Ένα όχημα που θα κινείται από καύσιμα παρασκευασμένα από παλιά μαγειρικά λάδια και ορυκτέλαια, σκοπεύει να έχει στη διάθεσή του ο δήμος Θεσσαλονίκης. Το όχημα αυτό θα συγκεντρώνει υλικά ανακύκλωσης από τη Θεσσαλονίκη.
Την πρόθεση του δήμου ανακοίνωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασ. Παπαγεωργόπουλος, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Πρόκειται για εφαρμογές του νέου προγράμματος ανακύκλωσης των καμένων ελαίων που εφαρμόζει η αντιδημαρχία Καθαριότητας για την παραγωγή βιοκαύσιμου. Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργόπουλο, το πρόγραμμα αφορά την ανακύκλωση των καμένων ελαίων για την παρασκευή βιοκαυσίμου 2ης γενιάς. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το ΑΠΘ, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και η Ένωση Εστιατόρων και Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης.
Από τα καμένα έλαια θα παραχθεί βιοκαύσιμο που θα κινήσει ένα όχημα του Δήμου Θεσσαλονίκης για την συλλογή ανακυκλώσιμου υλικού. Τα αποτελέσματα της χρήσης του καυσίμου στο όχημα θα τα πιστοποιήσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
π