακό νόμο» και ότι «ο συγκεκριμένος νόμος θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό διότι μόνο τότε θα χτυπηθεί η ανεργία, το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα της εποχής μας».
Και κατέληξε: «Πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση να κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα προς αυτή τη κατεύθυνση για νέες επενδύσεις και αναπτυξιακά προγράμματα. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, παράλληλα με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και των δημοσίων επενδύσεων».