ΜΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Του ΛΑΖ. ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ
δημάρχου Αμπελοκήπων

Όντας πάντοτε υπέρ μιας ουσιαστικής Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που δεν θα είναι αποσπασματική αλλά θα αφορά συνολικά το πολιτικό και διοικητικό σύστημα της χώρας μας σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, καταθέτω την άποψή μου για το σχέδιο «Καλλικράτης» που συζητείται δημόσια. Είναι αυτονόητο ότι η όποια Διοικητική Μεταρρύθμιση πρέπει να κινείται εντός των ορίων του ισχύοντος Συντάγματος της Χώρας όπως αυτό αναθεωρήθηκε και ισχύει σήμερα, σύμφωνα με το οποίο δύο (2) είναι οι Βαθμοί Αυτοδιοίκησης. Ταυτόχρονα πρέπει να σεβασθεί τις αποφάσεις σχεδόν ομόφωνες των συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ.
Δεύτερος βαθμός. Ευτυχώς αποτράπηκε η πιθανότητα δημιουργίας χωριστής Αυτοδιοικητικής Περιφέρειας (Β’ βαθμός) σε επίπεδο μόνον του Νομού Θεσσαλονίκης. Κάτι τέτοιο θα ήταν γεωγραφικά, διοικητικά, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και εθνικά επιεικώς λάθος. Δεν είναι δυνατόν η Θεσσαλονίκη και ο Νομός Θεσσαλονίκης να αποκοπούν από τον ελάχιστο ζωτικό γεωγραφικό τους χώρο δηλαδή την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Κατά συνέπεια η ΠΚΜ ως έχει σήμερα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την μία από τις δεκατρείς εξαγγελθείσες με το σχέδιο «Καλλικράτης» Αυτοδιοικητικές Περιφέρειες. (Β’ Βαθμός Αυτοδιοίκησης)
Πρώτος Βαθμός. Β’ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Να γίνουν συνενώσεις δήμων με βάση τα κριτήρια που μελέτη του Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΚΕ και το σχέδιο «Καλλικράτης» έχουν καθορίσει (πληθυσμιακά, γεωγραφικά κλπ). Οι νέες ανθρωπογεωγραφικές περιοχές πρέπει να συγκεντρώνουν ένα πληθυσμό 20.000 κατοίκων περίπου.
Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης (ΠΣΘ) Για το ΠΣΘ η πρόσφατη σχεδόν ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, όπως άλλωστε και οι προηγούμενες αποφάσεις των συνεδρίων μας, αναφέρει τα εξής:
« … προτείνεται η θεσμοθέτηση της Μητροπολιτικής διακυβέρνησης για τα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και μερικών ακόμη πόλεων της χώρας, με αιρετά διοικητικά όργανα, τα οποία θα είναι αρμόδια να αντιμετωπίζουν ενιαία τα προβλήματα της μητροπολιτικής περιοχής…»
Κατά συνέπεια στο ΠΣΘ προτείνεται η θεσμοθέτηση της Μητροπολιτικής διακυβέρνησης, με διατήρηση των σήμερα υφιστάμενων Δήμων, ως θεσμός που θα είναι στο πρώτο βαθμό. Στο σημείο αυτό ενδεικτικά επισημαίνεται ότι δήμοι όπως π.χ. η Μενεμένη, το Ελευθέριο (Κορδελιό), η Ευκαρπία και τα Πεύκα παρουσίασαν από το 2001 (τελευταία απογραφή) μέχρι σήμερα και θα παρουσιάσουν και στο άμεσο μέλλον μεγάλη αύξηση του πληθυσμού τους.
Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τους ήδη μεγάλους δήμους του ΠΣΘ Καλαμαριάς, Ευόσμου, Αμπελοκήπων, Σταυρούπολης, Νεάπολης, Συκεών, Πολίχνης. Σήμερα λοιπόν πρέπει να σχεδιάσουμε όχι με όρους απογραφής 2001 αλλά με όρους παρόντος και μέλλοντος. Είναι λάθος η δημιουργία μεγάλων δήμων «τέρας», γιατί τότε αντί η αυτοδιοίκηση να βρίσκεται κοντά στα προβλήματα (αρχή της εγγύτητας) θα έχει ήδη απομακρυνθεί από αυτά.
Η Κυβέρνηση πρέπει να σταθεί μακριά από ιδιοτελείς και μικροκομματικές χαράξεις ορίων, διότι τότε θα δημιουργηθούν αδόκητες εντάσεις, που θα αποβούν σε βάρος του όλου εγχειρήματος.