Απειλή της βιωσιμότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων συνιστούν η κλιμάκωση της απεργίας των τελωνειακών υπαλλήλων και το πάγωμα επιστροφής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), τονίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).
"Η απεργία των τελωνειακών και η κλιμάκωσή της για διάστημα πέραν της εβδομάδας επηρεάζουν δραματικά τις εξαγωγές και εισαγωγές και την εν γένει διακίνηση εμπορευμάτων μέσω οδικών συνοριακών σταθμών, λιμανιών και αεροδρομίων και επιτείνουν ακόμα περισσότερο την αγωνία των επιχειρηματιών, των βιοτεχνών, των επαγγελματιών και του προσωπικού τους που έχουν αποθέσει τις τελευταίες τους ελπίδες στα εμπορεύματα που μπλοκάρονται και βέβαια θα μειώσουν τα έσοδα του Δημοσίου από δασμούς, φόρους, πρόστιμα, κ.ά., πέραν των ελέγχων για λαθρεμπόριο", τονίζεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου.
Επίσης, χαρακτηρίζεται "παραπλανητικός ισχυρισμός" το ότι το προσωπικό ασφαλείας των τελωνείων εξυπηρετεί στοιχειώδεις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, όπως η εισαγωγή και εξαγωγή ευπαθών, ζωτικής ή εθνικής σημασίας προϊόντων, καθώς "η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι και τα προϊόντα αυτά (ψάρια, κρέατα, φρούτα-λαχανικά και γαλακτοκομικά) επίσης δεν τελωνίζονται στη διάρκεια απεργίας των τελωνειακών".
Ο ΣΕΒΕ επεσήμανε με επιστολή του στη Διοίκηση της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΤΥΕ) ότι "σε αυτή την περίοδο της κρίσης, καλούμαστε όλοι να συνεισφέρουμε, ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του. Οι επιχειρηματίες άλλωστε είναι οι πρώτοι που έχουν πληρώσει και συνεχίζουν να συνεισφέρουν στη δημοσιονομική εξυγίανση με την αυξημένη συμμετοχή τους στις φορολογικές υποχρεώσεις (έκτακτη εισφορά, κ.λ.π.), την εκμηδένιση ή κατακόρυφη μείωση των κερδών τους (σε όσες επιχειρήσεις καταφέρνουν να επιβιώσουν) και κυρίως με τις σημαντικές επιβαρύνσεις τους λόγω δανεισμού από την τρ 2 απεζική αγορά για κάλυψη των αναγκών τους, με επιτόκια πολύ υψηλότερα από εκείνα των ανταγωνιστών τους στις άλλες κοινοτικές χώρες που οφείλονται ακριβώς στο μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα".
Όπως υποστηρίζουν τα μέλη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, "οι επιχειρηματίες και ιδίως οι εξαγωγείς είναι αυτοί που υφίστανται για μια ακόμη φορά τις συνέπειες των κινητοποιήσεων άλλων κοινωνικών ομάδων, με άμεσες και έμμεσες ζημίες, πολλές από τις οποίες δεν είναι δυνατό να αποτιμηθούν όπως η απώλεια πελατών εξωτερικού ούτε βεβαίως να διεκδικηθούν. Ζημίες που μπορεί να κλονίσουν ακόμη και την επιβίωση μιας επιχείρησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον επιχειρηματία, την οικογένεια και τους εργαζομένους του. Εξάλλου οι εξαγωγικές επιχειρήσεις βιώνουν ήδη τις επιπτώσεις από τη μείωση της υπόληψης της πατρίδας μας στις διεθνείς αγορές όπου το κάθε προϊόν συνδέεται με την χώρα προέλευσης".
Οι εξαγωγείς εκφράζουν το φόβο ότι "σε λίγο χρόνο δεν θα υπάρχουν επιχειρήσεις για να καταβάλλουν τα Δικαιώματα Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών (ΔΕΤΕ) ή αυτές που θα επιβιώσουν, θα έχουν περιορισμένη εξαγωγική δραστηριότητα με αντίστοιχη μείωση των καταβαλλόμενων ΔΕΤΕ".
Δεν καταφέρονται, όμως, μόνον κατά των τελωναιακών, αλλά και κατά του υπουργείου Οικονομικών, που έδωσε, χθες, εντολή στις ΔΟΥ να παγώσουν τις επιστροφές ΦΠΑ "μέχρι νεωτέρας". Τονίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο επιτείνεται "η αναξιοπιστία του κράτους μας, αυτή τη φορά στο εσωτερικό της χώρας. Το πάγωμα ανατρέπει τον οικονομικό προγραμματισμό των επιχειρήσεων και συνιστά ένα ακόμη κύριο πλήγμα στην κλονισμένη ρευστότητα και την πιστωτική ασφυξία των εξαγωγικών επιχειρήσεων, με άμεσο κίνδυνο για τη βιωσιμότητά τους".
Ο ΣΕΒΕ εκπέμπει SOS και "απαιτεί από την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της αλλά και από τους τελωνειακούς και τις άλλες κοινωνικές ομάδες να αντιληφθούν την τραγική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Απαιτεί την αναστολή της απεργίας των τελωνειακών σε αυτή την κρίσιμη φάση που επιβάλλει σε όλους μας ψυχραιμία, σύνεση, συνεργασία και υπευθυνότητα. Πιστεύουμε ότι καλύτερη μορφή διεκδίκησης δεν είναι άλλη από ένα ουσιαστικό και συνεχή διάλογο που και τα συμφέροντα του κλάδου μπορεί σε κάποιο βαθμό να διασφαλίσει διαχρονικά και δεν θα πλήξει περαιτέρω τη δημοσιονομική δυσπραγία, την εθνική οικονομία και την κοινωνία. Επίσης απαιτεί από την Πολιτεία να λάβει μέτρα και να προχωρήσει σε ανάκληση του παγώματος των επιστροφών ΦΠΑ, οι οποίες, ούτως ή άλλως, είναι μόνιμα και διαχρονικά καθυστερημένες και υπερβαίνουν, ως προς το πιστωτικό υπόλοιπο σε εξαγωγικές επιχειρήσεις, κατά πολύ την προβλεπόμενη στις ισχύουσες διατάξεις προθεσμία των 30 ημερών, συρρικνώνοντας τη ρευστότητά τους".
Οι εξαγωγείς υποστηρίζουν ότι "δε νοείται να αναζητούνται νέα μέτρα και θεσμοί για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, όταν δεν διασφαλίζονται τα υφιστάμενα, εις βάρος του πιο ζωτικού κομματιού της ελληνικής οικονομίας, των εξαγωγών και των εξωστρεφών επιχειρήσεων. Δυστυχώς, οι διαρκείς εξαγγελίες για στήριξη των εξαγωγών, υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης στηριζόμενου στην εξωστρέφεια και στην καινοτομία και αξιοποίηση των υγιών επιχειρηματικών δυνάμεων για ακόμη μια φορά υπονομεύονται από πράξεις που επιφέρουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα".