Την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αμυνθεί με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα στην επίθεση που δέχεται το ευρώ, τόνισε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Παπανικολάου παρουσία του αρμοδίου Επιτρόπου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Χαοακίν Αλμούνια. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι δέκα περίπου χρόνια μετά τη δημιουργία
της ευρωζώνης, η Ευρώπη αποδεικνύει ότι διαθέτει νομισματική ένωση αλλά ασθμαίνει και μάλιστα βαρέως στην οικονομική ένωση. Η επίθεση στο ευρώ μέσω των πιο αδύναμων εθνικών οικονομιών λαμβάνει επιδημικές διαστάσεις και η Ευρώπη παραμένει θεατής όχι τόσο γιατί έχει αιφνιδιαστεί όσο γιατί δεν έχει τα οικονομικά εργαλεία για να αντιδράσει.
Ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι "δεν υπάρχει κανένας αξιόπιστος ευρωπαϊκός θεσμός, με εξαίρεση ίσως την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής και την ΕΚΤ που να μπορεί να συντονίσει τις παρεμβάσεις και δράσεις των εθνικών οικονομιών σε περίοδο οικονομικής ύφεσης. Δεν υπάρχει, δυστυχώς, αποφασιστικότητα και συντονισμός μεταξύ των χωρών αν και υπάρχει το κοινό νόμισμα. Νομίζω ότι η σημερινή δοκιμασία δεν έχει εθνικές πινακίδες. Είναι δοκιμασία για το ευρώ και θέλω να πιστεύω ότι όταν αποφασίζαμε να έχουμε ενιαίο νόμισμα, είχαμε ήδη αποφασίσει ότι πλέον θα είχαμε και ενιαία φωνή", ανέφερε στην ομιλία του ο Έλληνας ευρωβουλευτής.