Κρίση χωρίς προηγούμενο για τα δεδομένα της Μεταπολίτευσης, χαρακτήρισε την οικονομική κρίση ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο διάγγελμά του για την οικονομία, πριν από μιάμιση ώρα. Όπως είπε, η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο ευρύτερου κερδοσκοπικού παιχνιδιού που έχει στόχο και το ευρώ. Υπογράμμισε πως είναι «εθνικό χρέος να ακυρώσουμε τις προσπάθειες που γίνονται να σπρώξουν τη χώρα στο γκρεμό». Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα, θα συμπεριληφθεί αύξηση του φόρου στα καύσιμα, φορολογία των off shore εταιρειών, φορολόγηση των μερισμάτων των μετόχων με τον ίδιο τρόπο που φορολογείται το εισόδημα των πολιτών, ενώ θα δοθεί τέλος στα παραθυράκια φοροδιαφυγής.
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς σε αναζήτηση συναίνεσης. Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς παρέσχε στήριξη «με αστερίσκο» στην κυβέρνηση, ενώ συναινετική διάθεση επέδειξε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Αντίθετα, η Γενική Γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας απάντησαν αρνητικά στην έκκληση για συστράτευση, μιλώντας για επερχόμενα αντιλαϊκά μέτρα.

Αντ. Σαμαράς: Θα στηρίξουμε ό,τι είναι ωφέλιμο
«Θα στηρίξουμε ό,τι είναι απαραίτητο» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. «Προσφέρουμε αποφασιστική στήριξη σε ό,τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο...θα κρίνουμε κάθε μέτρο κατά περίπτωση», υπογράμμισε, σημειώνοντας: «η στήριξή μας δεν είναι λευκή επιταγή».

Αλ. Παπαρήγα: Καμία συναίνεση σε αντιλαϊκά μέτρα
«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε τη συναίνεσή μας και να στηρίξουμε τα αντιλαϊκά, αντεργατικά, αντιαγροτικά μετρα, στο όνομα της κρίσης και προς εξυπηρέστηση της κερδοφορίας του κεφαλαιου και της συνακόλουθης κερδοσκοπίας», δήλωσε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου.

Γ. Καρατζαφέρης: Απαιτείται σύνεση
Σε άλλο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ, ο οποίος επέδειξε διάθεση για συναίνεση. «Είναι μία περίοδος που επιβάλλεται όλοι να δείξουμε σύνεση και σοβαρότητα, τα προβλήματα είναι πολλά, συσσωρευμένα» σημείωσε, προσθέτοντας πως «αν υπάρξει ρεαλισμός και δεν υπάρξει μικροκομματική σκοπιμότητα υπάρχει ελπίδα να στήσουμε ένα σκηνικό αισιοδοξίας». Σε επισήμανση δημοσιογράφου για τη στάση της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ, ήταν αιχμηρός. Όπως ανέφερε, κανένας λογικός άνθρωπος στην Ελλάδα δεν περίμενε η κ. Αλέκα Παπαρήγα να παράσχει συναίνεση.

Aλ. Τσίπρας: Πρόγραμμα αποσταθεροποίησης το ΠΣΑ
Ο μόνος λόγος που έγιναν αυτές οι συναντήσεις ήταν για να δραματοποιηθεί η ανακοίνωση σκληρών και αντιλαϊκών μέτρων, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό για την οικονομία. Υπογράμμισε δε πως «συναίνεση σε αυτή την πολιτική η κυβέρνηση μπορεί να έχει μόνο από τη Δεξιά, από τον κ. Σαμαρά και από τον κ. Καρατζαφέρη». «Δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση σε ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση το οποίο είναι νεοφιλελεύθερο», πρόσθεσε.